Хто створив офшори?

Дмитро Вовнянко

А ви думали, воно якось інакше?

Знаєте, що для мене було найбільш цікаво в “Райських документах” – новій серії офшорних паперів? Звісно, не “офшор Порошенка” – юристи Roshen про це вже відповіли, а Бабінець – зашкварилася. Вкотре.

Найбільш цікавим для мене був весь список фігурантів документів. Вслухайтеся в ці імена! Nike, Apple, Uber, Facebook, Siemens, Allianz, Bayer, Deutsche Bank, англійська королева Єлизавета ІІ…

Маса відомих світових корпорацій і знакових осіб оптимізовували свої податки шляхом ведення операцій через офшори.

І цифри вражають. Газета Süddeutsche Zeitung, з посиланням на розрахунки французького економіста Габріеля Цукмана, уже заявила, що одній лише Німеччині завдяки офшорам “посміхаються” щороку 17 мільярдів євро. Франція щорічно могла б збирати на 25% податків більше, Британія – на 20%. Загальні суми втрат ЄС від офшорних операцій становлять 60 мільярдів євро ЩОРОКУ!

Найбагатші люди планети вивели в офшори майже 7,9 трлн євро. Наголошується, що міжнародні компанії щорічно переводять в офшори 600 млрд євро.

І це – ще не розкрили всіх офшорів по всьому світові.

Це – у розвинутій Європі, де, типу, нема корупції, і де, типу, всі політики і бізнесмени, ну, такі прям чесні і сумлінні. Слабо?

Особисто для мене це відкриттям не було – про нюанси ведення бізнесу по-європейськи я знав і до (англомовну пресу читати треба). Але от сталася наочна демонстрація. Наші політики і бізнесмени, як виявляється, НІЧИМ не гірші за європейських. Можливо – не настільки спритні як вони, навіть.

Віщую зауваження: “Ну, так в Європі і рівень життя не як у нас, як тут порівнювати?” Так, у Європі рівень життя не як у нас. А ще у нас не роблять автівок як у Німеччині, суден як у Італії, верстатів ЧПУ як в Нідердандах, і ще багато чого.

Рівень життя наш гірший за їхній не тому, що в нас більше крадуть – давно пора збагнути. Рівень життя у них кращій тому, що, по-перше, вони багаті і були багаті, а по-друге, тому що вони виробляють електроніку, машини і програми, а не хліб, метал і добрива як ми.

Бо вони не будували совок – вони ішачили.

Бо коли ваш прадідусь розвішував вуха для солодких казочок соціалістів Винниченка та більшовицьких агітаторів з Москви, француз, англієць та німець таких казкарів послали під три чорти і попленталися чинити за приказкою “курва працюй”. А те що нині – це наслідки. Так само, як діяльністю нашою нині смакуватимуть в повній мірі наші онуки – не ми.

Хотіли правди? Це – вона.

Офшори створили не наші корупціонери – їх створили оті самі чесні-пречесні європейські політики та ділки. Для чого, як ви гадаєте? Часом, не аби свої уряди на податках обшахраювати? Як ви гадаєте, вони не створюють зараз чогось ще нового, у зв’язку з поточним скандалом?

Отак насправді воно і працює. А ви думали?


Інфографіка © DW