Світ 11 липня. Результати дня

Битва за Алеппо у Сирії, криваві зіткнення у Південному Судані, протести у США, піратство в Індонезії, заява юристів у Великій Британії, новий лідер Сполученого Королівства,кращий футболіст Європи, сутички в Ірані та багато іншого.

Африка:

– Понад 300 людей загинули внаслідок кривавих сутичок у столиці Південного Судану. Конфлікт спалахнув між прихильниками віце-президента Ріека Мачара з племені Нуер та силами президента країни Сальви Кііра з племені Дінка. Міжплемінна війна розпочалася у 2013 році із конфлікту між двома політиками. Однак у квітні цього року сторони домовилися про мир. Зараз – перемир’я під загрозою зриву. Кіір та Мачар закликали населення до спокою. Через бойові дії у Джубі загинули двоє миротворців ООН з Китаю.

– Ефіопія заблокувала доступ до усіх соціальних мереж, поки не завершиться період випускних іспитів.

– Десятеро військовослужбовців загинули внаслідок нападу терористів «Аль-Шабаб» на базу неподалік Могадішо у Сомалі.

Америка:

– Поліція Далласа у США заявила, що снайпер, який стріляв по поліцейських під час мітингу 7 липня – американський резервіст Міка Джонсон –о планував більш масштабні напади. У його будинку знайшли вибухівку та цілий арсенал зброї.

– У місті Мемфіс у штаті Теннессі тисячі демонстрантів проти вбивства темношкірих заблокували міст, який з’єднує штат із сусіднім Арканзасом. Розблокувати дорогу поліція зуміла лише через 4 години, коли розігнала протест.

– ООН віднесла одне з 7 чудес світу – стародавнє місто Мачу-Пікчу – до зони ризику через надмірну кількість сміття, яку звалюють на територію історичної пам’ятки туристи.

– 15 тисяч венесуельців побували в Колумбії, де купляли ліки та їжу. У Венесуелі внаслідок кризи гостра нестача продуктів першої необхідності.

– Поліція Гватемали заарештувала власника найбільшої готельної мережі в країні, мільйонера Карлоса Енріке Монтероса Кастільо за хабарництво.

Азія:

– Троє громадян Індонезії були викрадені бойовиками терористичного угруповання «Абу Сайяф» біля берегів Малайзії.

– Дев’ятеро людей загинули у Китаї внаслідок потужного тайфуну у провінції Фучжоу.

Європа:

– Понад 120 правоохоронців постраждали у сутичках із демонстрантами з числа сквоттерів східного Берліна. Вони протестують проти політики «джентрифікації» – примусового виселення сквоттерів для забудови або перебудови цієї частини міста. Сквоттери – це люди, які заселили покинуті у 1990 році приміщення будинків у східному Берліні.

– Міністр внутрішніх справ Великої Британії Тереза Мей залишилася єдиним кандидатом на посаду лідера Консервативної партії та прем’єр-міністра країни. Її головна суперниця – заступник міністра екології Андреа Лідсом оголосила про свій вихід з перегонів. Очікувалося, що фінальне голосування по обом кандидатурам відбудеться 9 вересня. Однак тепер у партії заявили – Мей стане прем’єром набагато раніше. Девід Кемерон оголосив, що Тереза Мей буде призначена новим прем’єром вже у цю середу.

– УАПЦ направила запит до Православної Церкви Константинополя із проханням взяти їх під свою юрисдикцію.

– Гравець збірної Франції з футболу Антуан Грізманн визнаний кращем футболістом «Євро-2016».

– Понад тисяча британських юристів направили запит до британського уряду, заявляючи, що результати референдуму про вихід країни з ЄС не мають юридичної сили. За словами юристів, референдум був консультативним, а рішення про застосування 50-ї статті Лісабонського договору про вихід з ЄС може ухвалити лише парламент, а не уряд. Вони зазначили – Британія має створити незалежну комісію, яка проаналізує всі «за» та «проти» виходу з Євросоюзу та винесе відповідні рекомендації. Перед застосування статті, питання має обговорити парламент.

– Велика Британія уклала договір про купівлю в компанії «Boeing» дев’яти протичовнових літаків загальною вартістю 3,9 млрд. доларів.
– Україна та Канада підписали договір про ЗВТ.

Близький Схід:

– В Ірані група озброєних людей з числа місцевих жителів в іранському курдському районі біля кордону з Іраком напала на конвой делегації х Тегерану та обстріляла автомобілі. У них їхали член парламенту Хешматолла Фалахатпішех та губернатор провінції. Останній зазнав вогнепальних поранень. Депутат не постраждав. Кілька охоронців загинули. Останній тиждень у регіоні спалахнули сутички між бойовиками «Робітничої партії Курдистану» та іранськими військами.

– Американський БПЛА завдав повітряного удару по терористичних об’єктах «Аль-Каїди» в провінції Маріб в Ємені. Даних щодо знищених бойовиків чи жертв немає.

– Один з лідерів сирійських курдів Фехман Хусейн загинув внаслідок теракту на північному сході Сирії у провінції Аль-Хасака.

– За деякими даними, внаслідок бойових дій терористи «Ісламської держави» втратили 12% своєї території у Сирії та Іраку, починаючи із січня 2016 року.

– США ухвалили рішення про відправку в Ірак ще 560 військовослужбовців.

– Ізраїльська правозахисна група «Shurat Hardin» подала позов на 1 млрд. доларів проти компанії «Facebook», звинувачуючи її у «підтримці та наданні ресурсів терористичному руху «ХАМАС», який вбивав ізраїльтян протягом останніх півроку». Ізраїльтяни вимагають компенсації.

– Понад 70 цивільних загинули внаслідок бойових дій у місті Алеппо. Бойовики «Армії завоювання» пішли на штурм кількох районів, підконтрольних сирійським військам, та у районі Цитаделі Алеппо. Бої тривають у кварталах Аль-Лермон, Бані-Зейд, Аль-Халідійя та Старий Квартал. Бойовики намагаються прорвати блокаду міста.

– Журналіст телеканалу «Al-Jazeera» Ібрагім Аль-Омар загинув на півночі провінції Ідліб в Сирії внаслідок повітряного удару російських ВПС біля міста Тарманін.

Автор