Першу в Україні сімейну кімнату відкрили сьогодні у львівському ОХМАТДИТ (фото)

Сьогодні, 2 листопада 2017 року, у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «ОХМАТДИТ» відкрили першу в Україні Сімейну кімнату фундації «Дім Рональда МакДональда». Сімейна кімната допоможе рідним бути поруч із хворими дітьми. Це вагомий крок у втіленні принципів сімейно-орієнтованої медицини в українських дитячих лікарнях.

Сімейна кімната – це місце у лікарні, де батьки і родичі хворих дітей можуть відпочити, поїсти, набратися сил й провести час із дитиною.

«Визнання права родини не розлучатися в лікарні – великий крок уперед. Маленький пацієнт із його потребою перебувати поруч з батьками має бути в центрі уваги системи охорони здоров’я. І створення першої в Україні сімейної кімнати – це впевнений крок до сімейно-орієнтованої медицини. Відтак у стінах лікарні ОХМАТДИТ у Львові частіше лунатиме дитячий сміх, а не плач», – наголосила доктор Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я.

«Поява першої Сімейної кімнати — це знакова подія для України. Це не про нове приміщення, обладнання чи ремонт в дитячій лікарні. Це про зміну підходу. Ми кажемо батькам: ви потрібні хворій дитині, і залучаємо їх у команду. Ми відкриваємо перед ними двері лікарні і створюємо для них комфортні умови. Принципи сімейно-орієнтованої медицини втілюються у дитячих лікарнях Львівщини вже довший час, тому цілком логічно, що саме зі Львова Фундація Рональда МакДональда розпочала свою співпрацю з дитячими лікувальними закладами в Україні», — прокоментувала Ірина Микичак, директор департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації.

«У львівському «ОХМАТДИТі» 330 ліжок, через які щороку проходять до 17 тисяч дітей. Під час лікування за нашими пацієнтами зазвичай доглядають рідні. Багато з них приїжджають з віддалених місць, деякі діти, на жаль, потрапляють до реанімації. І ми тішимося, що тепер у рідних з’явилася змога користуватися комфортною Сімейною кімнатою у складні моменти життя, коли хворіє дитина. Маленькі пацієнти не повинні залишатися в лікарні без сімейного тепла, оскільки любов близьких — це потужний ресурс у боротьбі з недугою», — прокоментувала Мар’яна Возниця, головний лікар Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ».

«У світі працює вже понад 200 сімейних кімнат і сьогодні ми відкрили першу в Україні. Обираючи лікарню для партнерства, Фундація орієнтувалася передусім на ті заклади, які приймають на лікування багато дітей і відчувають найгострішу потребу в кімнаті. Адже до львівського «ОХМАТДИТу» приїжджають пацієнти з усіх куточків області. Також для нас важлива готовність лікарні співпрацювати на засадах прозорості і відкритості. Переконаний, що Сімейна кімната стане тим «місцем сили», в якому рідні хворих дітей зможуть відпочити та відновити свої ресурси для спільної боротьби з хворобою», — зазначив Гжегож Хмелярський, голова Наглядової Ради Фундації Дім Рональда МакДональда в Україні.

Окрім того, 2 листопада у Львові відбулася міжнародна конференція «Лікар і родина пацієнта: нові підходи до командної роботи». Це перший такий захід, який має на меті допомогти лікарям дитячих стаціонарів, головним лікарям, представникам регіональних департаментів охорони здоров’я запроваджувати принципи сімейно-орієнтованої медицини. Більше 60-ти лікарів з 15-ти областей країни зібралися послухати міжнародних експертів і поділитися власним досвідом.

Фото © МОЗ та Львівська ОДА

Джерело

Автор