Новостворені громади мають включити створення послуг для дітей у свої стратегічні плани розвитку

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба разом з Міністром соціальної політики Андрієм Ревою, головою Одеської ОДА Максимом Степановим та міським головою Одеси Геннадієм Трухановим провели в Одесі засідання колегії Міністерства соціальної політики України «Про запровадження інтегрованої моделі у сфері соціального захисту населення».

Проведення цього заходу дало старт процесу деінституціалізації в Одеській області.

Учасники обговорили першочергові дії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо забезпечення реалізації І-го етапу Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на ‎2017-2026 роки.

Особливу увагу акцентували на створенні органами місцевого самоврядування умов для повноцінного виховання дитини в сім’ї або в умовах, наближених до сімейних, на території громади її постійного проживання. А також розвитку послуг для дітей та сімей з дітьми на рівні територіальної громади, посилення соціального захисту дітей, створення умов для їхньої безпеки та благополуччя на рівні територіальної громади і повернення дітей, які виховуються в інтернатних закладах.

«В умовах децентралізації посилюється роль і відповідальність територіальних громад за безпеку та благополуччя дітей, які народилися у цій громаді. Новостворені громади мають включити питання розвитку освітніх, соціальних, медичних та реабілітаційних послуг для дітей, які живуть на їхній території у свої стратегічні плани розвитку!» – наголосив Уповноважений.

Наприкінці засідання Микола Кулеба висловив сподівання, що вже найближчим часом, завдяки спільним зусиллям, вдасться змінити стереотип “дітям в інтернаті краще” і створити належні послуги в громадах, завдяки яким кожна дитина зможе рости в безпеці і добробуті.

Джерело