70% дітей потерпають від сексуального насилля чи експлуатації з боку людей, яким довіряють (фото, відео)

Про це заступник Голови Національної поліції повідомив сьогодні, 17 листопада, під час прес-конференції, приуроченої до Європейського дня захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. Сьогоднішня прес-конференція була присвячена Європейському дню захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації. Його відзначають щорічно 18 листопада, починаючи з 2015 року.

У заході взяли участь Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба та координатор Проекту Ради Європи «Протидія насильству щодо вразливих груп населення (жінок та дітей) в Україні» Ірина Сваволя та представники низки громадських організацій.

За словами заступника Голови Національної поліції, 70 відсотків потерпілих дітей від сексуального насилля чи експлуатації є жертвами тих людей, які входять до їхнього кола довіри. Крім того, в середньому близько 25 дітей щодня залишають помешкання. Крім того, 1511 дітей стали жертвами тяжких та особливо тяжких злочинів, серед них – 73 вбивства та 164 факти зґвалтувань або насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним шляхом.

Така ситуація спонукає Нацполіцію говорити про створення чітких алгоритмів запобігання злочинам стосовно дітей.

«Нацполіція протягом останніх двох років веде планомірну роботу по відновленню конституційної складової щодо захисту дітей від злочинних проявів. Відтак можу сказати, що маємо певні напрацювання, які стали можливими у результаті чіткої співпраці, у тому числі, і з уповноваженим Президента, європейськими інституціями», – сказав Костянтин Бушуєв.

Він додав, що мова йде про створення чітких механізмів, які в подальшому зроблять неможливими факти насилля проти дітей. Зокрема, слід виключити ситуації, коли людина буде трактувати зовнішній вигляд дитини як підставу чи відсутність обмеження щодо вчинення проти неї протиправних дій.

«Відтак, «наріжним каменем» сьогодні є участь у цьому широкому процесі громадськості, привернення уваги до цього питання і прийняття відповідних рішень на рівні законодавства», – наголосив заступник Голови Національної поліції, додавши, що Нацполіцією у цьому напрямку реалізовується низка проектів за підтримки міжнародних донорів та вітчизняних громадських організацій.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба зазначив, що сьогодні діти 10-12-річного віку стають об’єктом сексуального злочину.

«Таким дітям потім дуже важко створювати стосунки з іншими людьми. Сьогодні ми робимо особливий наголос на тому, щоб особливу увагу батьки приділяли цьому», – сказав Микола Кулеба.

Представниця офісу Ради Європи в Україні Ірина Сваволя відзначила, що сексуальне насильство є реальністю для 47 країн-членів Ради Європи, і українське суспільство тут не є винятком.

Вона додала, що для подолання грубих порушень прав дитини потрібно об’єднувати зусилля міжнародних організацій, представників громадського сектору та держави.

Учасники заходу наголосили на необхідності прийняття парламентом законопроекту, який стосується захисту дітей від сексуального насильства та встановлення віку сексуальної згоди.

Нагадаємо, 18 листопада 2015 року започатковано Європейський день захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації.

Джерело