Ми повернемося

Дмитро Вовнянко

Ахтем Чигойз і Ільмі Умеров звільнені. Наразі перебувають у Туреччині, але невдовзі повернуться до України.

Звертаю увагу на таке.

Справи Чигойза і Умерова для Москви були явно знакові – судили лідерів Меджлісу кримських татар, організації, яку Москві так і не вдалося взяти під контроль. Те, що їх так легко віддали, говорить про єдине – на Пуйла справді серйозно давонули. З кількох боків. Явно – не тільки з турецького. Давонули так, що Москва, для якої завжди понт був дорожчий грошей, тут мусила піти на згоду. Що для Москви неймовірно важкий крок.

Друге. І Чигойз, і Умеров НЕ писали прохань про помилування. Цим Москву капітально посадили в калюжу – виходить так, що Чигойза і Умерова звільнили всупереч російському ж законодавству.

Третє. Чому віддали Чигойза і Умерова Туреччині, а не Україні? Очевидно – віддати їх Україні, для Москви означає те саме, що визнати, що Чигойз і Умеров були заарештовані незаконно, і що вони таки були праві, Крим – це Україна. А так – спробували зберегти гарну міну за паршивої гри. Хоча будь-кому розумному і так зрозуміло, з Туреччини лідери Меджлісу попрямують саме до України. І боротимуться за звільнення Криму з натхненням.

Дипломатично – це безперечно наша перемога + демонстрація того, що світ таки на нашому боці. Це ще й сигнал кримським татарам і українським патріотам в окупованому Криму – Україна пам’ятає, Україна за них бореться, Україна йде на все можливе й прийнятне, аби їх звільнити. Ми повернемося.

А Пуйлу, схоже, вже не до гарненьких поз. Якщо він так піддався зовнішньому тиску, значить, всередині країни в нього все – швах.

Що я й писав неодноразово.

Автор