9 cічня народився великий режисер Сергій Параджанов

Сьогодні легендарному режисеру ХХ ст., творцю українського поетичного кіно Сергію Параджанову виповнилося б 94 роки. Вірменин, який народився в Грузії, сидів в російській в’язниці за український націоналізм, бунтар, який відверто засуджував радянську владу та заплатив велику ціну за свої переконання. Саме він подарував світові шедевр “Тіні забутих предків”. Фільм, знятий українським режисером вірменської національності у 1964 р. за однойменною повістю М.Коцюбинського (у зарубіжному прокаті «Вогняні коні»), отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (з них – 24 гран-прі) у 21 країні світу. Геніальність фільму Параджанова оцінили такі метри кіномистецтва як Фелліні, Куросава, Антоніоні, Анджей Вайда.

Великий режисер народився в Тбілісі, навчався в консерваторії та інституті інженерів залізничного транспорту, закінчив режисерський факультет ВДІКу. У 25 років влаштувався асистентом режисера на Кіностудію імені Олександра Довженка, його дебютом стала стрічка “Андриеш”.

Серед його видатних фільмів також “Квітка на камені”, “Київські фрески”, “Колір граната” та інші, які прославили його ім’я у світі, якими він творив довкола себе особливий світ імпровізованої краси та гармонії.

Засуджений за свої погляди радянською владою на 4 роки, після звільнення був змушений оселитися в Тбілісі через заборону проживати в Україні.

Джерело

Автор