Петро Порошенко про підсумки Саміту Східного партнерства на зустрічі з представниками ЗМІ у Брюсселі (фото)

Наступного тижня Єврокомісія оголосить про проект макрофінансової допомоги Україні на 2018-2019 роки – Президент України

«Домовились про те, що наступного тижня Єврокомісія випустить комюніке про дуже амбітний проект макрофінансової допомоги на 2018-2019 роки. Три транші. Такий саме обсяг. При чому починаємо працювати прямо з січня місяця 2018 року», – розповів Глава держави представникам ЗМІ у Брюсселі. Президент висловив сподівання, що ці домовленості будуть реалізовані.

Петро Порошенко розповів, що днями відбулися інтенсивні переговори. «І врешті-решт вони завершилося цим результатом», – резюмував Петро Порошенко.

Глава держави додав:«На сьогоднішній день, це є мотивацією для України продовжувати реформи. В цьому є сенс макрофінансової допомоги».

Джерело

 

Нам вдалося об’єднати Європейський Союз навколо ідеї миротворчої місії на Донбасі, – Президент про підсумки Саміту Східного партнерства

 

Президент Петро Порошенко назвав одним з головних результатів П’ятого Саміту Східного партнерства – включення до підсумкової декларації Саміту положень щодо європейської перспективи України.

Глава держави підкреслив, що українській делегації також вдалося вирішити ще одне важливе політичне питання – об’єднати позиції країн Європейського Союзу навколо миротворчої місії на Донбасі.

«Нам вдалося вирішити важливе питання для України – об’єднання ЄС навколо миротворчої місії на Донбасі. Ми активно просуваємо цю позицію як в Генеральній Асамблеї ООН, так і сьогодні нам вдалося включити цю позицію у фінальну резолюцію Саміту», – сказав Президент.

Відповідаючи на питання стосовно формулювання щодо «Росії як країни-агресора», Президент наголосив: «В нас є декларація Європейської народної партії, де це було записано. Якщо ви почитаєте декларацію ЄНП, там чітко зазначено щодо місця і ролі Росії». При цьому він додав, що «в рамках Східного партнерства є декілька країн, які мають різні темпи європейської інтеграції».

Коментуючи загальні підсумки саміту, Президент сказав: «Чи вдалося нам реалізувати все, що ми хотіли? Відповідь – ні. І саме в цьому була наша позиція – Європа має бути жорсткіша, Європа має бути об’єднаніша, Європа має бути більш рішучою. І це все, що ми намагалися досягнути в переговорах».

Глава держави також підкреслив, що «сьогодні було чітко продемонстровано, що Україна є самостійний гравець, з яким рахуються європейські лідери» та наголосив, що за останні два дні він мав зустрічі з 15 лідерами європейських країн.

Джерело

 

Саміт Східного партнерства має спільне подальше бачення щодо України – Президент України

 

Президент Петро Порошенко підкреслив, що під час Саміту Східного партнерства його учасниками було вироблене спільне подальше бачення перспектив України, яке було вперше продемонстровано під час саміту Україна-ЄС в Києві влітку цього року.

«Сьогодні нам вдалося включити в фінальну резолюцію Саміту Східного партнерства проект подальшої візії України – мова йде про «Східне партнерство +», доступ до єдиного цифрового та енергетичного ринку, Митного союзу», – підкреслив Глава Української держави.

При цьому він повідомив, що надзвичайно важливим є домовленість із керівництвом Європейського Союзу про те, що «українська сторона дуже уважно вивчить, що саме це може дати Україні і прийме остаточне рішення».

Президент також повідомив, що актуальним є вивчення питання доступу до Шенгенської Союзу, яке розширяє можливості безвізового режиму для українців.

Глава держави також повідомив, що «під час переговорів за участі Президента Єврокомісії, Європейських комісарів, включаючи Єврокомісара Йоганнеса Хана, ми домовилися про те, що Маршал-план для України – концентрація усіх ресурсів, які має Європейський Союз в єдиний документ, побудова дорожньої карти – також нами буде опрацьовано».

Джерело

 

М’яч – на полі ЄС, вони зараз роблять все, щоб узгодити це питання – Президент про Спільний авіаційний простір

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ у Брюсселі зауважив, що Україна вимагає ухвалення рішення про Спільний авіаційний простір.

«Жодних обговорень це не потребує . М’яч знаходиться на полі ЄС, і вони зараз роблять все для того, щоб узгодити», – розповів Глава держави .

Президент нагадав, що під час переговорів щодо ратифікації Угоди про асоціацію українською аргументацію була вимога, що не лише Україна має виконувати свої зобов’язання перед ЄС, але і Євросоюз – перед Україною. «Це була наша аргументація, коли постійно, ви пам’ятаєте, відкладалося прийняття безвізового режиму. Вже дехто втратив надію із журналістів і починав “тролити” українську сторону. І врешті-решт це (запровадження безвізу – ред.) відбулося», – додав Глава держави.

Джерело