Тиждень арештів. 13-19 червня

Минулого тижня Київська хунта ніби з налигача зірвалася – маса арештів чесних корупціонерів та безневинних крадіїв, цілий звільнений голова Нацполіції і навіть конфіскований літак контрабандистів! Про це – детально.

Події тижня

Звільнення тижня: голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе відправила у відставку голову Нацполіції у Миколаївській області Віталія Гончарова.

Суд тижня: Голосіївський суд Києва обрав запобіжний захід Андрію Кошелю – екс-керівнику компанії олігарха Сергія Курченка СЄПЕК. Згідно з постановою суду, Кошеля заарештовано на два місяці.

Затримання тижня: прокуратура затримала екс-заступника голови “Нафтогазу” і екс-керівника “Чорноморнафтогазу” Олександра Кацубу. Олександр Кацуба був головою “Чорноморнафтогазу” і здійснив закупівлю скандальних “вишок Бойка” за значно завищеною ціною.

Арешт тижня: Солом’янський районний суд заарештував ще 10 підозрюваних в причетності до злочинної схеми розкрадання газу українського видобутку, які були затримані 15 червня по справі Онищенко. Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив про направлення до Верховної Ради подання про позбавлення недоторканності народного депутата Олександра Онищенка. по справі видобувника газу Онищенка проходять ще 20 осіб. “Головними організаторами злочинної організації” називаються три особи – сам Онищенко, його матір Інесса Петрівна Кадирова та громадянин Валерій Миколайович Постний, який, за даними ЗМІ, мав спільний бізнес з олігархом Ігорем Коломойським.

Скандал тижня: на Закарпатті депутат під час полювання з необережності застрелив майора поліції. Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль доручив прокуратурі жорстко відреагувати на факт браконьєрства в Великоберезнянському районі за участю правоохоронця і депутата, в результаті чого перший загинув.

Курйоз тижня: співробітники Служби безпеки України вилучили на Волині літак АН-2, який контрабандисти використовували для перевезення товарів до Польщі. Правоохоронці спільно з прикордонниками виявили апарат у полі поблизу села Кашівка Ковельського району. За оперативною інформацією, контрабандисти переправляли до Європи бурштин, цигарки та зброю.

І далі – перелік за хронологією.

ПОНЕДІЛОК, 13 ЧЕРВНЯ

За фактом загибелі бійців на передовій 11 червня проводиться офіційне розслідування – яким чином люди, які не належать до Збройних сил України, без відповідного дозволу перебували на передовій? Ідеться про чотирьох загиблих членів ДУК «Правий сектор».

У Києві горів Солом`янський райсуд, ніхто не постраждав. Пожежа не знищила матеріали НАБУ, однак плани слідчих дій зірвала.

В Умані паломники-хасиди побили місцевого жителя та оператора одного з телеканалів.

Заступника голови ЦВК Андрія Магеру допитували в Національному антикорупційному бюро щодо службових злочинів та “чорної бухгалтерії” Партії регіонів.

Суд змінив запобіжний захід для заслуженого артиста України, акордеоніста Ігоря Завадського, засудженого до 13 років в’язниці за розбещення неповнолітніх, з утримання під вартою на поруки.

На Житомирщині згоріла дерев’яна сільська церква, побудована у ХІХ столітті.

Суд скасував рішення про анулювання дозволу на працевлаштування Савіку Шустеру.

Прем’єр України Володимир Гройсман підписав постанову про створення 20 міжвідомчих мобільних груп змішаного типу із запобігання та виявлення порушень на митниці.

Інтерпол відмовив Україні в розшуку терориста Мотороли. Мовляв, справа має політичний характер.

Велику партію антикваріату затримали прикордонники Луцького загону спільно з митниками на кордоні з Польщею. Було виявлено 8 старовинних картин, 29 підручників (XVIII-XX століття), дерев’яну статуетку, підсвічник, портсигар та чорнильницю з каменю.

Співробітники Служби безпеки України спільно з Нацполіцією затримали у Краматорську двох бойовиків терористичної організації “ДНР”.

ВІВТОРОК, 14 ЧЕРВНЯ

В Одесі було затримано двох патрульних поліцейських під час отримання хабара.

Учасник збройного бандформування з позивним “Зуб” втік із окупованого Донецька та добровільно здався українським поліцейським у рамках програми “Повернись додому”.

Екс-генпрокурор Потебенько через суд домігся підвищення пенсії.

У Кривому Розі Служба безпеки України перекрила міжнародний канал постачання наркотиків – кокаїну та екстазі в Україну з однієї із європейських країн. Організатором каналу виявився студент з Кривого Рога, який отримував наркотики з-за кордону поштою. В якості контейнерів для наркотиків вони використовували дитячі іграшки.

Депутат фракції “Самопоміч” Вікторія Войціцька заявляє, що на її чоловіка напали у Києві через її діяльність.

490 тисяч зареєстрованих у Донецькій області переселенців проживають на окупованій частині Донбассу – Жебрівський.

Афанасьєв і Солошенко повернулися в Україну.

У Солом’янському районі Києва бійці полку особливого призначення “Київ” обікрали кабінет судді. В даний час встановлено, що вони перебували в стані алкогольного сп’яніння. Зникли особисті речі та ноутбук.

У Києві СБУ затримала на хабарі чиновника Державної екологічної інспекції. Старший інспектор вимагав двадцять п’ять тисяч гривень від представника приватного підприємства.

Служба безпеки України спільно з прокуратурою припинила діяльність групи шахраїв, які наживалися на ветеранах антитерористичної операції. Зловмисники, видаючи себе за представників одного з благодійних фондів, обіцяли учасникам АТО, які повернулися зі сходу України, за 10 тисяч доларів вирішити питання з видачі ордерів на соціальне житло у столиці.

На Буковині СБУ попередила нову спробу контрабанди цигарок. Мікроавтобус, що рухався в напрямку українcько-румунського кордону, правоохоронці зупинили у місті Сторожинець. Під час огляду автомобіля було виявлено сімдесят ящиків із цигарками, вартість яких становить майже сімсот тисяч гривень.

СЕРЕДА, 15 ЧЕРВНЯ

На Харківщині затримали бойовика т.зв. “ДНР”, який прибув вербувати найманців до незаконних збройних формувань терористів.

Співробітники Служби безпеки України припинили в Івано-Франківську діяльність конвертаційного центру, який відмивав гроші у тому числі для терористичних організацій “ЛНР/ДНР”. Правоохоронці вилучили понад 11 мільйонів гривень, печатки фіктивних фірм, комп’ютерну техніку, банківські картки та “чорну бухгалтерію”, які доводять здійснення нелегальних фінансових оборудок.

Орджонікідзевський районний суд Харкова засудив українця, який збирав таємну інформацію про українські добровольчі батальйони, залучені до антитерористичної операції. Враховуючи щире каяття, стан здоров’я та інші пом’якшувальні обставини, його позбавлено волі на чотири роки.

У Львові на території ринку “Шувар” молоде подружжя знайшло кілька тисяч гривень і віддало знахідку поліції. “Охоронець навіть потиснув моєму чоловікові руку і сказав, що не часто зараз таке зустрінеш. Ми хочемо змін, але зміни починаються з нас самих. Якою б не була сума грошей, але вона нам не належить”, – сказала жінка.

Президент України Петро Порошенко заявив про те, що голова Миколаївської облдержадміністрації Вадим Меріков написав заяву про відставку. Порошенко закликав голів відповідних відомств звільнити керівництво Нацполіції та прокурора в Миколаївській області.

Вища кваліфікаційна комісія суддів знову відсторонила суддю яка звільнила з-під варти екс-командира спецроти “Беркута” Дмитра Садовника, підозрюваного в розстрілі 39 активістів Євро майдану – той одразу ж втік.

Генпрокуратура передала до суду справу проти екс-посадовців Київської обласної державної адміністрації щодо заволодіння екс-президентом Віктором Януковичем мисливських угідь “Сухолуччя”. Фігурантами справи також є директор Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства, директор ТОВ “Київуніверсалсервіс”, директор ТОВ “Дом Лісника”, екс-помічник прем’єр-міністра України та ще 14 осіб – співучасників.

ЧЕТВЕР, 16 ЧЕРВНЯ

Троїцький районний суд Луганської області засудив члена “казацького” терористичного угруповання, затриманого співробітниками СБУ восени 2015 року в селищі Мілове. Суд оголосив бойовикові вирок: дев’ять років позбавлення волі з утриманням у кримінально-виконавчій установі закритого типу.

На Київщині стартував рибний патруль

“Опоблок” оскаржив перейменування Дніпропетровська в Конституційному Суді.

Правоохоронці затримали уродженця Луганщини під час спроби переправлення півкілограма марихуани через лінію розмежування неподалік села Нижньотепле Станично-Луганського району.

Департамент спецрозслідувань ГПУ завершив досудове розслідування у справі стосовно колишнього заступника командира роти столичного “Беркуту” та семи міліціонерів цієї роти у справі Євромайдану. Цих правоохоронців звинувачують у перевищенні влади та незаконному затриманні 11 активістів уночі проти 23 січня 2014 року на Кріпосному провулку в місті Києві.

Закон про судоустрій – чинний. Верховна Рада України не підтримала проект постанови “Про скасування рішення парламенту від 2 червня 2016 року про прийняття за основу та в цілому проекту закону про судоустрій і статус суддів.

На Одещині селищного голову упіймали на хабарі у 110 тисяч гривень.

Екс-генерала МВС України Олексія Пукача, якого засуджено до довічного покарання за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, днями етаповано до Чортківської колонії у Тернопільській області для відбування покарання.

СБУ затримала причетного до обстрілу Донецька з “Граду” бойовика: переситився “ватою” і покинув поплічників.

Детективів НАБУ, які проводять обшук у справі заступника прокурора Колесника, заблокували невідомими в камуфляжі. Невідомі люди в камуфляжі повідомили про те, що вони є представниками громадської організації, і погрожували силовим захопленням приміщення. Пізніше їм вдалося зберегти неушкодженими і вилучити цінні речові докази у провадженні про розкрадання цукру зі складів ДСБУ “Аграрний фонд” у Черкаській області. Вилучення речових доказів та вихід детективів із приміщення відбувалися під прикриттям 18 бійців управління спеціальних операцій.

П’ЯТНИЦЯ, 17 ЧЕРВНЯ

Служба безпеки України та військова прокуратура 16 червня затримали трьох хабарників. Викладача військового ліцею Богуна (2000 євро), командира підрозділу Нацгвардії в Києві (40 тис.грн.), спеціаліста Богородчанського райвійськкомату (900 доларів).

На Волині рятувальники торгували амфетаміном. Під час проведення санкціонованих обшуків у приміщенні Управління ДСНС області та за місцями проживання зловмисників вилучено наркотичні засоби, психотропні речовини й пристосування для їх уживання.

Служба безпеки України заборонила в’їзд в Україну 1 569 іноземцям через загрозу національній безпеці.

Під слідством В СБУ перебувають 13 агентів російських спецслужб: заступник начальника штабу АТО, підполковник Національної гвардії, співробітник відділу кадрів військової частини та військовослужбовець Збройних сил. Серед них також кілька мешканців різних областей, які перебували на оперативному зв’язку зі спецслужбами РФ і передавали інформацію з обмеженим доступом.

На Закарпатті було затримано групу нелегальних мігрантів та особу, яка, ймовірно, причетна до їхнього подальшого переправлення через кордон. Іноземці, помітивши правоохоронців, вдалися до втечі у ліс. Наразі групі оперативного пошуку, вдалося затримати 10 нелегалів, з них – 2 громадян Китаю, 3 громадян Бангладеш та 5 громадян В’єтнаму.

Вища рада юстиції відкрила дисциплінарні провадження проти трьох київських суддів через переслідування активістів “Автомайдану”. Як повідомляє прес-служба відомства, відповідні матеріали були передані раді Тимчасовою спеціальною комісією з перевірки суддів судів загальної юрисдикції.

Луценко представив нового прокурора Одещини та поцікавився у місцевого, як той заробив на Toyota Avalon. “З таким підходом або продекларуйте, де взяли гроші, або звільняйтесь”, – заявив Луценко.

У Маріуполі чоловік з гранатою, який кілька годин провів у своїй квартирі в будинку 16 по вул. Лавицького забарикадованим, здався поліції. Поліцейські отримали інформацію, що в одній з п’ятиповерхівок Маріуполя місцевий житель зберігає незаконно зброю. Правоохоронці виїхали за вказаною адресою. Чоловік влаштував перестрілку з поліцейськими та кинув у них гранату, внаслідок чого одного правоохоронця поранено. Особовий склад поліції Донеччини було піднято по тривозі. Район оточили. Жителів будинку не евакуювали, але попросили не залишати своїх квартир.

Станом на 17 червня 2016 року Міністерство соціальної політики України нарахувало 1,783 млн вимушених переселенців.

Служба безпеки України викрила спробу дачі хабара дипломатом Генерального консульства Російської Федерації у Харкові одному з українських правоохоронців. Росіянин пропонував 400 доларів США за видачу посвідчень водіїв на своє ім’я та ім’я ще одного представника іноземної консульської установи.

В Академії МВС відбувся перший випуск для потреб нової Нацполіції.

СУБОТА, 18 ЧЕРВНЯ

Співробітники Служби безпеки України спільно з військовою прокуратурою та поліцією викрили на корупції інспектора територіального сервісного центру МВС у Генічеську, який за гроші реєстрував автомобілі, придбані в анексованому Криму.

Завдяки роботі СБ України, інших правоохоронних та контролюючих органів Міністерством соціальної політики призупинено пенсійні виплати більш ніж 350-ти тисячам осіб, які постійно перебувають на тимчасово неконтрольованій території. Це дозволило зберегти мільярди гривень з державного бюджету.

Співробітники СБ України спільно з військовою прокуратурою і внутрішньою безпекою Нацполіції викрили на хабарництві оперативного співробітника Новоград-Волинського відділу поліції та посередника-таксиста. Капітан вимагав від місцевого мешканця, підозрюваного у крадіжці, десять тисяч гривень за уникненні кримінальної відповідальності.

НЕДІЛЯ, 19 ЧЕРВНЯ

На кордоні з Румунією правоохоронці виявили в автомобілі з дипломатичними номерами 29 тис. пачок сигарет. Згідно з документами, двоє громадян, які надали для перевірки дипломатичні паспорти співробітників Посольства Монголії в Росії, слідували з вантажем дипломатичної пошти з Москви до Риму. Однак оперативні підрозділи Держприкордонслужби вже мали завчасну інформацію про можливе переміщення заборонених предметів даним автомобілем.

В Ізмаїлі Одеської області в лікарні вже звернулися 362 людини, з яких понад 220 дітей. В ході брифінгу в Ізмаїлі голова Державної санітарно-епідеміологічної служби, головний санітарний лікар України Святослав Протас заявив, що причиною масового захворювання людей в Ізмаїлі став ротавірус у водопровідній воді. На його думку, досить обґрунтована і причина того, що сталося – потрапляння інфекції в воду внаслідок недавнього підтоплення міста під час сильної зливи.

В Одесі затримано “злодія у законі”. Операцію із затримання проводили 18 червня співробітники Управління карного розшуку та відділу швидкого реагування під керівництвом начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області Гіоргі Лорткіпанідзе.

Автор