Міжнародні резерви України перебувають на рівні 18,4 млрд дол. США

Міжнародні резерви України на 01 березня 2018 року залишилися майже на рівні початку лютого та становили 18 409,8 млн дол. США (в еквіваленті) за попередніми даними.

Поповнення міжнародних резервів протягом лютого відбувалося насамперед за рахунок інтервенцій на валютному ринку. Приплив капіталу нерезидентів разом із збільшенням надходжень валютної виручки від експортерів на тлі збереженням сприятливої кон’юнктури на світових ринках позитивно вплинув на пропозицію валюти на міжбанківському ринку. Це дало можливість Національному банку викуповувати надлишок валюти з ринку для поповнення резервів, не протидіючи зміцненню обмінного курсу гривні.

За підсумками лютого Національний банк купив на міжбанківському ринку 426,9 млн дол. США, у тому числі 222,0 млн дол. США – за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу. Крім того, Національний банк продав 30,0 млн дол. США за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу. Таким чином, чиста купівля валюти Національним банком становила 396,9 млн дол. США.

Також у лютому до резервів надійшло 137,4 млн дол. США від розміщення Урядом ОВДП, деномінованих в іноземній валюті.

Разом з тим, у лютому було здійснено платежі Уряду та Національного банку за державним боргом в іноземній валюті на суму 536,8 млн дол. США. Зокрема, 465,9 млн дол. США було сплачено на користь Міжнародного валютного фонду. Ще 70,9 млн. дол. США було спрямовано на обслуговування і погашення державного боргу в іноземній валюті, з них 16,0 млн. дол. США – на обслуговування ОВДП в іноземній валюті.

Крім того, на обсяг резервів вплинули переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму 41,9 млн дол. США.

В цілому, станом на 01 березня 2018 року обсяг міжнародних резервів покриває 3.5 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність в іноземній валюті складаються та поширюються щомісяця:
не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні;
не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені.

Джерело