Петро Порошенко взяв участь у відкритті виставки, присвяченої учасникам Революції Гідності (фото, відео)

 

Зло повинно бути покаране – Президент про свою участь у суді щодо державної зради екс-президента Януковича

Президент Петро Порошенко прийняв рішення взяти участь у судовому засіданні із розгляду кримінального провадження щодо звинувачень у державній зраді колишнього президента Януковича.

«Зло повинно бути покаране. Це тому, вперше в українській історії, я прийняв рішення взяти участь у судовому процесі. Безпрецедентно, коли Президент це особисто робить, але це справа кожного з нас», – заявив Петро Порошенко на відкритті виставки, присвяченої учасникам Революції Гідності – творчим особистостям «Переведи мене через Майдан».

Глава держави висловив вдячність фотографу Олександру Тимошенку, одному із авторів виставки, на якій буде представлено експозицію його робіт з Майдану: «Дякую Вам, пане Олександре, за те що понад дві тисячі фотографій та відео Ви передали до Генеральної прокуратури, щоб помогти слідству».

Президент також звернувся і до присутнього на заході Генерального прокурора Юрія Луценка з проханням проінформувати про майже три з половиною тисячі епізодів, понад сотню кримінальних проваджень і десятки судових процесів.

«Конституція забороняє мені, як Президенту, втручатися у слідство, яке вже чотири роки координує цілеспрямовано створений Департамент спеціальних розслідувань. Він несе усю повноту відповідальності за ефективність цієї роботи. Я можу лише попросити Юрія Віталійовича проаналізувати чим ще ми організаційно можемо допомогти Департаменту, щоб його керівництву не було жодних підстав твердити, що нібито йому сприяють недостатньо», – також наголосив Президент.

Петро Порошенко також підкреслив: «Я, звичайно ж, поділяю незадоволення суспільства темпами розслідування, і ще більше – швидкістю судових процесів. За чотири роки вони мали зробити більше. В той же час, добре усвідомлюю масштаб злочину, рівно як і необхідність юридично бездоганної доказової бази та неухильного дотримання всіх процесуальних норм».

Петро Порошенко наголосив, що потрібно пройти процедурно складний шлях для того, щоб у вбивць потім не було жодних зачіпок в європейських судах.

«Я наголошую, злочини проти Майдану не мають терміну давності, а злочинці переступили ту межу, за якою настає прокляття, і те прокляття говорячи словами Мирослава Поповича: «сильніше, ніж суди і сильніше, ніж тюрми». І від нього ніде не заховаєшся, навіть у Росії», – зазначив Глава держави.

В свою чергу, Генеральний прокурор Юрій Луценко наголосив, що суд над Януковичем є символом того, що в країні нові часи.

«І те, що Петро Олексійович Порошенко, діючий Президент України, який має імунітет по Закону і міг би не йти на суд (про держзраду Януковича – ред.), таки на нього йде, я впевнений, це правильний знак. Знак того, що діючий Президент України, який відповідає перед українським суспільством і перед вами, шановні родичі героїв Небесної Сотні, знає свій обов’язок», – підкреслив Генеральний прокурор.

Він додав: «Нинішня влада знає свою відповідальність і робить все, щоб зло було покарано і стало неможливим у будь-яких його проявах».

Юрій Луценко повідомив, що є 1800 потерпілих осіб, які визнані в цьому статусі, і слідкують за судами, очікуючи перших вироків. За його словами, оголошено 412 підозр, з них 48 – високопосадовцям попередньої влади, а також 208 – правоохоронцям. Зокрема, 27 слідчим, 20 прокурорам, 16 суддям.

Юрій Луценко також повідомив що в суди направлений 161 обвинувальний акт щодо 252 осіб. За результатами судового розгляду винними визнано 50 осіб, з них 43-м ухвалено обвинувальні вироки.

Генеральний прокурор наголосив, головні події нині відбуваються в судах, де розглядаються дії виконавців злочинних наказів, в першу чергу спецпідрозділу «Беркут», «чорної сотні» та інших дійових осіб. Водночас, він зауважив, що «ці суди не можуть бути швидкими, якщо ми хочемо законних рішень».

«З іншого боку, не можу не сказати і про опір системи, небажання судової гілки влади визнати ці справи пріоритетними», – сказав Юрій Луценко та нагадав, що з 2016 року так і не розпочато судовий розгляд справ за поданням прокуратури щодо низки колишніх командирів «Беркуту», прокурорів, колишніх співробітників МВС.

Генеральний прокурор наголосив, що підтримує Указ Президента про реформування судів. Він також висловив сподівання, що в найближчий час, за підтримки Президента, до Парламету буде поданий і проголосований законопроект, який дозволить суддям, які пройшли переатестацію і підтвердили свою кваліфікацію, продовжувати розгляд раніше розпочатих ними справ. «Відтак, ті суди, які вже йдуть, не перериваючись будуть іти після кваліфікаційного оцінювання суддів», – додав він.

Джерело

 

Президент підписав Закон, який надає право членам родин загиблих учасників Революції Гідності на призначення дострокових пенсій

Президент Петро Порошенко підписав Закон, який надає право членам сімей загиблих внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, право на дострокове пенсійне забезпечення за віком.

«8 лютого Парламент прийняв Закон, який дозволяє призначення дострокової пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули чи померли в наслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, отриманих під час Революції Гідності. Практично одразу після його надходження, у вашій присутності я підписую цей Закон», – сказав Глава держави, підписуючи документ на відкритті виставки, присвяченої учасникам Революції Гідності – творчим особистостям «Переведи мене через Майдан».
Ухвалення і підписання цього законодавчого акта Президент назвав «свідченням і доказом того пріоритету, який має в українській владі вшанування пам’яті учасників Революції Гідності».

Закон України «Про внесення зміни до статті 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення дострокової пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули (померли) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності» сприяє дотриманню соціальної справедливості та забезпечення рівних підходів у пенсійному забезпеченні членів сімей загиблих під час проведення антитерористичної операції та членів сімей загиблих під час участі у Революції Гідності. Цим категоріям пенсіонерів надаються рівні права щодо дострокового пенсійного забезпечення за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Документом надається право на призначення дострокових пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранень або інших ушкоджень здоров’я, отриманих під час участі в Революції Гідності. Таке право мають дружини та чоловіки, якщо вони не взяли повторний шлюб, діти, які стали інвалідами до досягнення повноліття, і батьки. Вони зможуть вийти на пенсію в 55 років (чоловіки) при страховому стажі в 25 років і жінки – в 50 років при страховому стажі в 20 років.

Джерело

 

Тарас Більчук був надзвичайно світлою людиною – Президент вручив орден Героїв Небесної Сотні доньці активіста

Президент Петро Порошенко відзначив орденом Героїв Небесної Сотні громадського активіста, учасника Революції Гідності Тараса Більчука посмертно. Глава держави передав нагороду доньці активіста Наталії під час відкриття виставки, присвяченої учасникам Революції Гідності – творчим особистостям «Переведи мене через Майдан».

Президент зауважив, що організація сьогоднішньої мистецької події є ініціативою та заслугою побратимів і рідних активного учасника Революції Гідності, а також студентської Революції на граніті художника Тараса Більчука. «Тарас, на жаль, пішов від нас минулого року. Світлину цього зрілого чоловіка з розбитою і скривавленою головою в оточенні силовиків бачив кожен, хто цікавився подіями 2014 року – як в Україні, так і за її межами. Навмисне кажу не «фото», а «світлина» – щоби таким чином нагадати, якою надзвичайно світлою людиною був Тарас», – зазначив Глава держави.

Президент наголосив, що картини Тараса Більчука про Україну розійшлися світом – його роботи побачили в США, Канаді, Японії, Франції, Парагваї, Швеції, Польщі, Англії.

У свою чергу, донька Наталія Більчук подякувала за відзнаку батькові. «Коли мій тато творив, то він це робив від душі. Деякі з робіт були як реліквія української історії, інші – створенні тим вогнем і любов’ю, яку він відчував до України», – розповіла вона. За її словами, Тарас Більчук був справжнім патріотом України і ніколи не залишався осторонь, коли його країна потребувала допомоги. «Нехай Бог береже Україну і наших всіх Героїв», – зазначила Наталія Більчук.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №34/2018
Про нагородження Т.Більчука орденом Героїв Небесної Сотні

Джерело

 

Мистецтво учасників Революції Гідності народжене у вихорі бурхливих подій від неймовірно сильної любові до України – Президент на відкритті виставки

Президент Петро Порошенка разом з дружиною Мариною Порошенко взяли участь у відкритті виставки, присвяченої учасникам Революції Гідності – творчим особистостям «Переведи мене через Майдан».

Глава держави підкреслив, що чотири роки тому сталися незабутні події, які назавжди змінили життя України. «Мирний протест громадян тодішня влада перетворила на криваву розправу. Кажуть, що час загоює рани. Так не сталося. Час не притупив біль. Час не заспокоїв душу. Глибокий смуток через втрати все ще переповнює серця кожного з нас», – зазначив Президент. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих Героїв Небесної Сотні, всіх українських патріотів, які віддали свої життя за Україну.

Петро Порошенко наголосив, що події Революція Гідності закарбовані у кожного, але лише митці, завдяки дарованому Господом таланту, бачать події настільки яскраво й багатогранно, що допомагають відчути й осмислити їх всім іншим.

Глава держави зауважив, що серед учасників Майдану було чимало творчих особистостей. Президент нагадав про наймолодшого Героя Небесної Сотні Назарія Войтовича, який навчався на дизайнера і любив живопис, та про Валерія Брезденюка, який володів унікальною технікою малювання на воді і своїм даром вразив усю країну, взявши участь у шоу «Україна має талант». Глава держави додав, що Володимир Мельнічук фільмував відео та робив фото у найгарячіших точках Майдану, а у багатьох проектах, присвячених Революції Гідності та Героям Небесної Сотні, центральне місце займають твори Тетяни Чепрасової.

«Мистецтво учасників Революції Гідності – воно народжене у вихорі бурхливих подій від неймовірно сильної любові до України», – наголосив Президент.

Глава держави висловив переконання, що усі твори Героїв Майдану знайдуть гідне місце в Музеї Революції Гідності. «Спорудження Меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні можливе тільки за адресою «Алея Героїв Небесної Сотні». Ні в якому іншому місці. Це святе місце не лише для кожного з нас, хто там був і тримав оборону, а для кожного українця в Україні і світі» , – наголосив Президент. Глава держави зауважив, що для реалізації цього знадобилися зміни до закону «Про регулювання містобудівної діяльності» і 6 лютого Верховна Рада їх ухвалила.

Президент також нагадав, що кілька днів тому на Майдані Незалежності було урочисто відкрито для загального огляду і врахування думки громадськості виставку міжнародного архітектурного конкурсу проектів Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні Музею Революції Гідності.

Експозиція виставки «Переведи мене через Майдан» відкрита у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал». На ній представлені роботи Тараса Більчука, Назарія Войтовича, Володимира Мельнічука, Олександра Тимошенка, Тетяни Чепрасової.

Джерело