У верхів’ях головних річок Закарпатської області ситуація стабілізувалася і відмічається спад рівнів води

У верхів’ях головних річок Закарпатської області ситуація стабілізувалася і відмічається спад рівнів води. Паводкова ситуація на території області повністю контрольована. Про це сьогодні, під час брифінгу щодо ускладнення погодних умов на території Закарпаття, повідомив директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації Володимир Демчук.

“Для запобігання виникнення людських жертв та мінімізації негативних наслідків від проходження паводку, Державною службою з надзвичайних ситуацій було організовано оповіщення місцевих органів влади Закарпатської області. Крім того, місцевою владою було також організовано інформування населення про негативні наслідки, які очікуються, зокрема через засоби масової інформації та депутатський корпус”, – зауважив Володимир Демчук.

Він також зазначив, що найскладніша ситуація, пов’язана з проходженням паводкових вод спостерігалася протягом 16 грудня.

“У восьми районах області: Ужгородському, Виноградівському, Воловецькому, Тячівському, Хустському, Рахівському і Великоберезнянському районах відбулося підтоплення 983 домогосподарств, 81 підвального приміщення та близько 2400 га сільгоспугідь. Крім того, на 8-ми ділянках автомобільних доріг було зафіксовано перелив води через дорожнє полотно”, – повідомив Володимир Демчук.

Водночас, директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації Служби зауважив, що основні зусилля ДСНС України були спрямовані на те, щоб не допустити людських жертв та травмування громадян, і оскільки на даний час інформація про жертв та постраждалих не надходила – основне завдання, яке стояло перед Службою, можна вважати виконаним. “У верхів’ях головних річок Закарпатської області ситуація стабілізувалася і відмічається спад рівнів води”, – зазначив Володимир Демчук, завершивши доповідь.

В свою чергу, заступник директора Українського гідрометцентру Анатолій Прокопенко зауважив, що інформування громадян про розвиток гідрологічної ситуації на річках Закарпаття розпочалось ще з 13 грудня. Зокрема, було оголошено декілька штормових попереджень. За повідомленням Анатолія Прокопенко, опади на території області завершилися, і з наступного тижня вони також не очікуються. Крім того він додав, що з огляду на те, що в найближчий час на території України температура повітря почне знижуватись, опади якщо і будуть, то переважно у вигляді снігу. “Поповнення води в річках не буде”, – підсумував Анатолій Прокопенко.

Джерело

Оперативна інформація щодо ускладнення погодних умов на Закарпатті (станом на 11:00)

Паводкова ситуація на території області повністю контрольована. На більшості річок спостерігається зниження рівнів води.

У с. Вільхівка Іршавського району підтоплення житлових будинків немає, спостерігається подальше зниження рівня води. Населення повертається до місць проживання.

Залишаються підтопленими:
1023 – дворогосподарств (самовільна забудова в низинах та зонах можливого підтоплення);
313 – підвальних приміщень;
2 тис. 407 га – сільгоспугідь;
1 (було – 8) – ділянка автомобільних доріг загальною протяжністю 150 м (було 2 тис. 100 м) та висотою водяного покрову до 15 см, на даній ділянці дозволено рух великовантажного транспорту. Обмеження руху на автомобільних дорогах області відсутні.

Жертв та постраждалих немає.

Ситуація перебуває на контролі ДСНС.

Джерело