На Львівщині розпочалось українсько-американське навчання «Rapid Trident-2017» (фото)

Сьогодні, 11 вересня, на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки (МЦМБ) Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (с. Старичі, Яворівський район Львівської області) відбулась офіційна церемонія відкриття українсько-американського командно-штабного навчання із залученням військ «Репід Трайдент – 2017» («Стрімкий Тризуб-2017»).

На церемонію відкриття прибули Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович, начальник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного генерал-лейтенант Павло Ткачук, також на захід запрошені представники органів державної влади та місцевого самоврядування Львівщини.

Під час виконання Державних гімнів України та США на щогли підняли прапори обох країн. Прапор України підняли учасники АТО, Герой України капітан Володимир Гринюк та кавалер ордену “За мужність” ІІІ ступеню старшина Роман Зеленський. А прапор Сполучених Штатів – бійці бригади командування Сухопутних військ США в Європі.

Співкерівниками навчання цьогоріч призначені: від української сторони – полковник Сергій Літвінов, від ЗС США – полковник Девід Джордан.

– У цей непростий для нашої країни час ваша підтримка є вкрай важливою для всіх українців. Досвід наших іноземних колег є надзвичайно цінним для ЗС України. Водночас, я маю надію, що й наші партнери з інших країн зможуть перейняти досвід воїнів Українського війська, отриманий нами під час захисту своєї Батьківщини на сході України. Адже мета у нас одна – захищати, обороняти та створювати мир. А йти до неї разом завжди легше, – зазначив у своїй промові полковник Сергій Літвінов.

Цього року у військових маневрах бере участь безпрецедентна кількість учасників – близько 2500 військовослужбовців з 15 країн світу. Окрім України та США, до навчань залучено військовослужбовців з Канади, Болгарії, Грузії, Естонії, Італії, Латвії, Литви, Молдови, Норвегії, Польщі, Румунії, Туреччини та Великобританії.

Найбільші іноземні контингенти – від армій США та Канади. Загалом близько 500 осіб. Вітчизняне угрупування, яке задіяне у міжнародному військовому навчанні (понад тисячу осіб), представлено військовослужбовцями однієї з механізованих бригад Сухопутних військ ЗС України, бригади ВДВ ЗС України, інженерно-саперними підрозділами, окремим підрозділом Національної гвардії України тощо. Переважна більшість українських військовослужбовців із досвідом участі у бойових діях в районі проведення АТО на території Донецької та Луганської областей.

Варто також зазначити, що до командно-штабної фази навчання залучаються українські армійці зі складу LITPOLUKRBRIG – багатонаціональної литовсько-польсько-української бригади, яка була створена у 2014 році.

До слова, командно-штабна фаза проводиться за допомогою систем імітаційного моделювання, тобто потужних комп’ютерів та унікального програмного забезпечення, які дозволяють моделювати дії своїх підрозділів та умовного противника у єдиному віртуальному просторі в режимі реального часу.

Для проведення навчання залучено декілька десятків одиниць автомобільної та легкоброньованої техніки. Виконання вправ бойових стрільб не передбачається. Втім, для підвищення реалістичності маневрів в рамках проведення польової фази застосовуватимуться сучасні системи імітації бойової стрільби MILES.

Окрім того, планом навчання передбачено проведення низки спільних заходів із залученням літаків та вертольотів військово-транспортної авіації. Зокрема, відпрацьовуватимуться елементи медичної евакуації, десантування вантажів та особового складу тощо. Для цього будуть використовуватись можливості однієї з бригад тактичної авіації, що дислокується на Хмельниччині, та майданчик приземлення на теренах МЦМБ. Всього два вертольоти Мі-8, літак АН-26 та американський С-130.

Метою «Репід Трайдент-2017» є запровадження у Збройних Силах України передового досвіду армій провідних країн світу, обмін професійними навичками, покращення рівня взаємодії між штабами і підрозділами сухопутних військ України, США, армій країн-учасниць й партнерів НАТО, а також членів програми «Партнерство заради миру».

Слід відзначити, що цьогорічні навчання «Репід Трайдент» проходитимуть також із урахуванням діяльності Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки – «Україна» (JMTG-U), спрямованої на підготовку українських військовослужбовців різних військових спеціальностей за стандартами НАТО із залученням іноземних інструкторів зі США, Канади, Великобританії, Литви, Естонії та Польщі.

Навчання передбачає проведення командно-штабної та польової фаз, під час яких керівний склад та офіцери штабу багатонаціональних підрозділів ланки «батальйон-бригада» тренуватимуться у спільному плануванні та проведенні операцій. А особовий склад підрозділів відпрацьовуватиме тактичні елементи, спрямовані на виконання завдань за призначенням з урахуванням досвіду протистояння гібридним формам збройної агресії.

«Репід Трайдент – 2017» триватиме два тижні на різних ділянках військового полігону Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ. Під час нього військовослужбовців будуть вдосконалювати свої знання та навички щодо спільних тактичних дій в ході патрулювання, здійснення конвоювання, протидії саморобним вибуховим пристроям тощо.

Об’єднаний прес-центр навчання «Репід Трайдент-2017»

Джерело