Керівництво Маріупольського музею незаконно переправило до окупованого Криму 52 картини (документ)

Прокуратурою Автономної Республіки Крим спільно з Головним управлінням Національної поліції в АР Крим та м. Севастополі 7 вересня 2017 року повідомлено про підозру службовим особам керівного складу Комунальної установи «Маріупольський краєзнавчий музей» у заволодінні та розтраті 52-ох картин державної частини Музейного фонду України, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Встановлено, що в березні 2014 року зазначені особи незаконно передали до Кримської республіканської установи «Сімферопольський художній музей» на тимчасово окуповану територію АР Крим 52 картини митців XVIII-XIX століття, серед яких «Лунная ночь» Івана Айвазовського, «Дорога в лесу» Івана Шишкіна, «Пейзаж. Вечер» Олексія Саврасова, «Болото» Ісаака Левітана та ін.

Вказані витвори образотворчого мистецтва мали перебувати на виставці у м. Маріуполі до 31 травня 2014 року, але вона була закрита раніше, оскільки керівництво «Сімферопольського художнього музею» вимагало їхнього завчасного повернення на окуповану територію АР Крим. Внаслідок таких дій службових осіб «Маріупольського краєзнавчого музею» державі було спричинено майнову шкоду на загальну суму понад 1 млн 320 тис доларів США.

Окрім того, у найближчий час буде вирішено питання про повідомлення про підозру ще одній особі у цьому кримінальному провадженні, а саме громадянину, який у співучасті із вказаними посадовими особами сприяв вчиненню зазначеного кримінального правопорушення, забравши вказані полотна з Маріупольського музею і доставивши їх на окуповану територію півострова Крим, де сам він і перебуває зараз.

Наразі вирішується питання щодо обрання стосовно підозрюваних запобіжного заходу.

Як повідомлялося раніше, згадані твори мистецтва були внесені до бази даних Генерального секретаріату Інтерполу як “викрадені” та перебувають у міжнародному розшуку.

Довідково: Санкція зазначеної статті Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років.

Джерело

Автор