Близько 75 млн гривень НГУ зекономила за рік завдяки системі «Prozorro»

Станом на 7 листопада, протягом одного календарного року, в Національній гвардії України під час закупівлі майна, робіт та послуг за державні кошти через онлайн систему «Prozorro» було зекономлено близько 75 мільйонів гривень.

Про це у Головному управлінні НГУ йшлося під час чергового засідання комісії з підготовки Антикорупційної програми Національної гвардії України та проведення моніторингу її виконання за 9 місяців 2017 року під головуванням заступника командувача НГУ по роботі з особовим складом генерал-лейтенанта Ярослава Сподаря. Ця комісія була утворена у ГУ НГУ відповідно до наказу командувача НГУ від  07.02.2017  № 81. До її складу включено також голову Громадської спілки «Громадська Рада «Доброволець» Юлію Тиховод.

«Протягом календарного року завдяки закупівлі майна, робіт та послуг за державні кошти через онлайн систему «Prozorro» в Національній гвардії України зекономлено близько 75 мільйонів гривень», – зазначив секретар комісії, начальник служби з питань запобігання і виявлення корупції відділу адміністративно-аналітичної та правової роботи апарату командувача НГУ полковник юстиції Олег Кашук.

За його словами, в НГУ запроваджено систему навчання особового складу з питань, пов’язаних із запобіганням корупції. Проведено самооцінку  діяльності структур сектору безпеки і оборони держави з виявлення корупційних ризиків і загроз у межах участі України в реалізації Програми НАТО з побудови цілісності, прозорості, підзвітності, запровадження доброчесності та зниження корупційних ризиків у роботі оборонних та безпекових інституцій (Програма ВІ).

Командувачем Національної гвардії України затверджені Кодекс етичної поведінки військових посадових осіб та інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави у НГУ та методичні рекомендації з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у НГУ.

Полковник юстиції Олег Кашук також зазначив, що протягом 9 місяців 2017 року, узято участь у 9 міжнародних зустрічах, 7 військовослужбовців-поліграфологів Національної гвардії України пройшли підвищення кваліфікації у навчальному тренінгу на тему: «Тенденції розвитку оцінювання достовірності. Методики, що рекомендовані Американською Асоціацією Поліграфологів». У зв’язку з розвитком даного напрямку у НГУ, США передали НГУ 6 сучасних поліграфів.

З метою вивчення питань застосування антикорупційного законодавства протягом періоду надано кваліфіковані консультації та роз’яснення посадовим особам, військовослужбовцям і працівникам Національної гвардії України за їх зверненням: по Головному управлінню НГУ – 632, у військових частинах –  4024.

Крім цього, протягом трьох кварталів 2017 року відділ внутрішнього аудиту Головного управління НГУ провів 34 внутрішніх аудитів (із яких: 27 планових та 7 позапланових) та 6 перевірок окремих питань фінансово-господарської діяльності. Під час аудитів досліджувалися питання ведення обліку, використання та списання військового майна; обліку і цільового використання військового майна, отриманого в якості благодійної допомоги; проведення закупівель за державні кошти. У результаті проведеної роботи забезпечено усунення 71% виявлених аудитами порушень на загальну суму 22445 тисяч гривень, у тому числі забезпечено відшкодування 60% виявлених збитків на суму 1648 тисяч гривень.

Під час засідання комісії були уточненні завдання з питань антикорупційної діяльності НГУ на IV квартал 2017 року.

Джерело