НАК “Нафтогаз України” саботує передачу газопроводів та газосховищ до ПАТ «Магістральні газопроводи України» (відео)

Енергетичне співтовариство публічно заявило про підтримку плану передачі активів (газопроводи + газосховища + сервісні служби) необхідних для функціонування ПАТ “МГУ”.

З такою заявою виступив сьогодні в Кабінеті Міністрів України на засіданні робочої групи з реформування НАК “Нафтогаз України” регіональний координатор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Максим Поліщук.

“Присутній на робочій підгрупі наш представник Кароліна Фрігер, яка сама здійснювала формування самого переліку з Укртрансгазом і було підтримано”, – підкреслив Поліщук.

Нагадаємо, 14 червня 2017 року Кабінет Міністрів України підтримав аналіз матеріально-технічних, людських та інших ресурсів, необхідних для ефективної роботи ПАТ «Магістральні газопроводи України».

Окрім цього, був підготовлений попередній перелік активів, матеріально-технічних та інших ресурсів, необхідних для ефективної роботи ПАТ «МГУ», та плану їх передачі зазначеному товариству, що були розроблені Міненерговугілля за участю експертів Секретаріату Енергетичного Співтовариства.

Протокольним дорученням Уряд зобов’язав вжити заходів щодо виконання плану передачі активів.

З метою забезпечення виконання плану передачі активів Міненерговугілля було утворено робочу групу з виконання плану передачі активів, матеріально-технічних та інших ресурсів до ПАТ «МГУ». Станом на сьогодні Міненерговугілля виконало всі заходи, контрольний термін по яким вже настав, окрім двох.

Не виконаним є п.5 додатку до плану передачі активів “уточнення переліку державного та власного майна, що підлягає передачі, з наступним погодженням з “МГУ”, відповідальний за виконання НАК “Нафтогаз України”.

НАК “Нафтогаз України” представив перелік активів абсолютно відмінний від схваленого протокольним рішенням Уряду. Цей перелік активів не узгоджений з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, як того вимагає п.4 постанова КМУ №496 від 1.07.2016.

Як наслідок, Міненерговугілля не має права затвердити наданий перелік активів, на виконання п.6 додатку до плану передачі активів. Таким чином, своїми діями НАК “Нафтогаз України” фактично саботує виконання постанови КМУ №496.

Викладені вище обставини призводять до зриву процесу реструктуризації ПАТ «НАК «Нафтогаз України» з метою відокремлення діяльності з транспортування природного газу та до невиконання українською стороною взятих на себе зобов’язань перед європейською спільнотою.

Джерело

Фото © REUTERS