ГПУ припинено протиправну діяльність бізнесу колишнього високопосадовця, підозрюваного у злочинах проти Майдану (фото)

Департаментом спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК України, за підозрою В. Януковича у створенні злочинної організації, керівництві нею та її діяльністю; за фактами вчинення вказаною злочинною організацією у період 2010-2014 років узурпації влади; заволодіння державним майном та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах; легалізації майна здобутого злочинним шляхом; зловживання службовим становищем службовими особами правоохоронних органів, що спричинило тяжкі наслідки; організації вищими посадовими особами держави перевищення влади та службових повноважень працівниками правоохоронних органів у період листопада 2013 року – лютого 2014 року, що призвело до масових жертв серед протестувальників, організації їх умисних вбивств та інших фактів злочинної протидії протестним акціям.

У ході досудового розслідування на підставі отриманої інформації від Державної фіскальної служби України встановлено, що ряд підприємств пов’язаних між собою, які зареєстровані у Вінницькій, Київській та Одеській областях та м. Києві, що мають пряме відношення до одного з колишніх високопосадовців (підозрюваного у даному провадженні), у період 2016-2017 років не відображали у податковій звітності придбання експортованої продукції, що свідчить про проведення незаконних операцій з легалізації товарів невстановленого походження. Встановлено, що експортована продукція закуповувалася у фермерських господарств та інших сільгоспвиробників за готівку, без відповідного її офіційного обліку. Крім того, зазначеними підприємствами не відображалися у податковій звітності отримані доходи і, відповідно не сплачувалися податки на прибуток та додану вартість.

Разом з цим, вказана група суб’єктів господарської діяльності, зареєстрована на ряд підконтрольних підставних осіб, використовувалася для документального оформлення незаконних операцій з експорту продукції невстановленого походження.

У ході досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні слідчими Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України спільно з оперативними співробітниками Управління внутрішньої безпеки ДФС України та оперативного управління Головного управління ДФС у Київській області проведено ряд обшуків за місцем проживання осіб, які причетні до вчинення злочинів, зокрема колишніх високопосадовців та осіб (організаторів, співвиконавців), які зареєстрували (перереєстрували) на підставних осіб ряд підприємств з метою прикриття незаконної діяльності з легалізації доходів отриманих злочинним шляхом та використовували їх для проведення зазначених незаконних операцій з експорту товарів без відображення у податковій звітності операцій з її придбання та сплати відповідних податків.

За результатами обшуків за місцем проживання одного з колишніх високопосадовців виявлено та вилучено грошові кошти у сумі понад 200 тис доларів США, 3 кг золота, дорогоцінні вироби, картини та ікони, документи та чорнові записи, що стосуються службової діяльності, а саме проведення силових операцій правоохоронних органів з протидії протестним акціям, зброя та набої до неї.

Під час обшуків за місцем проживання співучасників злочинної групи та офісних приміщень вилучено бухгалтерські документи та чорнові записи, що підтверджують протиправну діяльність, підроблені печатки органів державної влади та печатки підприємств з ознаками фіктивності, нерезидентів, штампи і печатки нотаріусів.

За результатами обшуків на підприємствах (у портах та зернових терміналах), де відбувався незаконний експорт, вилучено продукції за попередніми даними слідства на загальну суму близько 200 млн грн. Операції з експорту вказаних товарів здійснювалися без відображення в податковій звітності та сплати відповідних податків.

На теперішній час вирішується питання щодо притягнення причетних до зазначених злочинних дій осіб до кримінальної відповідальності.

Джерело

Автор