У присутності Президента відбулось підписання Угод щодо розширення харківського метрополітену (фото, відео)

У присутності Президента Петра Порошенка відбулось підписання фінансово-кредитних угод між Україною і Європейським банком реконструкції та розвитку та Європейським інвестиційним банком щодо розширення системи харківського метрополітену. «Ці гроші є символом підтримки Європейським Союзом реформ, які відбуваються в Україні. І ця підтримка є надзвичайно вагомою, рішучою, постійною і знаковою», – наголосив Петро Порошенко.

Угоду «Розширення метрополітену у місті Харкові» між Україною і Європейським банком реконструкції та розвитку» підписали Міністр фінансів України Олександр Данилюк і Керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку у країнах Східної Європи і Кавказу Франсіс Маліж.

Угоду «Розширення системи харківського метрополітену» між Україною та Європейським інвестиційним банком» підписали Міністр фінансів України Олександр Данилюк і Директор кредитних операцій в країнах Східної Європи Європейського інвестиційного банку Ліонель Рапай.

Президент зазначив, що сьогодні символічний день, коли в результаті успішно проведених переговорів з керівництвом Європейського банку реконструкції та розвитку та Європейського інвестиційного банку ми реалізували відповідні домовленості. Президент також відзначив важливу роботу українського Уряду для того, щоб ця подія відбулась.

Глава держави окремо подякував і керівництву Харківської області: «Сьогодні ми знаходимо яскраве підтвердження політики децентралізації – з одно боку, політики пріоритетів, які має державна влада – з іншого боку».

«Під час збройної агресії Росії проти вільної і незалежної України, у місті, яке розташовано всього лише за 40 кілометрів від російського кордону, ми, об’єднуючи зусилля, починаємо робити те, чого не робилося за багато років незалежності, – інвестуємо кошти у будівництво метро», – наголосив Петро Порошенко.

Він зауважив, що нова ділянка метро будуватиметься в напрямку аеропорту і це стане додатковим поштовхом для розвитку авіаційного хаба Харкова.

Президент зазначив, що кредит 160 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку та 160 млн євро від Європейського інвестиційного банку – це довгострокові, низьковідсоткові кредити. Крім того, місцевий бюджет виділяє на цей проект 320 млн грн.

Глава держави висловив сподівання, що на реалізацію проекту із будівництва двох станцій метро витратять не багато часу, і вже за чотири роки буде збудовано нове депо, оновлено рухомий склад потягів метро. Він зауважив, що в рамках проекту планується придбати понад 85 нових вагонів метро.

Президент подякував ЄБРР як одному із потужних інвесторів, який підтримує якісні зміни в Україні. Він нагадав про завершення будівництва нового об’єкту «Укриття» над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, назвавши цей проект символом об’єднання багатьох країн-донорів, в тому числі і ЄБРР.

За його словами, одним із позитивних прикладів змін є також і будівництво доріг по всій Україні. Цей проект також став можливим завдяки експерименту, започаткованому за ініціативи Президента, із направлення коштів від митних зборів саме на будівництво доріг, а також завдяки інвестиціям, в тому числі ЄБРР.

Президент також повідомив, що голова Харківської ОДА Юлія Світлична проінформувала його про завершення відновлення дороги за напрямком Харків – Слов’янськ. Він закликав продовжувати інвестувати у відновлення інфраструктури по всій Україні.

В свою чергу, Керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку у країнах Східної Європи і Кавказу Франсіс Маліж сказав: «Угода відкриває нові можливості та поліпшує життя громадян чудового міста Харків, багато з яких є переселенцями». Він назвав цей проект «найбільшим, який підписується цього року в Україні».

«Проект є яскравим прикладом підтримки України з боку ЄБРР та зміцнення нашого стратегічного партнерства», – сказав Франсіс Маліж. «Ми з нетерпінням очікуємо на подальшу роботу з нашими українськими партнерами у впровадженні цього проекту», – додав він та подякував президентській команді, керівництву Харківської області та Європейському інвестиційному банку за тісну координацію в реалізації цього масштабного проекту.

В свою чергу, Директор кредитних операцій в країнах Східної Європи Європейського інвестиційного банку Ліонель Рапай наголосив, що «реалізація цього проекту суттєво допоможе розв’язати транспортну проблему другого за розмірами міста в Україні завдяки розширенню можливостей Харківського метрополітену».

«Реалізація цього проекта дозволить пасажирам використовувати екологічно чистий транспорт, замість поточного використання автотранспорту», – підкреслив він. При цьому Ліонель Рапай наголосив, що використання екологічно чистого виду транспорту є також і внеском Європи у виконання своїх міжнародних зобов’язань щодо протидії глобальним кліматичним змінам відповідно до Паризького кліматичної Угоди.

Джерело

Автор