Санкції на часі. 13.10.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 13.10.2024.

1. Санкції США проти Мосбіржі, Національного розрахункового депозитарію та Національного клірингового центру набули чинності після закінчення двох генеральних ліцензій OFAC, які дозволяли деякі транзакції за участю Мосбіржі, НРД чи НКЦ.

– Ліцензії закінчилися 12 жовтня о 7 ранку за московським часом, OFAC про їхнє продовження не повідомляло, а напередодні також застерегло проти переведення цінних паперів із НРД у місцеві російські реєстратори (власники реєстру акціонерів).
– Закінчення ліцензій означає, що іноземні контрагенти Мосбіржі можуть опинитися під загрозою вторинних санкцій США.

2. Сербія намагається зменшити залежність від імпорту викопного палива з росії.

– США підтримають зусилля Сербії щодо зниження залежності від імпорту викопного палива з росії та прискорення переходу на відновлювані джерела енергії, заявив заступник держсекретаря з питань економічного зростання, енергетики та довкілля Хосе Фернандес під час візиту до балканської країни.
– Сербія, що тривалий час залежала від імпорту газу з росії, прагне розширити маршрути поставок енергоносіїв за рахунок нових трубопроводів, у тому числі від терміналу зрідженого природного газу в Греції на півдні, а також імпорту з Азербайджану на сході.
– Однак єдина нафтопереробна компанія Сербії, NIS, контролюється “Газпром нафтою”. Це робить країну з населенням 6,7 мільйона людей уразливою для путінської «енергетичної зброї».
– Минулого місяця США та Сербія підписали у Вашингтоні угоду про співпрацю в галузі енергетичних проєктів і постачання найважливіших корисних копалин. Rio Tinto Group планує відкрити в Сербії найбільшу в Європі літієву копальню.
– Очікується, що наступного тижня компанія з Флориди UGT Renewables підпише угоду про будівництво в Сербії сонячної електростанції потужністю 1 гігават, а підрозділ американського машинобудівного гіганта Bechtel Corp розглядає плани будівництва гідроелектростанції потужністю 2,4 гігавата на річці Дунай на кордоні.

3. Французька компанія нарощує потужності з видобутку та збагачення урану в умовах зменшення ринку.

– Французька компанія Orano SA нарощує потужності з видобутку та переробки урану, оскільки постачання ядерного палива скорочуються у зв’язку зі зростанням попиту та прагненням зменшити залежність світу від росії.
– Компанія, контрольована державою, вкладає кошти у продовження терміну служби копалень у Канаді та Казахстані, а також у розвідку прилеглих та більш віддалених районів у цих країнах.
– Orano також розробляє нові проєкти в Монголії та Узбекистані, залишаючись при цьому «в режимі моніторингу» щодо потенційних придбань.
– Ціни на уран зросли за останні три роки, оскільки інвестори вкладають кошти у цей товар, а уряди від Китаю до Європи планують будівництво більшої кількості атомних електростанцій.
– У той же час на видобуток урану вплинули проблеми з виробництвом у Казахстані та військовий переворот у Нігері. Вартість збагачення урану — ключового етапу перетворення радіоактивного металу на паливо — також підскочила після початку війни в Україні.
– Деякі західні компанії прагнуть відмовитися від послуг «Росатому», який контролює Кремль.
– «Росатом» є найбільшим у світі виробником збагаченого урану, на частку якого припадає 43% всіх виробничих потужностей. За ним слідують британсько-нідерландсько-німецька група Urenco Ltd. з часткою 31% та China National Nuclear Corp. із 13%.

4. Іран відправив два супутники власного виробництва до росії, де вони будуть виведені на орбіту за допомогою російського космічного корабля.

– Передача супутників – це частина посиленої космічної співпраці між Іраном та росією, які знаходяться під санкціями США.
– Супутник Kowsar призначений для зйомки високої роздільної здатності, а Hodhod – супутник зв’язку. Вони є першими великими проєктами іранського приватного космічного сектору.
– У лютому 2024 року росія запустила іранські супутники на орбіту, як це робила й раніше у 2022 році. У той час представники США висловлювали занепокоєння через співпрацю між москвою та Тегераном у космічній сфері, зазначаючи, що ці супутники можуть не тільки посилити можливості росії в Україні, але й допомогти Ірану відстежувати можливі військові цілі в Ізраїлі та інших країнах Близького Сходу.
– Зазначається, що супутники можуть мати мирне застосування. Kowsar може використовуватися для сільського господарства, моніторингу природних ресурсів та екологічних катастроф, тоді як Hodhod призначений для супутникового зв’язку в важкодоступних районах.

5. Росія використовує “казахську схему” обходу санкцій для ремонту військового літака Су-30.

– На третій рік війни росіяни без проблем обслуговують і ремонтують Су-30 СМ з рідкісними деталями, використовуючи таємні схеми обходу санкції через казахську компанію-прокладку ARC Group.
– Росіяни ще задовго до війни розробили план, як підтримувати бойові винищувачі у робочому стані й досі активно ним користуються через низьку ефективність санкцій.
– Російський винищувач Су-30СМ є модернізованою версією Су-27. До війни західні компанії активно співпрацювали з рф та допомагали їй з модернізацією літаків. Серед них були й французькі концерн Thales і компанія Safran.
– На російських літаках ще й досі залишаються французькі авіоніка та дисплей, які росіяни замінити не змогли.
– Розуміючи, що санкцій уникнути не вдасться, росіяни ще у 2021 році почали співпрацювати з підозрілою казахською компанією ARC Group, яка співпрацює з французькими компаніями щодо обслуговування французьких деталей на російських літаках сертифікованими спеціалістами.
– Протягом 2022 року був запланований ремонт деталей на 1,5 млн євро, а у 2024 році мова йшла вже про ремонтні роботи на 6,5 млн.
– У січні 2023 році ці компанії обговорили відправлення своїх працівників на навчання до французької компанії Thales, а далі все підготовлені фахівці відправлялися на завод до російського Іркутська, де вони ремонтували та обслуговували СУ-30 СМ.

Автор