Кого та коли змусять встановити платіжні термінали

У Кабінеті міністрів пропонують зобов’язати встановити платіжні термінали всіх суб’єктів господарювання, в тому числі платників єдиного податку.

Відповідний проект постанови Кабміну розробило Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

Мінекономіки пропонує зобов’язати всіх без винятку суб’єктів господарювання, які продають товари (включаючи продажі дистанційним способом) або надають послуги, забезпечити можливість безготівкових розрахунків з використанням терміналів.

  • Торговці, які працюють на загальній системі оподаткування, повинні будуть встановити платіжні термінали до 1 липня 2018 року.
  • Платники єдиного податку другої та третьої груп з торговою площею до 20 кв. м, які працюють в містах, повинні забезпечити можливість безготівкового розрахунку до 1 січня 2019 року.
  • Для “єдинників” другої і третьої груп з торговою площею до 20 кв.м. і для працюючих в селах торговців норма стане обов’язковою з 1 липня 2019 року.
  • Спрощенці першої групи повинні обзавестися платіжними терміналами до 1 січня 2020 року.

При цьому контролювати установку платіжних терміналів буде Державна фіскальна служба.

У Міністерстві економіки підрахували, що введення таких вимог вплине приблизно на 183 тисячі малих і мікропідприємців.

Метою проекту постанови є:

  • створення необхідних умов для поліпшення структури грошового обігу в Україні за рахунок здійснення безготівкових платежів з використанням платіжних карток і скорочення частки готівкових розрахунків; залучення через банківську систему в загальногосподарський обіг значних фінансових ресурсів (готівкових коштів населення та суб’єктів господарювання – юридичних осіб); розширення інфраструктури обслуговування електронних платіжних засобів;
  • забезпечення поступового переходу населення на безготівкові розрахунки з використанням платіжних карток та створення додаткових зручностей для населення при розрахунках за куплені товари (отримані послуги).

Джерело

 

Автор