Світ 24 травня. Результати дня

Початок битви за Ракку в Сирії, протести в Кенії, скандал у Бразилії, новий уряд в Туреччині, турецько-європейське безвізове протистояння, операція у Фаллужі…а також цікавий невеликий дайджест про великі протести в Європі

Африка:

– Протести навколо складу ЦВК в Кенії спалахнули з новою силою. У столиці знову відбулися сутички між демонстрантами та поліцією. Три людини загинули. Учасники мітингів вимагають змінити склад ЦВК, звинувачуючи його в упередженості та «роботі на владу».

– Пасажирський літак A320 «EgyptAir», який впав у Середземне море під час рейсу «Париж-Каїр» імовірно зазнав катастрофи через теракт. Про це заявили єгипетські експерти після дослідження уламків, знайдених біля порту Александрія.

Америка:

– У США суд дозволив судити актора Білла Косбі за підозрою у сексуальних домаганнях у 2004 році.

– Міністр зі стратегічного планування Бразилії Ромеро Хука подав у відставку після того, як журналісти опублікували аудіозапис, в якому він нібито підтримував імпічмент Ділми Руссеф, щоб проти нього закрили кримінальну справу у корупції.

– У Мексиці у штаті Морелос виявили два масові поховання із 116 тілами.

– Колишній радник президента України Віктора Януковича – американський політтехнолог Пол Манафорт – став головою виборчого штабу мільярдера Дональда Трампа.

Азія:

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що парламент країни заблокує договір з ЄС щодо мігрантів, якщо не буде прогресу в переговорах стосовно надання Туреччині безвізового режиму. В Брюсселі заявили – Анкара має спершу внести зміни до антитерористичного законодавства.

– Президент США Барак Обама здійснив історичний візит до В’єтнаму. Там він зустрівся із новим президентом країни – Чан Дай Квангом. Під час урочистого прийому, Обама оголосив, що Сполучені штати знімають з В’єтнаму ембарго на поставки озброєння. Та закликав до мирного врегулювання конфлікту навколо спірного Південно-Китайського моря.

– Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим представив новий склад уряду. На своїх посадах залишилися найближче оточення президента Ердогана – міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу, міністр внутрішніх справ Ефкан Ала та міністр юстиції Бекір Боздаг. Новим міністром з питань євроінтеграції став речник керівної партії Омер Челик. Він замінив на посаді Волькана Бозкіра, який був архітектором угоди з ЄС щодо мігрантів. Новим міністром оборони став Фікрі Ісик, а його попередника Ісмета Їлмаза – ставленика Давутоглу – відправили у відставку. Міністром енергетики став племінник президента – Берат Албайрак. Президент Ердоган затвердив уряд.

Європа:

– У Франції прокуратура провела обшуки в офісі французького відділення корпорації «Google» в Парижі.

– Греція розпочала переселення тисяч мігрантів з табору біженців в Ідомені. Їх планують переправити у південні регіони.

– Канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що сумнівається, що угода про безвізовий режим з Туреччиною буде виконана 1 липня, оскільки Анкара відмовляється виконувати свої зобов’язання.

– Лідери України, Франції, Росії та ФРН підтримали розгортання поліцейської місії ОБСЄ на сході України.

– За даними соціологічних опитувань, більшість британців проголосують проти виходу з ЄС.

– Французька влада дозволила в’їзд на свою територію міністру сільського господарства РФ Олександру Ткачову попри санкції.

– Євросоюз завершив процес ратифікації Угоди про асоціацію з Грузією.

Україна:

– За минулу добу на сході України внаслідок військових дій загинули семеро українських бійців.

– Всі присяжні у справі про розстріли Майдану подали заяви про самовідвід, мотивуючи це «недостатньою матеріальною допомогою».

Близький Схід:

– Курдські загони самооборони та низка арабських воєнізованих груп, об’єднані в альянс «Сирійські демократичні сили», оголосили про початок наступу на «столицю Ісламської держави» – місто Ракка. Операція почнеться з півночі. Першим завданням сил СДС буде захоплення околиць Ракки та містечка Айн Аль-Ісса. Наступ підтримуватимуть сили Міжнародної антитерористичної коаліції ударами з повітря. Росія також заявила, що допоможе силам коаліції координувати дії для звільнення Ракки. За останні кілька годин операції курдам вдалося звільнити від бойовиків селище Касадж.

– В Ірані новим головою Ради експертів став 89-річний аятола Ахмад Джаннаті – представник «яструбів» в ісламському духовенстві.

– Уряд сирійських курдів, які нещодавно оголосили про створення федеральної автономії на півночі Сирії, відкрили свої представницькі офіси в Парижі, Берліні, Стокгольмі та Москві. Жодна з країн офіційно не визнала курдську автономію. Так само, як і США та Сирія.

– В Іраку урядові війська звільнили від терористів «Ісламської держави» поліцейський відділок «Саджар» у місті Фаллуджа.

– Шестеро мирних жителів стали жертвами нападу бойовиків «Ісламської держави» на південні околиці Багдада в Іраку.

– У Сирії армійські підрозділи атакували бойовиків «Джебхат Аль-Нусра» та «Ахрар Аль-Шям» біля ТЕС неподалік селища Аль-Зара. 25 ісламістів були знищені.

Автор