У Держкомтелерадіо визначено лауреата премії імені В’ячеслава Чорновола 2017 року

10 жовтня в Держкомтелерадіо відбулось засідання Комітету з премії імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики.

Серед 11 публіцистичних творів, поданих на здобуття премії, перемогу здобула робота-диптих (книга разом із компакт-диском) заслуженого журналіста зі Львова Зіновія Суходуба «Ліна Костенко: «Любов’ю-пам’яттю причастя» (Діалоги з Поетесою), що вийшла у львівському видавництві «Апріорі» в 2016 р. Автор пропонує читачеві та слухачеві свій погляд на винятковість особистості класика української літератури – Ліни Костенко, діалоги з якою, зокрема, про постать В’ячеслава Чорновола, дають можливість читачам сповна відчути дух епохи боротьби за незалежність України.

Диплом лауреату премії 2017 року вручатиметься у грудні, напередодні дня народження В’ячеслава Чорновола.

Члени журі відзначили високий рівень робіт, які надійшли цього року на здобуття премії. Це, зокрема, колективна робота журналістів Сумської філії ПАТ «НСТУ» та Центру інтернет-телебачення Сумського державного університету «Телемарафон: герої нації», який проходив у прямому ефірі на телеканалі UA: Суми. Чотиригодинний марафон мав на меті привернути увагу суспільства до руху опору Голодомору 1932-1933 років.

Також увагу комітету привернула стаття журналістки телеканалу «1+1» Дарини Рогачук «За покликом рідної крові. Знайти родинну історію в архівах КДБ», оприлюднена в інтернет-виданні «Історична правда». Авторка розповідає історію своєї бабусі Марії Рогачук, яка була вислана в 1949 році до Сибіру. Причина її арешту була загадкою для родини, бабуся не хотіла про це розповідати. Працюючи з архівами НКВС, автор розкриває сімейну таємницю: причиною арешту був зв’язок молодої вчительки села Ланівці Тернопільської області із українським національним повстанським рухом.

Із списком усіх висунутих на премію імені В. Чорновола робіт можна ознайомитись на офіційному веб-сайті Держкомтелерадіо за посиланням.

Нагадаємо, що премія імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики присуджується з 2004 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України.

Джерело