Президент привітав розвідку Держприкордонслужби України з річницею створення (фото)

Президент Петро Порошенко відвідав 10 мобільний прикордонний загін Державної прикордонної служби України, передав сертифікати на військову техніку та вручив прикордонникам відзнаки «За участь в антитерористичній операції».

Президент зауважив, що сьогодні виповнюється 14 років з дня створення розвідки адміністрації Державної прикордонної служби України. «З перших днів перебування на посаді Президента України, Верховного Головнокомандувача та інформація, яку я отримував від розвідки прикордонної служби, була дуже своєчасна, достовірна, об’єктивна і неоціненна з точки зору підґрунтя для прийняття надзвичайно важливих рішень», – наголосив Петро Порошенко, додавши, що у лютому 2014 року розвідка однією з перших повідомила про початок безпосередніх силових та спеціальних заходів Росії з незаконної анексії Криму. За словами Глави держави, під час президентської компанії у 2014 році, коли він відвідував Луганськ і знаходився недалеко від захопленого будинку СБУ, а також в інших населених пунктах, розвідники-прикордонники врятували йому життя.

«Саме тому сьогодні я тут, щоб вам висловити слова щирої шани і подяки. Бо рівень професіоналізму розвідників-прикордонників є надзвичайно високим», – наголосив Президент.

«В цілому протягом останніх років вся розвідувальна спільнота України добилася кардинального підвищення ефективності у проведенні спеціальних заходів. Ми більше не допустимо ситуації, яка склалася на лютий і аж до квітня-травня 2014 року, коли ми були сліпі, глухі і нам давали недостовірну або сфабриковану інформацію. Впевнений в тому, що зараз, коли про кожний рух ми попереджені, а значить – озброєні», – зауважив Петро Порошенко.

За його словами, майже 18 тис. прикордонників пройшли випробовування бойовими діями на Сході України в боротьбі проти російського агресора. «Я, як Президент, і керівництво держави високо цінуємо героїчні, високопрофесійні дії військовослужбовців прикордонного відомства», – зазначив Петро Порошенко.

За його словами, 793 прикордонники заслужено відзначені державними нагородами. Присутні вшанували хвилиною мовчання 69 охоронців кордону, які, захищаючи Батьківщину, віддали своє життя.

Президент зауважив, що одним із ключових елементів безпеки держави в умовах російської агресії є міцний кордон. «Ми з вами маємо зробити все для того, щоб наші війська, наші прикордонники весь час і завжди були готові зупинити ворога, показати міць та силу захисників України», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави вручив сертифікати на техніку представникам Західного, Східного та Північного регіональних управлінь ДПС: «Впевнений, що це допоможе виконанню найскладніших завдань, які сьогодні стоять перед українськими прикордонниками. Переконаний, ця техніка підвищить ефективність ваших дій, виконання завдань з охорони і оборони державного кордону України».

Президент наголосив: «Розслаблятися нам зарано». Він нагадав, що, за останні три дні, крім сьогоднішньої доби, кількість ворожих обстрілів в зоні проведення АТО збільшилася майже вдвічі: в середньому з двадцяти двох до сорока чотирьох на добу. «При цьому, на жаль, зростає і чисельність наших втрат. Лише у ці дні загинуло двоє українських героїв і семеро захисників отримали поранення», – зазначив Глава держави.

Президент повідомив, що з представниками різних силових структур було обговорено низку додаткових заходів, спрямованих на протидію збройним провокаціям з боку ворога та збереження життя та здоров’я українських воїнів і мирного населення. «Ситуація повністю під контролем, оборона наша – надійна, керівництво держави, ЗСУ і інші силові підрозділи готові до будь-яких сценаріїв», – зауважив він.

Окремо Президент подякував українським військовим, які не лише захищають країну від агресора, але і є гарантом незалежності України та створюють умови для проведення рішучих реформ та кардинальних змін в країні.

«Ми, очевидно, зараз не можемо повністю володіти інформацією, що в голові у керівництва країни-агресора. Розвідники, на жаль, не можуть передбачити все. Тим більше, що закони логіки та здорового глузду інколи неприйнятні для прогнозування дій нашої сусідки», – сказав Президент, зауваживши, що різкій активізації бойових дій зможе запобігти розгортання на тимчасово окупованій території миротворців – «блакитних шоломів» під мандатом і егідою Ради безпеки ООН – та виконання безпекових пунктів Мінських угод.

Президент ознайомився з елементами інженерного забезпечення охорони державного кордону, транспортними засобами, які використовуються під час охорони державного кордону та виконання бойових завдань у зоні проведення АТО. Також Главі держави було представлено розвідувальне забезпечення Держприкордонслужби України. Крім того, він оглянув засоби облаштування держкордону, які використовуються, зокрема на ділянці україно-російського кордону, а також захисні смуги та засоби контролю та спостереження.

Глава держави вручив відзнаки Президента України «За участь в антитерористичній операції» військовослужбовцям Державної прикордонної служби України. Також Президент вручив заступнику командира військової частини 2451 Бойовий Прапор частини.

Джерело