Арсен Аваков зустрівся з генсекретарем Інтерполу Юргеном Штоком (фото)

Під час зустрічі були визначені дієві інструменти співпраці МВС України, Національної поліції України та Міжнародної організації кримінальної поліції – Інтерпол в боротьбі з загальнокримінальною злочинністю, зокрема в сфері кібер і наркозлочинності.

«Обмін оперативною інформацією в рамках кримінальних проваджень, участь в спільних заходах з розслідування щодо широкого кола злочинів, а також аналіз оперативної інформації – дуже важливий вектор взаємодії між Національною поліцією України і Міжнародної організації кримінальної поліції – Інтерпол в боротьбі з загальнокримінальною злочинністю. В ході зустрічі з генеральним секретарем МОКП-Інтерпол Юргеном Штоком визначили основні вектори взаємодії, зокрема в сфері кібер і наркозлочинності, доступу України до телекомунікаційної системі I/24-7 за технологією FIND і недопущення зловживань Росією інструментами Інтерполу», – повідомив глава МВС.

Телекомунікаційна система Інтерполу І-24/7 (Інтерпол 24 години на добу – 7 днів на тиждень) являє собою захищену від стороннього доступу мережу з обмеженим колом користувачів, що за своєю глобальністю не має аналогів у світі та є ефективним інструментом міжнародного співробітництва правоохоронних органів.

Завдяки впровадженню цієї системи всі підрозділи Національної поліції будуть мати доступ до баз даних Інтерполу.

Генеральний секретар Інтерполу Юрген Шток підкреслив високий професійний рівень представника від України в МОКП-Інтерпол і закликав збільшити їх кількість.

У свою чергу Арсен Аваков підкреслив, що в 2018 році в Міжнародну організацію кримінальної поліції МВС України направить ще двох поліцейських.

«Україна – в десятці лідерів за якістю і інтенсивності співробітництва з МОКП-Інтерпол: за 3 роки кількість запитів до баз даних зросла майже в 370 разів і на сьогодні склала 34,7 млн. Кожну секунду Інтерпол обробляє 3 українських запити! Це тільки початок інтеграції – у нас великі спільні плани. У 2018 році для роботи в Інтерпол направимо ще двох поліцейських», – додав він.

Відзначимо, протягом 2017 року Національною поліцією України прийнято ряд заходів щодо впровадження проекту «Socta» – системи збору, обробки та узагальнення інформації. За ініціативи консультативної місії ЄС (EUAM) створено міжвідомчу робочу групу, до складу якої увійшли представники Ради національної безпеки і оборони України, МВС України та компетентних підрозділів Національної поліції України.

За результатами діяльності міжвідомчої робочої групи напрацьовано стратегію впровадження методології «Socta», обговорений порядок створення системи збору інформації, її обробки та узагальнення, з використанням сучасної аналітичної методології, а також методологічний посібник по «Socta» з урахуванням індикаторів, властивих Україні.

«Для забезпечення ефективної роботи підрозділів кримінального аналізу необхідно створити єдиний інформаційний простір, а саме – автоматизоване робоче місце аналітика, яке дасть можливість доступу до баз даних Національної поліції, МВС, державних інформаційних реєстрів, даних Інтерполу і Європолу, GIS-систем, забезпечить можливість збору даних з відкритих джерел інформації. Також планується створення регіональних відділів при Головноих управліннях Нацполіціі України в областях, а саме в 4-х прикордонних областях України в рамках пілотного проекту», – зазначив Арсен Аваков.

З цією метою ведеться пошук програмних продуктів, що надають можливість обробки і систематизації великих обсягів інформації з подальшою візуалізацією через вже існуючі програмні рішення. Також здійснюється розробка власного програмного забезпечення для збору, накопичення та структурування даних по використанню раніше створених аналітичних продуктів.

Нагадаємо, триває робоча поїздка делегації МВС до Франції.

Раніше міністр Арсен Аваков зустрівся з міністром внутрішніх справ Франції Жераром Колломбом. Арсен Аваков під час зустрічі зі своїм колегою обговорив двосторонню угоду про взаємний обмін водійських посвідчень між Україною і Францією.

Угода про взаємне визнання прав передбачає, що громадяни України, які легально проживають у Франції та французи, які законно проживають в нашій країні, зможуть обміняти свої національні водійські посвідчення на аналогічні документи країни проживання. Подібні угоди вже існують між Україною, Італією та Іспанією.

Довідка: Інтерпол, Interpol – Міжнародна організація кримінальної поліції, основним завданням якої є об’єднання зусиль національних правоохоронних органів країн-учасниць у сфері боротьби з загальнокримінальною злочинністю.

Інтерпол – поліція, що складається зі слідчих і аналітиків, які займаються пошуком людей. Оперативників в штаті Інтерполу немає. Як тільки слідчі отримують достовірну інформацію про місце знаходження розшукуваної особи, вони передають завдання з його затримання представникам силових структур тієї країни, де знаходиться злочинець. Таким чином, можна сказати, що Interpol – це виключно слідчо-аналітичний орган.

Штаб-квартира Інтерполу розташована у Франції, в Ліоні. Членами організації є 192 держави.

Статут Інтерполу забороняє займатися втручанням або діяльністю політичного, військового, релігійного і расового характеру (стаття 3 Статуту).

Джерело

Автор