Міграційний орган повинен оформити паспорт громадянина України у формі книжечки замість ID-картки

Суд відмовив у позові про зобов’язання видачі паспорта у формі книжечки.

Рівненський окружний адміністративний суд відмовив неповнолітньому Б., законним представником якого виступає мати, у задоволені позовних вимог щодо зобов’язання територіального органу Державної міграційної служби, Міграційної служби України видати паспорт громадянина України саме у формі книжечки. Заявлені  вимоги та відмова від отримання паспорта у формі ID-картки обґрунтовані релігійними переконаннями позивача.

З даного приводу суд констатує, що оскільки нормами чинного законодавства передбачена можливість оформлення паспорта громадянина України як у формі книжечки, так і у формі картки, а особа не бажає отримувати останню через свої релігійні переконання, тому міграційний орган має можливість та повинен оформити паспорт громадянина України у формі книжечки особі, яка відмовляється від оформлення ID-картки. 

Проте, незважаючи на можливість оформлення позивачу паспорта громадянина України у формі книжечки, суд зазначає, що позовні вимоги не підлягають до задоволення, з огляду на наступне.

Суд дійшов висновку, що відповідачами жодним чином не порушено права неповнолітнього сина.

Зокрема, суд встановив, що позивач не звертався до територіального органу Державної міграційної служби із заявою-анкетою про оформлення, видачу паспорта громадянина України та не подав жодних документів для проведення таких дій, в порядку Постанови Верховної Ради України «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон»  №2503-XII від 1992 року. Позивачем надсилались до міграційних служб лише звернення про сприяння у вирішенні питання, які за своєю суттю не можуть являтися рішеннями про відмову у видачі документа.

Суд дійшов висновку, що відповідачами жодним чином не порушено права неповнолітнього сина. Представниками органів міграційних служб доведено в порядку статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України безпідставність позовних вимог, які не підлягають задоволенню.

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Житомирського апеляційного адміністративного суду.

Текст рішення розміщено в Єдиному державному реєстрі судових рішень

Джерело

Автор