Санкції на часі. 16.10.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 16.10.2024.

1. У росії почалися проблеми з закупівлею автозапчастин за кордоном.

– Постачальники автозапчастин в рф почали стикатися з новими складнощами при доставці – близько 30-40% контейнерів стали «зависати» перед відправкою через проблеми з платежами.
– Якщо транзакція не проходить, вантаж зупиняється, і повністю сформований контейнер повертається назад.
– На даний момент постачання автозапчастин все частіше затримується з Китаю, Європи та США. Вантажі з запчастинами також стали частіше не пропускати на митниці.
– Внаслідок проблем із доставкою запчастини можуть подорожчати на 20-30%, до того ж це може вплинути на тарифи страхувальників.

2. російські заводи, що випускають будівельно-дорожню техніку у серпні 2024 року реалізували продукції на 33,5% менше порівняно з тим самим періодом 2023 року.

– На цьому тлі на російський ринок активно заходять китайські імпортери.
– У деяких сегментах частка іноземних машин уже перевищує 90%. Зокрема, це стосується екскаваторів, фронтальних навантажувачів і асфальтоукладальників.
– Основною причиною зниження закупівель будівельно-дорожньої техніки є падіння державних і приватних інвестицій у будівельну сферу.
– Повідомляється, що уряд рф збирається відмовитися від будівництва нових і сконцентруватися на ремонті вже наявних доріг.

3. 22 жовтня Міжнародна група боротьби з відмиванням грошей (FATF) розгляне включення росії до «чорного списку».

– Внесення росії до чорного списку країн високого ризику вимагає Україна та звинувачує росію у використанні Telegram та криптовалют для фінансування тероризму та відмивання грошей, отриманих від продажу товарів, вкрадених в Україні.
– До «чорного списку» входять країни «з серйозними стратегічними недоліками» у боротьбі з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму.
– У «чорному списку» – Іран, М’янма та Північна Корея.
– До цього FATF не включила росію до «сірого списку». FATF «із стурбованістю вказала» на ризики для міжнародної фінансової системи через зростаючий фінансовий зв’язок росії з країнами з «чорного списку» організації, але включати росію до цього списку не стала.
– У лютому 2023 року FATF призупинила членство росії.
– Включення до «чорного списку» FATF загрожує великими труднощами для доступу до світової фінансової системи, банкам доведеться посилити перевірки всіх транзакцій, пов’язаних з росією.

4. Іспанська поліція вилучила 13 тонн хімікатів, призначених для росії.

– Вантаж було перехоплено на початку жовтня в порту Барселони. Хімікати зберігалися в контейнері в зоні митного контролю, і під час цієї операції були заарештовані чотири особи, яких звинувачують у торгівлі незаконними товарами.
– У своєму пресрелізі поліція уточнює, що розпочала розслідування у 2022 році після виявлення підозрілих операцій з боку компанії, якою керували “громадяни російського походження”.
– Офіційно вантажі мали бути доставлені до компаній у сусідні з росією країни, такі як Вірменія чи Киргизстан, однак ці компанії були “фіктивними” і не були справжніми отримувачами товарів.
– Насправді хімічні речовини потім доставлялися до росії наземними шляхами.
– За даними поліції, серед вилучених речовин були ті, які можуть бути використані для виробництва “хімічної зброї або нервово-паралітичних агентів”. Однак конкретний характер цих речовин або підтвердження їх можливого використання для виготовлення зброї не уточнюються.

5. Постачання російської нафти зросло до найвищого рівня з початку липня, оскільки сезонний ремонт на нафтопереробних заводах стримував внутрішнє перероблення нафти.

– Середні чотиритижневі обсяги видобутку зросли на 7 тис барелів на добу за тиждень до 13 жовтня.
– Перероблення впало до найнижчого рівня з середини березня за перші дев’ять днів місяця, склавши в середньому 5,07 млн барелів на добу. Це призвело до збільшення обсягів нафти, доступної для експорту.
– Валова вартість російського експорту нафти зросла до 1,52 млрд дол на тиждень за 28 днів до 13 жовтня з 1,48 млрд дол за чотиритижневий період до 6 жовтня. Це найвищий показник з кінця серпня.
– Загалом 31 танкер завантажив 23,14 млн барелів російської нафти за тиждень, що завершився 13 жовтня, згідно з даними відстеження суден і звітами портових агентів.
– Валова вартість російського експорту нафти зросла до 1,6 млрд дол за сім днів до 13 жовтня з 1,54 млрд дол за період до 6 жовтня.

6. Імпорт сирої нафти в Індію з росії зріс на 11,7% до приблизно 1,9 мільйона барелів на день (б/д) у вересні, що становить приблизно дві п’ятих загального імпорту сирої нафти Індії за місяць.

– Загалом нафтопереробники в Індії імпортували 4,7 мільйона барелів сирої нафти у вересні, що трохи більше, ніж у серпні, і приблизно на 8,5% більше, ніж за той же місяць минулого року.
– Нафтопереробники інвестували мільярди доларів у модернізацію заводів, що дозволило їм переробляти більше сортів сирої нафти, щоб зменшити витрати.
– Індія, третій у світі імпортер і споживач нафти, стала головним покупцем російської морської нафти за зниженими цінами після того, як західні країни припинили купувати в Москви після її вторгнення в Україну.
– Згідно з даними, на нафту з Співдружності Незалежних Держав, що складається з росії, Казахстану та Азербайджану, припадало близько 43% загального імпорту Індії, порівняно з 38,5% у серпні.
– росія залишалася головним постачальником нафти в Індію у вересні, за нею йдуть Ірак і Саудівська Аравія. Згідно з даними, російський імпорт нафти більш ніж удвічі перевищив іракський (867 600 барелів на добу).

7. Газові компанії ЄС попереджені про «небезпечну» транзитну угоду з росією.

– Комісар Європейського Союзу з питань енергетики Кадрі Сімсон попередила газові компанії регіону, що будь-які потенційні нові угоди щодо збереження газу з росії через Україну будуть «небезпечним» вибором.
– “Немає виправдань, ЄС може жити без цього російського газу”, – сказала Сімсон на прес-конференції за підсумками зустрічі міністрів енергетики.
– Ключова угода про транзит газу між Москвою та Києвом закінчується 31 грудня, і переговори продовжуються, щоб спробувати зберегти потоки, що надходять через трубопровід.
– І Київ, і Москва заявили, що вони готові знайти рішення, яке могло б залучити Азербайджан, хоча висловлювалися побоювання щодо того, що російський газ буде таємно змішуватись з азербайджанським.
– Європейська комісія повністю готова до сценарію нульового транзиту завдяки альтернативним маршрутам постачання та потужним рівням зберігання.
– Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Україна має вирішувати майбутнє газопроводу, а представники ЄС заявили, що не будуть вступати в нові переговори. «Вартість угод з росією вимірюється не лише ціною на газ», – сказала Сімсон. «Це втрачені життя».

8. Франція хоче посилити контроль за імпортом російських енергоресурсів до ЄС.

– Французька влада закликала до суворішого контролю за ввезенням російських енергоресурсів до Європи.
– У своїй пропозиції щодо припинення збільшення поставок ЗПГ Париж пропонує ідентифікувати компанії, які постачають паливо в портах.
– Разом із дев’ятьма країнами-учасницями об’єднання, Франція звернулася до Європейської комісії зі скаргою, стверджуючи, що деякі постачальники газу, які забронювали потужності для імпорту російського ЗПГ у портах ЄС, не були належним чином ідентифіковані.
– Глава Міненерго Франції наголосила, що необхідний найвищий рівень прозорості щодо потоків палива.
– Згідно з звітом IEEFA, у першій половині цього року обсяг імпорту газу з росії зріс на 11 відсотків порівняно з попереднім роком.
– Незважаючи на зусилля ЄС щодо скорочення залежності від енергоносіїв із рф, країни, включаючи Францію, Іспанію та Бельгію, продовжують розглядати російський газ як важливе джерело енергії.
– Експерти позначають, що 87 відсотків відвантажень доставлялися саме до цих країн, при цьому імпорт до Франції зріс більше ніж удвічі.
– У Європарламенті наголосили на зростаючій проблемі лазівок, пов’язаних з постачанням російського ЗПГ до країн ЄС.
– Також там наголосили, що у III кварталі цього року обсяг імпорту російського ЗПГ через порт Роттердам у Нідерландах збільшиться вдвічі порівняно з серединою 2022 року.

9. США можуть обмежити експорт чіпів від Nvidia, AMD і ще кількох американських компаній в окремі країни.

– Можливі заходи можуть обмежити видачу експортних ліцензій низці країн на користь нацбезпеці США. Йдеться про країни Перської затоки, де спостерігається інтерес до центрів обробки даних штучного інтелекту (ШІ) та вкладаються великі кошти для фінансування таких проєктів.
– Крім цього, можливе посилення вже введених заходів щодо Китаю.
– Раніше США вже обмежили постачання чіпів Nvidia та AMD до більш ніж 40 країн Близького Сходу, Африки та Азії через побоювання, що їхня продукція може бути перенаправлена ​​до Китаю.

10. Китай наростив імпорт газу в серпні.

– У серпні поточного року спостерігався підвищений попит китайських імпортерів на природний газ, що призвело до підвищення цін на спотовому ринку.
– Регіональний ринковий індекс досягав позначки $500 за тис куб м, відображаючи зростаючий попит на цей ресурс.
– Загальний обсяг імпорту природного газу трубопроводами і через ЗПГ у серпні збільшився на 18 відсотків порівняно з рекордом у листопаді минулого року, коли було поставлено 15,6 млрд куб м. Це новий рекорд для цього місяця і другий за величиною результат за всю історію митної статистики Китаю.
– Китай отримує трубопровідний газ від п’яти країн, включаючи росію, Казахстан, Туркменію, Узбекистан і М’янму.
– Підвищений попит з боку китайських імпортерів сильно вплинув на ціни спотових поставок у країнах Азіатського-Тихоокеанського регіону.
– У серпні азіатський індекс JKM Platts збільшився в середньому до $490 за тисячу кубометрів.

Автор