“Європейський План для України” – вже реальність, – литовські парламентарі (фото)

“Європейський План для України”, тобто план фінансової допомоги та інвестицій в Україну з боку Європейського Союзу, вже став одним з пріоритетів порядку денного ЄС і набуває реальних обрисів. Про це заявив голова комітету з питань національної безпеки і оборони Сеймасу Литовської Республіки Вітаутас Бакас під час зустрічі з Віце-премʼєр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванною Климпуш-Цинцадзе.

«Європейський план для України (так званий План Маршалла) – це реальність», – відзначив представник литовського Парламенту. Вітаутас Бакас нагадав, що саме Литва ініціювала політичні дискусії на рівні держав-членів ЄС щодо цього документа. За його словами, план фінансової допомоги Україні та інвестицій є одним з головних питань під час будь-яких перегорів представників Литви з європейськими партнерами. Він наголосив на тому, що наразі можна впевнено говорити про чітке усвідомлення в ЄС необхідності такої допомоги. Відтак у Сеймасі Литви планують продовжити переговори з депутатами Європарламенту та парламентів країн-членів, європейськими політичними партіями, Європейською Комісією, іншими інституціями та державами-членами ЄС задля опрацювання цього питання та вивчення способів надання відповідної фінансової підтримки для України у рамках нового бюджету ЄС на 2020-2027 рр.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала литовським парламентарям за послідовну і активну проукраїнську позицію на міжнародній арені. Вона наголосила на тому, що допомога Литви є змістовною та конкретною. Йдеться, в першу чергу, про реабілітацію українських військових, гуманітарну допомогу, про допомогу в тренуванні підрозділів ЗСУ та дорадчу допомогу в просуванні реформ. «Ми вдячні за постійну підтримку з боку Литви. Ваша країна надала Україні найбільшу допомогу в реабілітації військових, які брали участь в АТО. За три роки у Литві пройшли курси лікування та/або реабілітації 22 активісти Майдану та 177 військовослужбовців», – відзначила Віце-премʼєр.

Також вона підкреслила, що Україна на всіх рівнях мала би також активно підключитися до просування ідеї і конкретного наповнення Європейського Плану для України задля отримання ефективного результату.

Під час зустрічі сторони також обмінялися думками щодо питань міжнародної співпраці та внутрішніх українських реформ. Зокрема, йшлося про безпекову ситуацію на Донбасі, про успіхи та труднощі в реалізації реформ в Україні. Вітаутас Бакас відзначив, що від успіху реформ в Україні залежить стабільність сходу Європи. Він висловив переконання у тому, що саме Україна має стати гарантом стабільності у цій частині європейського континенту. Підсумовуючи результати зустрічі, Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання на те, що інтенсивність і результативність співпраці України та Литви будуть зростати.

Джерело

Автор