НАБУ: З майже 100 справ, переданих до суду, 34 залишаються без розгляду

У 34 кримінальних провадженнях, в яких детективи Національного антикорупційного бюро України завершили досудове розслідування, а прокурори САП скерували обвинувальний акт до суду, судовий розгляд досі не розпочато. При цьому, деякі справи знаходяться поза увагою служителів Феміди понад 1,5 року. Зокрема, суд вже декілька місяців не може розпочати розгляд по суті провадження стосовно посадовців Васильківської РДА Київської області, при цьому засідання, які призначаються, з різних причин не відбуваються.Понад рік не розглядається й справа стосовно директора ТОВ «ЗТМК», який обвинувачується у зловживанні службовим становищем.

Причини «затягування» судового розгляду різні: проблеми з визначенням підсудності, неможливість сформувати колегію суддів (справи НАБУ мають розглядати три судді із понад 5-річним стажем роботи), зайнятість і хвороби, неявка сторони захисту тощо.

Іноді причини зовсім незрозумілі. Так, у провадженні за фактом отримання неправомірної вигоди заступником прокурора Кіровоградської області, Світловодський районний суд повернув обвинувальний акт, оскільки пропозиція і давання неправомірної вигоди є окремими злочинами, а тому, на їх думку, обвинувачення некоректне. Прокурори САП подали апеляційну скаргу на це рішення.

Інформація про інші провадження, розслідувані детективами НАБУ й передані до суду, доступна в розділі сайту Національного бюро «Справи у суді».

Також пропонуємо вашій увазі актуальний «Антирейтинг» справ НАБУ у судах.

*Усі дані наведено станом на 31 жовтня 2017 року

Джерело