Економ-тиждень. 13 – 19 грудня

Економ_тиждень! Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни.

Позяк минулого тижня через сімейні проблеми викладати Економтиждень я не мав коли – викладаю зараз. Для історії – хай буде.

Розглядаємо події 13 – 19 грудня 2017 р.

АКТИВ. В Україні за останні два роки відремонтували 3 тис. км доріг.

ПАСИВ. Нацбанк підвищив облікову ставку до 14,5% річних.

АКТИВ. Авіаційна галузь в 2017 році продемонструвала рекордне зростання – 30%.

ПАСИВ. Залишки коштів місцевих бюджетів зросли на 30 млрд гривень. Ці кошти перебувають на казначейських рахунках (65 млрд гривень) і на депозитах (14,6 млрд гривень).

АКТИВ. Група Sberbank Europe AG (дочірня компанія “Сбербанку Росії”) продала 99,92% акцій своєї української “дочки” VSБанка. Покупцем виступила банківська група “ТАС”, що належить українському бізнесменові Сергію Тігіпко.

ПАСИВ. На сьогодні в Україні зафіксована найвища частка непрацюючих кредитів в банківській системі. Ключовою ознака непрацюючих кредитів – заборгованість вище 90 днів. Фактор “90 днів плюс” досягає високого рівня.

АКТИВ. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував створення Агентства з підтримки кредитування експорту. З наступного року нове обладнання буде звільнено від негайної сплати податку на додану вартість – матиме розстрочку на 24 місяці.

ПАСИВ. У листопаді 2017 року в Державній службі зайнятості було зареєстровано 309 тис. безробітних (проти 281,9 тис. місяцем раніше). Таким чином, кількість безробітних збільшилася на 27,1 тис. осіб.

АКТИВ. “Укрпошта” збільшила прибуток на 1 млрд гривень.

ПАСИВ. Власники Публічного акціонерного товариства (ПАТ) “Алчевський металургійний комбінат” заявили про повну втрату контролю над виробництвом.

АКТИВ. В Україні після декількох років паузи відновлюється кредитування корпоративного сектора. Забезпечене довгострокове іпотечне кредитування становить менше 5% нових позик, і цей показник в наступні роки збільшиться.

ПАСИВ. “Провезення” контрабанди на кордоні подорожчало у два рази. На кордоні йде “передноворічне перекидання контрабанди”.

АКТИВ. Україна і Португалія підписали угоду про економічне співробітництво. Документом передбачається заохочення і розвиток співпраці між суб’єктами господарювання та відповідними компетентними органами.

АКТИВ. Група “Нафтогаз” за 9 місяців отримала понад 27,1 млрд гривень прибутку.

АКТИВ. У 2017 році зменшено плановий дефіцит державного бюджету – до 2,4% ВВП, проти 3,7% у 2016 р.

Слідкуємо. Рахуємо. Заробляємо. І до зустрічі за тиждень!

 

Автор