Віце-прем’єри Грузії та України обговорили спільні задачі з європейської і євроатлантичної інтеграції

Віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з Віце-прем’єр-міністром – Міністром закордонних справ Грузії Міхеїлом Джанелідзе. Сторони обговорили широке коло питань, зокрема, стратегічне партнерство між Україною та Грузією, протидію російській агресії та перспективи реалізації рішень саміту Східного партнерства.

Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що країнам необхідно зосередитися на реалізації можливостей і завдань, визначених у Декларації про стратегічне партнерство між Україною та Грузією, підписаної президентами обох країн у липні цього року. «На мій погляд, протидія російській агресивній політиці посідає центральне місце в роботі Українсько-Грузинської стратегічної ради високого рівня, створеної на основі Декларації», – додала Віце-прем’єр-міністр.

Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що Україна вітає активізацію політичного діалогу між обома державами. Зокрема, з початку року відбулося понад 50 взаємних візитів і зустрічей офіційних представників України та Грузії. «Особливо важливим для нас є стратегічне партнерство між нашими державами, і сьогодні маємо шанс надати імпульс його економічному виміру», – наголосила Віце-прем’єр-міністр. За її словами, спільне амбітне завдання двох держав – збільшити товарообіг між Україною та Грузією до 1 мільярда доларів.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що для України надзвичайно важливим є також розвиток співпраці між державами у рамках діяльності міжнародних регіональних організацій. «Базуючись на позитивному досвіді координації представників наших держав в ООН та ОБСЄ, треба розширювати отриманий досвід і на інші міжнародні організації, зокрема, на Раду Європи», – сказала Віце-прем’єр-міністр.

Вона додала, що українська сторона зацікавлена в якнайшвидшому призначенні нового співголови Спільної міжурядової українсько-грузинської комісії з питань економічного співробітництва.

Іванна Климпуш-Цинцадзе високо оцінила гуманітарну допомогу Грузії нашій державі, зокрема, в частині реабілітації військовослужбовців. Віце-прем’єр-міністр подякувала Грузії за підтримку суверенітету, територіальної цілісності України, зазначивши, що в 2017 році Росія і надалі продовжує ескалацію конфлікту на Сході, погіршуючи безпекову, економічну та гуманітарну ситуацію на Донбасі.

Віце-прем’єр-міністр підкреслила, що європейська та євроатлантична інтеграція – найважливіші напрями стратегічної співпраці між Україною та Грузією.   «Саміт Східного партнерства був тестом на здатність протистояти сучасним викликам та геополітичним загрозам. Європа має серйозного противника – Росію, яка постійно підриває єдність держав Євросоюзу. Ми повинні вивчити урок російської гібридної війни, що шириться всією Європою», – сказала Віце-прем’єр-міністр. За її словами, результати П’ятого саміту Східного партнерства окреслили нове стратегічне бачення відносин між учасниками Партнерства.

Співрозмовники погодилися, що, виходячи зі стратегічних цілей європейської та євроатлантичної інтеграції, у Грузії та України є багато спільних можливостей із реалізації завдань і внутрішньої політики, і співпраці з європейськими інституціями.

Міхеїл Джанелідзе також зазначив, що вважає необхідним зміцнення співпраці двох країн в галузі стратегічних комунікацій. За його словами, дуже важливим є посилення риторики стосовно європейського вибору України та Грузії, який є основним двигуном внутрішніх реформ в обох державах.

Джерело

Автор