НБУ за 9 місяців здійснив майже 800 перевірок пунктів з обміну валюти

На виконання функції контролю за дотриманням порядку та організації здійснення валютно-обмінних операцій Національний банк за 9 місяців 2017 року здійснив 770 перевірок структурних підрозділів (пунктів з обміну валюти) небанківських фінансових установ.

Перевірки здійснювалися у Києві та у всіх областях України.

Під час проведення перевірок легальних пунктів з обміну валют Національним банком виявлено 101 пункт обміну валют, які працювали нелегально: у Києві, в Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Тернопільській, Харківській та Чернівецькій областях.

Інформацію про нелегальні обмінні пункти Національний банк передає до правоохоронних органів. Найбільш ефективною є співпраця з підрозділами захисту економіки Національної поліції України в Києві, Київській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській областях, від яких надходять повідомлення про заходи, вжитті для припинення діяльності незаконних пунктів обміну валют.

Крім того, дані про виявлені нелегальні обмінні пункти з відповідними фото розміщено на офіційному інтернет-сайті Національного банку у розділі “Незаконні пункти обміну валюти”.

Нагадаємо, Національний банк України розпочав регулярні перевірки з вересня 2016 року. Минулого року НБУ здійснив 362 перевірки пунктів з обміну валюти у 14 регіонах України.

Станом на 01 жовтня 2017 року генеральні ліцензії НБУ, що дозволяють займатися валютно-обмінними операціями, є у 31 небанківської фінансової установи та національного оператора поштового зв’язку “Укрпошта”. Сьогодні в Україні зареєстровано 3 537 відокремлених підрозділів небанківських фінансових установ.

Детальну інформацію про видані НБУ генеральні ліцензії на здійснення валютно-обмінних операцій можна знайти на офіційному сайті Національного банку за посиланням.

Відповідно до постанови Правління НБУ № 962 від 01.07.2016 діє Реєстр приміщень, у яких здійснюється ліцензована діяльність з обміну валют або надання інших фінансових послуг з використанням готівки в національній та іноземній валютах.

Довідка: Відповідно до Закону України “Про Національний банк України” (стаття 7, пункт 14) НБУ здійснює валютне регулювання, визначає порядок здійснення операцій в іноземній валюті, організовує і здійснює валютний контроль за банками та іншими фінансовими установами, які отримали ліцензію Національного банку на здійснення валютних операцій.

Джерело