Є-data оприлюднив дані про кошти, які було витрачено у 2017 році державними установами (фото)

Сьогодні у Міністерстві фінансів відбулась прес-конференція, присвячена другій річниці проекту бюджетної прозорості “Є-Data”. Під час заходу команда проекту оприлюднила дані про кошти, які було витрачено у 2017 році державними установами.

Зокрема, було повідомлено, що 50% (приблизно 40 тис.) розпорядників державних коштів, зареєстрованих на цей час на порталі, зробили 90% державних платежів на суму 4,1 трлн грн.

Інші 40 тис., які досі не зареєстрували свої кабінети в системі, зробили трансакцій на суму лише 0,5 трлн грн.

Наразі готується запуск порталу в промислову експлуатацію, і це означає обов’язкове повне звітування щодо платежів усіма розпорядниками державних коштів. За невиконання цієї вимоги представники державних установ будуть нести адміністративну відповідальність.

Прогнозується, що промисловий запуск ресурсу e-Data.gov.ua дозволить Україні у 2018 році увійти в ТОП-20 країн світового рейтингу відкритості даних GlobalOpenDataIndex.

«e-Data.gov.ua – це фундамент для управління публічними фінансами, – зазначила під час заходу Перший заступник Міністра фінансів Оксана Маркарова. – У тестовому режимі портал діє успішно, тому невдовзі планується його промисловий запуск. Це буде черговим важливим кроком для впровадження наступного модулю «Відкритий бюджет» для громадськості».

Як зазначив керівник проекту Є-data Олександр Щелоков, «Портал e-data.gov.ua – це парасолька для двох модулів: SPENDING та OPENBUDGET. Перший модуль стосується питань використання публічних коштів. Модуль OPENBUDGET(відкритий бюджет) поєднає в собі більше інформації про бюджет (в першу чергу доходи бюджету), деталізацію за статтями та програмами. Коли ці два модулі запрацюють разом, ми, нарешті, отримаємо реальний інструмент оцінки ефективності управління державними коштами. Звітність Державної казначейської служби, Міністерства фінансів та розпорядників необхідно зробити зрозумілою для громадян та зручною в користуванні. Лише тоді можна отримати соціальний ефект. Ми активно допомагаємо як розпорядникам, так і журналістам та активістам отримати навички користування порталом. Наша команда відвідала з тренінгами 23 області країни. Також ми проводимо конкурс «Є-Розслідування», який популяризує використання e-Data.gov.ua, 007.org.ua та інших ресурсів відкритих державних даних для викриття фактів корупції. Наразі триває конкурс «e-Data Рейтинг», який заохочує мерів міст та розпорядників до якісного наповнення бази e-Data.gov.ua. Подальший активний розвиток проекту допоможе Україні увійти в ТОП-20 за індексом GlobalOpenDataIndex. Саме це є нашою метою».

Найближчим часом відбудеться інтеграціяe-Data.gov.ua, ProZorro та Державної казначейської служби. Це зробить керування бюджетним процесами в країні більш зручним. Бухгалтери, які зараз повинні вносити інформацію до різних ресурсів, отримають єдиний сервіс. Інформація про державні фінанси, яка сьогодні розосереджена між кількомаресурсами, невдовзі буде доступна в одному місці, де можна буде відслідкувати весь ланцюжок державних витрат від проведення тендеру до оплати роботи виконавців.

«У світових рейтингах за 2016-й рік Україна значно покращила свої позиції. Країна піднялася на 23 сходинки до 31 місця у GlobalOpenDataIndex та на 18 позицій до 44 місця у OpenDataBarometer. Ключову роль у цьому відіграв портал Є-data, що відкриває громадськості найактуальнішу інформацію про використання публічних коштів, – зазначив Андреас Бруннбауер, заступник керівника проекту «Ефективне управління державними фінансами» GIZ. – Уряди Німеччини і Великобританії продовжують підтримувати реалізацію нової стратегії реформи системи управління державними фінансами 2017-2021, яка,зокрема, передбачає інтеграцію порталу з іншими інструментами e-governance, як-от, наприклад,ProZorro. Інтеграція з іншими системами та подальший розвиток Є-data може підняти Україну до ще більш високих позицій в міжнародних рейтингах».

Довідково: Єдиний веб-портал використання публічних коштів e-Data.gov.ua почав працювати 15 вересня 2015 року згідно Закону «Про відкритість використання публічних коштів». Сьогодні на ньому можна знайти інформацію про понад 20,6 млн договорів, актів та звітів.Кількість відвідувань порталу зросла з 0,5 млн. у 2015 році до 11 млн. у 2017-му. Сьогодні e-Data.gov.ua є одним із важливих інструментів впливу громадськості на державні органи. Це одне з основних першоджерел офіційної інформації для журналістів та громадських активістів, які займаються розслідуваннями фактів корупції можновладців, адже на порталі можна знайти дані, щодо всіх фінансових трансакцій Державної казначейської служби та звітність розпорядників державних коштів.

За два роки роботи в тестовому режимі портал e-Data.gov.ua став не тільки найбільшою базою відкритих фінансових даних країни. Це єдиний портал в Україні, який повністю відповідає міжнародним стандартам OpenData, тобто він не містить форматів, які важко обробити. Інтеграція з ProZorro та Державною казначейською службою робить промисловий запуск системи очікуваною подією на шляху реалізації «Відкритого бюджету».

Завантажити презентацію

Джерело