З початку року поліцейські затримали 6 псевдомінерів (інфографіка)

Тільки за 10 днів цього року до поліції надійшло 14 повідомлень про замінування різних об’єктів у місті Києві, Дніпропетровській, Одеській, Вінницькій, Запорізькій, Черкаській, Харківській та Чернігівській областях. У всіх випадках повідомлення не підтвердилися. Встановлено особи «мінерів» за шістьома фактами. Зловмисникам загрожує кримінальна відповідальність.

Найчастіше зловмисники повідомляли про «замінування» розважальних закладів, приміщень органів влади. Також «мінували» об’єкти транспортної інфраструктури, житлові будинки, транспортний засіб.

За 9 вказаними фактами відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 259 Кримінального кодексу України (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності).

Так, тільки вчора до поліції надійшло 5 таких неправдивих повідомлень. У трьох випадках зловмисники були встановлені. Поліція Київщини затримала жителя столиці, який “замінував” електропотяг “Київ-Фастів”. 48-річний чоловік пояснив поліцейським, що повідомив до поліції про вибухівку від нудьги. Дві години знадобилося поліції Чернігівщини, аби затримати чоловіка, який «замінував» базу відпочинку.

У Дніпрі поліцейські затримали чоловіка, який вчора з хуліганських спонукань повідомив про мінування багатоквартирного житлового будинку. А раніше столичні поліцейські затримали чоловіка за псевдозамінування ресторану.

Варто відзначити, що за кожним таким повідомленням поліцейськими спільно з ДСНС проводиться ретельна перевірка із залученням вибохотехників та кінологів, евакуюється населення.

Згідно зі ст. 259 Кримінального Кодексу завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. Якщо такі дії спричинили тяжкі наслідки або вчинені повторно, зловмисникам може загрожувати позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років.

Нагадаємо, раніше перший заступник Голови Національної поліції України В’ячеслав Аброськін наголошував на необхідності посилити відповідальність за неправдиві “замінування”.

Джерело

Автор