Викрадено скульптурну композицію Лесі Українки з меморіального будинку в Києві

Міністерство культури України вкрай стурбоване зухвалим та цинічним вчинком – викраденням скульптурної композиції видатної української поетеси та громадської діячки – погруддя Лесі Українки з пам’ятною дошкою з меморіального будинку в Києві по вул. Саксаганського, 97. Дії щодо пам’ятної композиції цієї знакової особистості в історії та культурі нашої держави Міністерство культури розцінює як акт вандалізму.

В час, коли українське суспільство обрало цивілізаційний шлях розвитку своєї держави, спираючись на європейські цінності та вибудовуючи стосунки, які ґрунтуються на міжнародних правових засадах, подібні злочині дії свідчать не тільки про неповагу до української культури, а й про вороже ставлення до пам’яті та майбутнього української державності.

Скульптурна композиція – унікальне погруддя Лесі Українки з пам’ятною дошкою, була встановлена в 1971 р. до 100-ліття від дня народження письменниці, що відзначалося на рівні ЮНЕСКО. Автори композиції знані митці – скульптор Галина Кальченко та архітектор Анатолій Ігнащенко – народні художники України і лауреати Національної премії імені Тараса Шевченка.

Особливо прикро, що подібний ганебний злочин було скоєно в рік, який проголошено в Україні, як і Європі – Роком культурної спадщини, який покликаний привернути увагу усіх державних ланок та суспільства загалом до стану об’єктів культурної спадщини по всій країні та стати гарним стимулом для відновлення та збереження об’єктів культурної спадщини та створити привабливий імідж країни для розвитку бізнесу й залучення інвестицій для розвитку місцевої економіки і туристичної привабливості різних регіонів України.

Міністерство культури України звертається до правоохоронних органів з проханням приділити значну увагу та оперативність при пошуку винних та поверненні культурної та історичної цінності до Музею Лесі Українки. А також звертається до громадських та мистецьких кіл не залишатися байдужими до подібних проявів вандалізму та неповаги до історії та культури нашої держави.

Джерело

Автор