Санкції на часі. 21.10.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 21.10.2024.

1. Чиновники з росії витратили вчетверо більше бюджетних коштів на закупівлі iPhone, попри масову заборону американських смартфонів.

– За підсумками дев’яти місяців 2024 року обсяг проведених держзакупівель iPhone виявився вчетверо більшим, ніж за той самий період минулого року: 6 879 899 руб проти 1 642 166 руб.
– Частина держзакупівель iPhone обґрунтовувалася неможливістю дотриматися заборони на використання іноземного програмного забезпечення, яке доступне на цих пристроях.
– Велика частина держзакупівель припала на компанії з державною участю.
– Державні органи почали вводити заборону на використання iPhone влітку 2023 року, коли ФСБ спільно з ФСО заявили про зараження кількох тисяч смартфонів Apple американським вірусом-шпигуном, який стежив за російськими користувачами.
– Після цього від використання iPhone у службових цілях масово змусили відмовитися чиновників у Кремлі, уряді, держвідомствах і співробітників держкомпаній.

2. ЄС розглядає введення нових санкцій проти росії.

– Країни Європейського Союзу планують відновити дискусії щодо посилення економічних санкцій проти росії у січні 2025 року, коли головування у блоці перейде до Польщі.
– Угорщина, яка є союзником Москви, протягом свого головування фактично блокувала обговорення нових санкцій. Польща, навпаки, висловила намір використати своє піврічне головування для посилення контролю над імпортом російських енергоносіїв, які залишаються значним джерелом доходів для Кремля.
– Крім посилення санкцій, Польща планує ініціювати заходи щодо підвищення прозорості імпорту російського палива до ЄС, а також дослідити питання щодо застосування санкцій до закордонних філій європейських компаній, що працюють із росією. Ця ініціатива вже отримала підтримку низки країн-членів ЄС, що занепокоєні зростанням імпорту російського СПГ.
– Очікується, що з приходом нового головуючого будуть вирішені питання, заблоковані Угорщиною, і що Європейська Комісія невдовзі представить відповідні пропозиції щодо нових обмежень.
– “Ми сподіваємося, що всі питання, які стали заручниками неконструктивного блокування з боку Угорщини, будуть вирішені з необхідним почуттям терміновості, – зазначив один із дипломатів”.

3. ЄС експортував із росії нафти та газу на 204 млрд євро з 24 лютого 2022 року (тіньовий флот, переробка в Індії та Туреччині, ЗПГ, транзит через Україну – основні статті ).

– 204 млрд – це лише на пару мільярдів менше, ніж Китай за ті ж 2,5 роки. Зростання поставок трубопровідного газу до Китаю відбулося за рахунок планового нарощування експорту “Газпрому” по “Силі Сибіру”.
– Минулого року компанія збільшила постачання у 1,5 раза до 22,7 млрд куб. м, перевищивши контрактні зобов’язання на 700 млн. куб. м.

4. Американська ExxonMobil почала активно захищати свою інтелектуальну власність у росії , незважаючи на вихід з рф, у тому числі з проєкту «Сахалін-1».

– З початку літа Exxon подала близько 20 позовів до російських арбітражних судів щодо незаконного використання її товарних знаків.
– Йдеться про позначення Mobil 1, Mobil ultra, Mobil super, Mobil, Delvac, а також зображення крилатого коня (пегас, фірмовий знак ExxonMobil).
– Практика захисту товарних знаків з боку Exxon — перший відомий випадок серед нафтогазових мейджорів, що припинили діяльність у рф.
– Але компанії з інших галузей останнім часом дедалі частіше активно захищають свою інтелектуальну власність у рф.
– Ціль позовів Exxon — збереження прав на бренди та захист репутації, адже у разі трирічного невикористання марок у росії логотипи можуть спробувати зареєструвати на себе інші особи.

5. МАГАТЕ фінансувало дослідження росії в Криму після окупації.

– Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) профінансувало державні наукові дослідження росії в Криму вже після окупації півострова. Про це йдеться у розслідуванні Radio Free Europe/Radio Liberty, журналісти якого мають у розпорядженні внутрішні документи агентства.
– За даними видання, два дослідницькі контракти МАГАТЕ з російськими державними науковими установами, які передбачали польові роботи в Криму, були підписані в період з 2016-го по 2019 роки.
– Крім того, перший контракт продовжили влітку 2019 року.

6. Західні авіакомпанії скоротили кількість рейсів до Китаю.

– Міжнародні авіакомпанії скорочують кількість рейсів до Китаю через перевагу китайських перевізників. Повітряний простір над росією закритий для західних перевізників після початку війни в Україні.
– Британська авіакомпанія Virgin Atlantic планує призупинити польоти маршрутом Шанхай – Лондон (аеропорт Хітроу), а British Airways – рейси з Лондона до Пекіна (аеропорт Дасін). Scandinavian Airlines, що базується в Швеції, здійснить останній політ за маршрутом Копенгаген – Шанхай 7 листопада.
– Німецька Lufthansa у вересні розглядала можливість припинення рейсів Франкфурт – Пекін.
– Китайські перевізники, порівняно з західними авіакомпаніями, можуть заощадити дві-три години польоту та десятки тисяч доларів за поїздку, оскільки їм дозволено пролітати над повітряним простором росії.
– Авіакомпанії Китаю пропонують нижчі тарифи та великий вибір рейсів, особливо з невеликих міст країни, які не обслуговуються іноземними перевізниками.
– За даними британської авіаційної компанії OAG, у жовтні буде виконано загалом 393 прямі регулярні рейси з Китаю до США, що на 27,3% менше, ніж у жовтні 2019 р.
– Аналітики також зазначають, що економічні труднощі Китаю є однією з проблем, що викликають занепокоєння у перевізників.

7. Китай збільшив імпорт трубопровідного газу з росії на 23% із початку року.

– Китай наростив імпорт трубопровідного газу з росії на 23% за січень-вересень, закупивши енергоресурси на $6,1 млрд. За даними китайської митниці, у вересні обсяг закупівель газу збільшився на 1,8% порівняно із серпнем і становив $726 млн.
– Росія зараз посідає друге місце з постачання трубопровідного газу до КНР. Лідирує у списку постачальників Туркменістан з експортом на рівні $7,4 млрд, після рф слідують Казахстан ($1,05 млрд), М’янма ($1,04 млрд) та Узбекистан ($499 млн).
– Минулого року росія також наростила постачання трубопровідного газу до Китаю, які йдуть газопроводом «Сила Сибіру». За даними “Газпрому”, експорт зріс у 1,5 раза до 22,7 млрд куб. м.
– У лютому цього року Москва вперше стала найбільшим постачальником трубопровідного газу до Китаю, обійшовши Туркменістан.

8. Норвегія нарощує видобуток природного газу.

– За попередніми даними Норвезького офшорного директорату, Норвегія минулого місяця наростила видобуток природного газу майже на 20 відсотків по відношенню до вересня минулого року.
– Сумарно видобуток у країні склав 7,24 млрд куб м. Однак у серпні цей показник становив 10,82 млрд куб м, що свідчить про скорочення виробництва на третину за останній місяць.
– Видобуток нафти та конденсату в країні знизився майже на 7 відсотків порівняно з минулим роком, склавши 1,724 млн бар на добу, говорить про зниження обсягів видобутку майже на 14 відсотків щодо серпня, коли вони досягали переглянутих 2 млн бар на добу.
– Зі звіту випливає, що обсяг видобутку вуглеводнів у Норвегії за три квартали поточного року досяг 180,7 млн ​​куб м н.е. Ці дані наголошують на позитивній динаміці розвитку галузі в країні.
– З 2022 року Норвегія посідає лідируюче місце у постачанні газу до країн ЄС, змістивши росію на друге місце.

9. Китай запровадив контроль за експортом товарів подвійного призначення на тлі посилення санкцій США за допомогу росії.

– Влада Китаю оголосила про введення з 1 грудня експортного контролю за постачанням продукції, яка може бути використана у військовій промисловості.
– Це сталося після того, як США оголосили про санкції проти десятків китайських компаній за постачання росії такою продукцією, зокрема компонентами для дронів.
– Китайський уряд опублікував правила «з метою захисту національної безпеки та інтересів, нерозповсюдження озброєнь і виконання інших міжнародних зобов’язань, а також посилення та стандартизації експортного контролю товарів подвійного призначення».
– Нові вимоги регулюють обмеження та порядок видачі ліцензій на постачання за кордон «предметів, які мають як цивільне, так і військове застосування або допомагають підвищити військовий потенціал».
– Повинен бути складений список товарів, що підпадають під обмеження, а експортерам треба буде розкривати кінцевих одержувачів продукції та передбачувану сферу її застосування.
– Якраз у підвищенні потенціалу російської «військової машини» США звинувачують Китай, заявляючи, що він постачає обладнання та компоненти, що використовуються під час виробництва військової техніки. І це не кажучи вже про те, що Китай та Гонконг стали перевалочною базою для транспортування до росії західних напівпровідників, які необхідні для ракет та інших видів озброєнь.
– У травні Вашингтон наклав санкції на 20 компаній материкового Китаю та Гонконгу, викритих у постачанні росії західної електроніки та інших компонентів військового та подвійного призначення, у червні додав до списку ще понад 20 юридичних та фізичних осіб у Гонконгу, у серпні – ще 42 компанії.

Автор