Іду на ви

Напевно треба винести на публіку кілька фактів, про котрі командування ССО і представники ІПСО (пан Андрій, про котрого я нижче згадаю вийшов на контакт і сказав, що ІПСО до листа не має відношення. фіксуємо – вказівку командувача виконали інші), котрі ваяли цей лист (див. посилання), не згадують…

1. Образ ССО був народжений самим першим. В часи, коли ССО ще не існувало юридично, так – управління з амбітними планами. Там головним був Сергій Кривонос – герой оборони Краматорського аеропорту. Ми зустрілись з паном Сергієм в стінах МО. Я показав концепт. Тоді Кривонос погодився, що ідея сірого строю, чорної сорочки і вовкулаки – гарно. Єдине що попросив графічно доробити звіра. ТОДІ вовкулака був взагалі стилізований під давньоруського. Ми погодилися надати варіанти на вибір. До слова, тоді ж Кривонос запропонував брати за взірець форму берету австрійську, як оптимальну. Ми погодилися взяти це до уваги. Словом, періодично ми тримали контакт показуючи, як триває робота. Ніяких заперечень не було. Ми надавали все, що просили.

2. Потім був показ волонтерського десанту. Це рік тому, де “давньоруський” стилізований вовкулака бачило багато офіцерів ГШ, МО, Президент, Турчинов керівництво ЗСУ – ніяких зауважень до суті. Ми готували пропозиції як по різному подати вовкулаку і дати на вибір.

3. Потім був медійний гвалт довкола “Луньов чи Кривонос” – усім було не до емблем. А потім мене запросили на закриту зустріч представників командування ССО із деякими журналістами і блогерами. Нам дякували за допомогу і підтримку ССО в публічному просторі. Було неформальне спілкування. Познайомився з командуючим. Довго говорили із Луньовим. Погодилися, що треба сісти витратити день і обговорити усі деталі символіки. Наголошую – генерал Луньов дав слово, що за день два у них в одному з офісів робоча група і ССОшники обговорять все і дійдуть знаменника… Слово офіцера? Генерал сказав – генерал зробив? Ні. Зустрічі не було. ССО взагалі перестали виходити на зв’язок. А за кілька тижнів світ побачив “рунгевіт”. На усі заклики, що це антинаукова маячня, відповіді не було. Командування ігнорувало, що питаннями розробки символіка займаємося ми за рішенням міністра. Вони наваяли повний абсурду свій варіант і закинули на ГШ на затвердження тихцем, щоб ми не знали. Ми дізнались. НГШ ( до честі Муженка) попросив фахове обгрунтування, оцінку пропозиції ССО. Ми її надали вказавши на недоліки. Проект ССО був відхилений. Командування ССО надалі нас ігнорувало.

4. Вони призначили офіцера ІПСО ( звісно більше клопоту у спеців, як сперечатися з фахівцями немає ), котрий електронним листуванням почав доводити мені, що та загогуліна, котру вони носять, це двозуб Святослава. Я згодом виявилось, цей офіцер, назвемо його Андрій, ніколи не бачив як виглядає Двозуб. Ну то таке.

5. Йшов час ССО завели сторінку в ФБ, офіційні особи командування беруть участь в різних заходах – затвердженого патчу нема. Тиждень тому в центрі матзабезпечення я та Олекса Руденко несподівано зустрічаємося із Андрієм. Він не знаючи, Олексу (котрий писав експертний висновок на рунгевітівський брєд) видає фразу: “какой-то Руденко сказал, что это плохо…”. Далі була розмова доволі емоційна з котрої з’ясувалося: в ССО немає і не було фахівців з емблематики, але їм (ІПСО) поставили задачу боротися із нашою ідеєю. Боротися вони стали маніпуляціями і підміною понять (нинішній відкритий лист, саме те), обіцянками, що вони знайдуть “своїх” науковців, котрі розіб’ють ідею із вовкулакою. Ніякі прохання схаменутися і побачити унікальність пропозиції – не працювали.

6. Ми пропонували таки зустрітися із командуванням, були готові говорити про зовнішній вигляд вовкулаки, але… у відповідь від Андрія чули: “уявіть як ворог почне спотворювати суть перевертня, вони використають це проти нас…”. Довелось перепитати, чи справді наші ІПСО такі безпорадні, що не встані захистити навіть емблему ССО? Про які інформаційні спец’операції тоді говорити? Насамкінець розмови ми домовилися (як нам здавалося) , що Андрій сам чи з кимось приїде до нас і ми разом сядемо за комп. Думаєте зустріч була? Ні. Рівно як не було зустрічі, котру обіцяв командуючий мені особисто.

***

Я ніколи не радив військовим, як вбивати ворога – вони вміють це краще. Я ненавиджу диванних експертів, котрі радять армії, як йти “на Ростов”. Але я ніколи не міг уявити, що в ССО є такі ж диванні експерти, котрі вважають, що можуть радити фахівцям з емблематики, геральдики, малювання, історії… Але реальність виявилась сумнішою

P.S. …те, що ССО не знають історії України і фактично відмовляються від стильної фішки, це один момент, але як розуміти те, що ПІСЛЯ підписання Президентом, міністром оборони і начальним генштабу, керівництво ССО вирішило начхати на ці підписи і заявити “а нам не подобається”. Це субординація? Один з командувачів ставить під сумнів рішення керівництва ЗСУ і глави держави?

Як я розумію в ССО оголосити нам війну (інших ворогів у ССО нема, ясна річ). Слід чекати на компромат? Може одразу будуть погрожувати фізичною розправою, як це раніше робилиокремі представники морської піхоти?

Що ви знаєте за театр абсурду?

Власне лист тут.

Автор