Світ 13 липня. Результати дня

Новий прем’єр Сполученого Королівства, протести у Зімбабве, віце-президент Трампа у США, «біла книга» Пекіну, система ППО на Корейському півострові, облога Аль-Кайяри в Іраку, битва за Дарайю у Сирії та багато іншого.

Африка:

– У Нігерії профспілки робітників нафтової галузі погодилися призупинити загальнонаціональний страйк.

– Віце-президент Південного Судану Рієк Мачар наказав вивести свої збройні формування за межі столиці, щоб уникнути подальших провокацій. Також, за даними ООН, Мачар покинув свою резиденцію у Джубі.

– Прокуратура Зімбабве висунула звинувачення в організації масових заворушень одному з лідерів антиурядових протестів – пастору Евану Маваріре. Очікується, що це призведе до нової хвилі демонстрацій.

– Один з лідерів терористичної організації «Аль-Каїда» Ібрагім Аль-Шейх був знищений внаслідок авіаудару лівійських ВПС поблизу міста Адждабія.

Америка:

– Троє людей затримані у штаті Луїзіана за підозрою у плануванні вбивства поліцейських.

– У Лос-Анджелесі тисячі людей влаштували протест, коли суд відмовився судити правоохоронця, який застрелив темношкіру жінку.

– За даними американських ЗМІ, кандидат у президенти США, мільярдер Дональд Трамп скоріше за все обере кандидатом у віце-президенти губернатора штату Індіана Майкла Пейнса або колишнього спікера Палати представників США Ньюта Гінгріча.

Азія:

– Міністр закордонних справ КНР Ванг Ї знову заявив, що Китай має виключні права на острови Південно-Китайського моря, та що Пекін не визнає рішення міжнародного арбітражу.

– Китай опублікував так звану «білу книгу» про незаконність судового позову Філіппін у питанні належності островів Південно-Китайського моря та пригрозив військовою ескалацією. Заступник міністра закордонних справ КНР Люй Чжемінь зазначив – Філіппіни мають відкинути рішення міжнародного суду як «непотрібний клаптик паперу» та вирішити питання спірних островів лише шляхом двосторонніх переговорів.

– Євросоюз закликав сторони-учасниці міжнародного спору щодо островів у Південно-Китайському морі до мирного вирішення конфлікту та врегулювання спору лише на основі норм міжнародного права.

– Японія і Філіппіни провели спільні військово-морські навчання у Манільській бухті. А Японія нагадала Китаю, що судові рішення Постійної палати третейського суду у Гаазі обов’язкові до виконання. У відповідь, Китай провів військово-морські навчання у Південно-Китайському морі. А на спірні острови Спратлі прибули перші цивільні літаки із китайським персоналом.

– США та Австралія закликали Китай поважати судове рішення міжнародного арбітражу.

– Південна Корея оголосила, що спільна американсько-корейська система ППО «THAAD» буле розміщена в окрузі Сончжу для протидії загрозам з боку КНДР. Однак частина місцевого населення влаштувала антивоєнний протест та закликала скасувати рішення про розгортання комплексів ППО.

– До південнокорейського порту Пусан прибула американський атомний підводний човен «Огайо».

Європа:

– Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон виступив із останньою промовою парламенті та подав королеві Єлизаветі заяву про відставку. Міністр внутрішніх справ Тереза Мей офіційно стала новим прем’єр-міністром Сполученого Королівства. Кемерон виїхав зі своєї резиденції на Даунінг-Стріт, 10.

– Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей призначила новим міністром фінансів Філіпа Хемонда, який був міністром закордонних справ в уряді Кемерона. Він був першим чиновником, який прибув до резиденції прем’єра після вступу Мей на посаду.

– Новим міністром закордонних справ Великої Британії став колишній мер Лондона Борис Джонсон.

– Влада Косова розпочала пошуки масового поховання часів війни в Югославії на території Університету Пріштіни.

– Франція ухвалила рішення повернути свій авіаносець «Шарль де Голль» у Перську затоку для боротьби з терористами «Ісламської держави».

– У Сербії на 57 році життя помер колишній лідер хорватських сербів та голова самопроголошеної республіки Сербська Країна Горан Хаджич. Під час югославських війн 1990-х років він очолював загони хорватських сербів. Після війни його затримали за запитом Міжнародного трибуналу за підозрою у скоєнні воєнних злочинів.

– Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей призначила новим міністром внутрішніх справ екс-міністра енергетики Ембер Радд. Майкл Феллон зберіг за собою посаду міністра оборони.

– ООН провела перші в своїй історії теледебати між кандидатами на посаду генерального секретаря ООН. У них взяли участь 10 учасників перегонів. Двоє не прийшли – це міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак та екс-міністр закордонних справ Македонії Срджам Керім.

– За повідомленням низки німецьких ЗМІ, президент ФРН Йоахім Гаук має намір виступити із офіційними вибаченнями перед Намібією за організацію Німеччиною геноциду корінних народів країни у 1904-1908 роках, коли Намібія була німецькою колонією.

Близький Схід:

– Семеро людей загинули та 11 поранені внаслідок теракту на півночі Багдада в Іраку. Смертник підірвав себе у замінованому автомобілі на в’їзді до столиці.

– Президентські вибори у Лівані вкотре перенесені на 8 серпня. Сторони не можуть домовитися про консенсусну фігуру на посаді глави держави, яка б влаштовувала як мусульман, так і християн. Посада президента залишається вакантною вже два роки.

– Іракська армія розпочала облогу міста Аль-Кайяра у 60 км від Мосула. Також урядові війська штурмували позиції терористів «Ісламської держави» в селищі Хавіджа.

– Армійські підрозділи іракських антитерористичних військ провели спецоперацію у містечку Аль-Фасах північніше міста Аль-Байджі в провінції Анбар. 18 бойовиків «Ісламської держави» ліквідовані під час бою.

– Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим заявив на прес-конференції в Анкарі, що планує нормалізувати відносини з Сирією та Іраком для посилення боротьби з «Ісламською державою».

– Сирійська армія зайняла 65% міста Дарайя на півдні провінції Дамаск. Ісламісти угруповання «Аджнад Аль-Шям» відправили запит на мирні переговори з урядом.

Автор