Україна вивчає досвід Хорватії щодо мирної реінтеграції територій (фото, відео)

Україна має цілковиту підтримку з боку Хорватії у питаннях обміну досвідом щодо врегулювання конфлікту. Таке переконання висловив Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш в ході круглого столу «Хорватський досвід мирної реінтеграції непідконтрольних територій», який відбувся в інформаційному агентстві «Укрінформ».

«Особисто прем’єр-міністр Хорватії переймається цим питанням і проявляє багато ініціатив по відношенню до України, зокрема і щодо обміну успішним досвідом вирішення конфліктів. Є ціла низка питань, які зараз дуже важливі для України і які ми обговорювали і сьогодні. Це і роль місії ООН під час процесу реінтеграції у Хорватії, оцінка збитків, виборчі права громадян, дуже багато питань щодо організації роботи з громадянами, які проживають на непідконтрольних або окупованих територіях. Є багато інших питань, які цікаві для суспільства і політиків», – зазначив Міністр.

Україна може вивчати успішний досвід Хорватії щодо вирішення збройного конфлікту в країні та реінтеграції непідконтрольних територій, але цей досвід неможливо повністю повторити в українських умовах, оскільки вони відмінні від хорватських. На цьому наголосила екс-міністр юстиції Республіки Хорватія та політичний координатор мирної реінтеграції територій Республіки Хорватія у 90-х роках XX століття Весна Шкаре-Ожболт.

«Ми говоримо про хорватський досвід. Ми не можемо визначати, що може бути використано в Україні, а що ні. Наприклад, ми 13 разів вели переговори зі Слободаном Мілошевичем. Ми ніколи не поступалися, але мали отримати його розуміння ситуації аби приймати стратегічні рішення. Тут ми пропонуємо свій досвід і знання, а як це використовувати – вже ваше рішення. Ми можемо дати вам наш закон про конвалідацію, і ви можете пристосувати його до українських умов, але не хорватських, і це логічно», – сказала Весна Шкаре-Ожболт, відповідаючи на запитання журналістів.

В свою чергу, колишній заступник міністра внутрішніх справ Республіки Хорватія Йошко Морич відзначив, що умови, в яких знаходилась Хорватія під час конфлікту та Україна зараз, насправді мають більше відмінностей, ніж подібності, але обидві країни обрали шлях мирного врегулювання стосовно регіонів, прилеглих до кордону з агресором, і мають міжнародну підтримку своєї позиції.

«Процес мирної реінтеграції буде дуже складним і багато людей взагалі не будуть його розуміти. Ми під час нашого процесу чули від своїх політиків, що займаємось «дивним процесом». Тому реінтеграція не буде успішною, якщо вона не буде виведена за рамки політичних та емоційних рішень. Для нас реінтеграція, перш за все, була питанням людяності та моралі, а не політики і було лише питання, чи зможемо ми це реалізувати та врятувати десятки тисяч життів», – зазначив пан Морич.

Водночас, за словами посла Республіки Хорватія в Україні Томіслава Відошевича, обмін досвідом може стосуватися не лише питань врегулювання конфліктів.

«Нашою метою є, щоб люди, які сьогодні приїхали сюди, поділилися всім своїм досвідом, своїми надбаннями і знаннями. Наші сьогоднішні зустрічі показали, що одного такого візиту недостатньо, і я думаю, будуть ще, щоби поділитися досвідом мирної реінтеграції та встановлення довіри громадян, а також паралельних процесів, які дозволили нашій країні реалізувати наші стратегічні завдання – це членство у НАТО та Європейському Союзі», – сказав посол.

Загалом протягом дводенного візиту до України учасники хорватської делегації провели три тематичних семінари для представників центральних органів державної влади та громадських організацій, участь в яких взяли близько 100 осіб з метою обміну досвідом у питаннях мирної реінтеграції територій та забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб. Також в ході візиту відбулася зустріч з керівництвом Верховної Ради та народними депутатами, в ході якої був обговорений досвід законодавчого врегулювання пов’язаних із конфліктом питань. Крім того, представники делегації зустрілися з професорсько-викладацьким складом магістерської програми «Врегулювання конфліктів та медіація» НТУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського».

Джерело

Автор