Світ 3 липня. Результати дня

Криваві теракти в Іраку, масштабна операція у Сьєрра-Леоне, найбільший телескоп світу, повінь у Пакистані, роздача турецьких паспортів біженцям, нові звинувачення ФІФА, ліквідація командира ІД в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Влада Сьєрра-Леоне розпочала масштабну кампанію із очищення узбережжя від водоростей, від яких йде неприємний запах. Через них туристичний сектор та рибна промисловість серйозно постраждали. Тепер їх прибиратимуть екскаваторами.

– Семеро підозрюваних у зв’язках із бойовиками «Ісламської держави» затримані поліцією на заході Тунісу. Їх підозрюють у створенні підпільного відділення сил ІД в країні та плануванні терактів.

Азія:

– У Китаї завершили будівництво найбільшого у світі радіотелескопу. Китайські вчені вважають, що за допомогою нього можна буде глибше вивчити наш Всесвіт. Радіотелескоп «FAST» зводився протягом 5 років та має 500 метрів діаметру рефлектора. Це один з кроків державної космічної стратегії КНР. До 2036 року країна планує відправити людину на Місяць та побудувати власну космічну станцію.

– У Пакистані потужна повінь змила цілу мечеть разом із людьми, які на той момент були всередині. Щонайменше 30 людей загинули, ще восьмеро пропали безвісти.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що готовий давати турецькі паспорти сирійським біженцям. Таку заяву він зробив після візиту до прикордонного міста Кіліс, де розташовані табори біженців.

– У Китаї поліція заарештувала організаторів масштабної підпільної мережі онлайн-тоталізаторів, де приймали ставки на футбольні матчі чемпіонату «Євро-2016».

Європа:

– У Білорусі відзначили 25 років незалежності. Центром Мінська пройшов військовий парад. У ньому взяли участь у російські військові із 76-ї Чернігівської військово-десантної дивізії РФ. На відміну від минулих років, президент країни Олександр Лукашенко не привів із собою свого сина Миколу через аномальну спеку.

– За даними швейцарських ЗМІ, новий президент ФІФА Джанні Інфантіно отримав дороги подарунки від Росії та Катару в обмін на обрання їх новими організаторами чемпіонату світу.

– Прем`єр-міністр Сербії Александр Вучич заявив, що його країна готова приєднатися до ЄС без попереднього референдуму у 2020 році.

Близький Схід:

– 172 людини загинули та понад 200 поранені внаслідок подвійного теракту у Багдаді в Іраку. Замінований автомобіль вибухнув вночі у центральному кварталі Каррада. Там розташовані магазини та кафе, які саме наповнюються людьми після опівночі у священний місяць Рамадан. Згодом, другий вибух пролунав на півночі столиці. Влада оголосила триденну жалобу. Відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація «Ісламська держава». Кортеж прем`єр-міністра країни закидали пляшками та камінням, коли він намагався відвідати місце злочину. Люди звинуватили його у бездіяльності.

– До Ізраїлю у порт Ашдод прибуло турецьке судно із гуманітарним вантажем для палестинської Гази. Це стало можливим завдяки угоді про нормалізацію відносин між Туреччиною та Ізраїлем.

– Президент Сирії Башар Аль-Асад видав указ про формування нового уряду країни на чолі із прем`єр-міністром Імадом Хамісом. Раніше, глава уряду займав посаду міністра електроенергетики та вважається найбільш популярним політиком у Сирії.

– У Сирії внаслідок спецоперації урядових військ на сході провінції Хомс був ліквідований один з військових командирів сил «Ісламської держави» в провінції – саудівець Хамед Мааюф Аль-Аназі.

– В Іраку урядові війська прорвали оборону бойовиків «Ісламської держави» та зайняли шість селищ довкола стратегічного міста Хадж Абу Алі південніше Мосула.

– У Сирії в провінції Ідліб терористи «Джебхат Аль-Нусра» звинуватили своїх союзників – загони колишньої ВСА – у намірах підірвали їхню владу та напали на їх сили у містах Кяфр Анбель, Хазазен та Маарат Харма. 40 бойовиків ВСА затримані ісламістами.

– На заході провінції Суейда в Сирії урядові війська вибили ісламістів «Джейш Ахрар Аль-Шаер» із містечка Аль-Асліха, яке було бастіоном сил бойовиків біля військової бази «Салла».

Автор