6 січня – 80 років з дня народження Василя Стуса (фото, відео)

У Києві презентували невідомі спогади про Василя Стуса.  Рукописні нотатки В’ячеслава Чорновола збереглися в архіві Всеукраїнської громадської організації «Меморіал» імені Василя Стуса і зможуть бути доступні читачам.

Представники «Меморіалу» імені Василя Стуса вперше розповіли про майбутнє оприлюднення рукописних нотаток В’ячеслава Чорновола, які присвячені життю і творчості Василя Стуса. Цю подію приурочують до 80-річчя  від дня  народження Василя Стуса. Про це заявив професор, доктор історичних наук Володимир Сергійчук 4 січня на прес-конференції в «Укрінформі».

Вперше спогади в повному обсязі планують опублікувати у календарі «Соборна пам’ять України». Крім того, документ передали до газети «Голос України» на прохання редакції.

«Цей документ цікавий тим, що там представлена хроніка з 60-х років, коли В’ячеслав Чорновіл вперше познайомився із Василем Стусом. Перший епізод, де автор рукопису показує Стуса як борця за Україну, пов’язаний із виступом на колишньому заводі імені Горького. Влада повісила замок на двері, де мав відбутися літературний вечір. Тоді Стус сказав, “а давайте ми самі щось будемо робити”. Тодішня ініціатива Стуса перетворилася у широкомасштабне дійство. Що цікаво, в іншому архіві я знаходжу доповідну про цю подію, цей епізод зі спогадів також підтверджується і документами з партійної інституції», – розповідає Володимир Сергійчук.

У спогадах В’ячеслава Чорновола присутній цікавий опис зовнішності Василя Стуса: «У Василя дуже характерне обличчя. Коли він розмовляв з друзями, воно сяяло добротою і ставало надзвичайно гарним. Коли ж говорив з ворогом чи ницою людиною, вперед виходило підборіддя, і очі ставали колючими й такими, як у людини, котра бридкується жабою. Він міг не сказати ні слова, але одного такого погляду вистачало, щоб тюремники відправляли його до карцеру “за оскорбление начальства”»,  – йдеться у рукописі.

На прес-конференції мав слово і син поета – Дмитро Стус, який відзначив важливість постаті свого батька в історії України: «Доля Стуса – це приклад того, що несприятливих обставин не буває і від кожного із нас залежить, як ми ці виклики приймемо. Мій батько відповідально і чесно приймав виклики долі. Василь Стус – це одна з постатей, яка об’єднує Україну і вчить нас розуміти одне одного»,  – відзначив Дмитро Стус.

Нагадаємо, що український поет-шістдесятник Василь Стус народився 6 січня 1938 року на Вінниччині, але більшість свого життя прожив на Донеччині. Цього року виповнюється 80 років з дня народження письменника.

Джерело

Факти життя Василя Стуса

Автор