Президент провів нараду у зв’язку із заявою «Газпрому» щодо розірвання контракту з НАК «Нафтогаз України» (фото)

Ми абсолютно твердо і спокійно пройдемо цей кризовий період – Президент про ситуацію щодо погроз «Газпрому»

Президент Петро Порошенко провів термінову нараду в Ситуаційному центрі у зв’язку із заявою РАО «Газпром» щодо розірвання контракту з НАК «Нафтогаз України» та припинення постачання природного газу до української газотранспортної системи.

Президент подякував урядовцям та повідомив, що відповідно до рішення Ради Національної безпеки і оборони України відбулось засідання енергетичного штабу, були прийняті вичерпні рішення щодо скорочення споживання природного газу, які дозволяють нам пройти без будь-яких надзвичайних обставин режим холодів і спроб Російської Федерації спричинити труднощі для України.

«Безумовно, що ми абсолютно твердо і спокійно пройдемо цей кризовий період. І ні економіці, ні соціальній сфері нічого не загрожує», – підкреслив Президент.

Глава держави відзначив дії НАК «Нафтогаз України» щодо закупівлі додаткового обсягу природного газу у наших європейських партнерів.

«Нам підтвердили і мене поінформували наші польські партнери. Усі необхідні обсяги зараз будуть залучені до цього процесу», – зазначив він.

Джерело

 

Контракти не передбачають права їх розторгнення в односторонньому порядку – Президент про заяви «Газпрому»

«Контрактами не передбачено право їх розторгнення в односторонньому порядку. І подібні заяви «Газпрому» можуть пояснюватися лише небажанням виконувати свої контрактні зобов’язання», – заявив Президент Петро Порошенко під час наради в Ситуаційному центрі щодо заяви РАО «Газпром».

Глава держави висловив впевненість в тому, що «якщо це відбудеться, НАК «Нафтогаз України» безумовно звернеться в арбітраж за додатковою компенсацією збитку, який зараз вчинений безвідповідальними діями РАО «Газпром».

Президент звернув увагу на некоректну інформацію, що арбітражний трибунал базував свої рішення по транзитному контракту на нібито складній економічній ситуації в Україні. «Це точно не відповідає дійсності. Трибунал пояснив своє рішення тим, що НАК «Нафтогаз України» вимагає компенсації збитків у зв’язку з невиконанням «Газпромом» своїх контрактних зобов’язань по 110 млрд кубів, які були розумними і обґрунтованими», – зазначив він.

Петро Порошенко наголосив, що «зараз ці дії РАО «Газпром» підкреслюють ненадійність його як постачальника». Він також повідомив, що вчора була ініційована зустріч з послами іноземних країн, акредитованими в Україні. Міністерство закордонних справ ретельно і своєчасно поінформувало наших партнерів про заходи, які будуть вжиті.

Джерело

 

Транзиту нічого не загрожує. Україна в черговий раз підтвердила свою надійність постачальника газу до Європи – Глава держави

Президент Петро Порошенко під час наради щодо загроз енергетичній безпеці України зауважив, що «незважаючи на те, що ми були вимушені перейти по окремим генераціям на мазут, що суттєво здорожчує вартість електроенергії, піти на інші обмежувальні заходи, вони будуть тривати, відповідно до рішення енергетичного штабу, дуже короткий час».

«Ситуація стовідсотково буде знаходитись під контролем», – підкреслив Петро Порошенко.

Він наголосив, що Міністерство закордонних справ України ініціювало відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС застосування механізму попередження загроз і іноземних партнерів було проінформовано про шантаж, до якого спробував вдатись «Газпром».

«Ми вітаємо ті заяви, які сьогодні були зроблені в Європейській Комісії, нашими партнерами, в тому числі і Урядом Німеччини, де було чітко наголошено, що вони розуміють, хто несе відповідальність за спроби створити цю кризову ситуацію. Ми впевнені, що контракт не буде розірваний. Ми впевнені, що транзиту нічого не загрожує. Україна в черговий раз твердо підтвердила свій статус як надійного постачальника», – наголосив Президент.

Глава держави додав: «На жаль, РФ і РАО «Газпром» ще раз продемонстрував, що як тільки наступає холод, вони черговий раз роблять спроби застосувати постачання газу як механізм політичного тиску. Це не пройде – Україна надійний партнер. І ці події ще раз це підтверджують».

Джерело

 

Все до останньої копійки Україні буде заплачено – Президент про відшкодування 4,6 млрд доларів збитків «Нафтогазу» за рішенням арбітражу

Президент Петро Порошенко під час наради щодо загроз енергетичній безпеці, звертаючись до українців, наголосив, що Уряд зараз вживає вичерпних заходів для забезпечення надійної роботи енергетичного сектору.

За словами Глави держави, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман проінформував його про проведення найближчим часом наради по ситуації всередині країни, де будуть надані відповідні доручення на виконання рішення Стокгольмського арбітражу по компенсації збитків НАК «Нафтогаз» в розмірі 4,6 млрд доларів.

«Все це до останньої копійки Україні буде заплачено. З цього приводу в мене немає жодного сумніву», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело