Георгій Тука вивчав досвід Грузії в сфері регулювання ситуації з внутрішньо переселеними особами (фото)

Заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, начальник Управління адміністративно-організаційної діяльності Олена Панамарчук та заступники Голови Маріупольської міськради Олександр Голтвенко і Ксенія Сухова відвідали Грузію. Мета поїздки: обговорити результати першого етапу проекту з Данською радою у справах біженців щодо підтримки МТОТ, а також ознайомити представників громади Маріуполя з досвідом Грузії у сфері будівництва/реконструкції соціального житла для внутрішньо переміщених осіб та вирішення нагальних потреб переселенців.

В рамках візиту Георгій Тука у складі делегації відвідав місто Зугдіді, де разом з паном Іраклі Уджмаюрідзе, директором Агентства з питань життєзабезпечення ВПО при Міністерстві у справах вимушено переміщених з окупованих територій осіб, біженців та розселення Грузії (MRA) оглянув соціальне житло для внутрішньо переміщених осіб побудованих на засадах спів-фінансування з Кредитною Установою для Відбудови (KFW).

Станом на сьогодні 20% території Грузії залишається окупованою, і питання допомоги внутрішньо переміщеним особам є актуальним для країни вже протягом десятиліть. Переселенці з Абхазії та Південної Осетії складають 7% від загального населення Грузії, і лише в останні роки держава змогла успішно реалізувати політику підтримки ВПО, зокрема, в частині надання їм житла.

Окрім цього, Георгій Тука зустрівся з Міністром у справах вимушено переміщених з окупованих територій осіб, біженців та розселення Грузії (MRA) Созарі Субарі, з яким домовився продовжувати співпрацю в рамках проекту. У 2017-2018 роках Міністерства продовжать свою співпрацю в сферах посилення захисту прав внутрішньо переміщених осіб а також сфері будівництва/реконструкції соціального житла для переселенців.

Довідково: Проект «Технічна допомога у сфері внутрішнього переміщення уряду України: досвід Грузії» реалізується Данською Радою у справах біженців / Данською групою з розмінування, за підтримки Державного департаменту США та Бюро з питань народонаселення, біженців та міграції.

Основною метою проекту є посилення та зміцнення потенціалу Уряду України в сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб, ґрунтуючись на практичному досвіді Грузії в сфері регулювання ситуації з внутрішньо переселеними особами відповідно до міжнародних стандартів.

Джерело

Автор