Світ 16 липня. Результати дня

Військовий переворот у Туреччині, віце-президент Трампа, перші «чистки» у Туреччині, арешти у французькій Ніцці, сирійська операція у Латакії, звіт США по 11 вересня 2001 року та багато іншого.

Америка:

– Кандидат у президенти США Дональд Трамп офіційно представив свого кандидата у віце-президенти – губернатора штату Індіана Майкла Пейнса.

Азія:

– У Туреччині відбувся невдалий військовий переворот. Група військових з числа бійців ВПС Туреччини та солдатів Першої армії, яка базується у Стамбулі, взяла під контроль основні об’єкти в Анкарі і Стамбулі. Були захоплені чотири державні телерадіостанції. Військові по телевізору заявили про те, що «захопили владу в країні» та назвали президента Реджепа Таїпа Ердогана «зрадником». Вони заявили, що відновлюють демократію та верховенство права. Згодом, тисячі людей вийшли на вулиці, протестуючи проти перевороту. Президент Ердоган літаком прибув до Стамбула, де вже почалися сутички між прихильниками турецької влади та солдатами. В Анкарі військові гелікоптери заколотників обстріляли аеропорт та парламент. Путчисти також відкрили стрілянину біля будівлі спецслужб та у Генштабі. Президент Ердоган засудив переворот та заявив, що «він не буде успішним», закликавши людей вийти на вулиці. До цього ж закликали імами мечетей. Після кількох годин протистояння, військові склали зброю та здалися поліції у Стамбулі на Босфорському мості. Командування Першої армії сухопутних військ, Генштабу, ВПС Туреччини, спецслужб та поліції не підтримало заколотників. В Анкарі ще тривали сутички до ранку, поки всіх військових не заарештували.

– Турецька влада звинуватила в організації військового перевороту мусульманського опозиційного проповідника та лідера руху «Хизмет» Фетхюллу Гюлена, який з 1991 року живе у добровільному вигнанні у США, де йому надали політичний притулок. Гюлен звинувачення відкинув та засудив переворот.

– Турецькі війська, лояльні уряду, роззброїли путчистів у Генштабі та біля парламенту. Винищувачі збили два гелікоптери заколотників над Анкарою.

– Кількість загиблих під час спроби військового перевороту сягає 265 осіб. Понад 2,5 тисячі поранені. За даними Генштабу Туреччини, за участь у державному перевороті заарештовані понад 2 тисячі військовослужбовців в Анкарі і Стамбулі.

– Президент Туреччини закликав США видати проповідника та лідера опозиційного руху «Хизмет» Фетхюллу Гюлена турецькій владі. Він заявив, що «будь-яка держава, яка підтримує його, буде ворогом Туреччини».

– 2745 суддів та прокурорів були звільнені турецькою владою за підозрою у причетності до структур опозиційного проповідника Фетхюлли Гюлена, якого підозрюють в організації військового перевороту.

– Туреччина закрила всі кордони через спробу військового перевороту.

– Турецькі поліцейські затримали імовірного лідера заколотників в Анкарі. Це колишній головнокомандувач ВПС Туреччини, генерал Актин Озтюрк.

Європа:

– Терористична організація «Ісламська держава» офіційно взяла на себе відповідальність за теракт у французькому місті Ніцца, в якому загинули 84 людини.

– У Греції затримали вісьмох офіцерів турецької армії, які запросили політичного притулку. Туреччина закликала повернути їх додому, щоб судити за організацію військового перевороту.

– П’ятеро людей затримані французькою поліцію за підозрою у причетності до теракту у Ніцці.

Близький Схід:

– На тлі спроби військового перевороту у Туреччині, сирійські війська провели ударну спецоперацію біля турецького кордону на півночі провінції Латакія. В результаті нетривалих бойових дій, урядові сили відбили в бойовиків «Джебхат Аль-Нусра» та «Бригад сирійських туркменів» стратегічне місто Кінсібба – оплот ісламістів у регіоні. Російська авіація завдала три повітряні удари по позиціях ісламістів вздовж турецького кордону.

– Тисячі людей у Багдаді відновили протести, вимагаючи реформ. Лідер іракських шиїтів, проповідник-реформатор Муктада Аль-Садр очолив демонстрацію.

– Сирійські війська зайняли місто Хирбет Аль-Соуда на півночі провінції Хомс під час наступальної операції проти бойовиків «Джебхат Аль-Нусра».

– Турецька армія офіційно почала виведення своїх військ з північного Іраку. Військові базувалися там у таборі «Башика», який тренував місцевих мешканців для боротьби з «Ісламською державою». Щоправда, іракський уряд висловив протест у зв’язку із несанкціонованим розміщенням турецьких військ в Іраку.

– Щонайменше 40 терористів «Ісламської держави» загинули внаслідок бойових дій всередині обложеного міста Манбідж в провінції Алеппо.

– У США оприлюднили документ щодо терактів 11 вересня 2001 року. У ньому вказується, що «деякі учасники терактів отримували допомогу та підтримку з боку осіб, які можуть бути пов’язані із урядом Саудівської Аравії».

– Сторони конфлікту в Ємені відновили мирні переговори у Кувейті.

Автор