Санкції на часі. 08.10.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 08.10.2024.

1. Експорт лісу з росії впав на третину після західних санкцій.

– Санкції Євросоюзу за війну в Україні сильно вдарили по лісовій промисловості росії: у 2024 році російські виробники можуть продати за кордон близько 20,7 млн. кубометрів пиломатеріалів або на 32% менше, ніж експортувалося в досанкційному 2021 році.
– Порівняно з минулим роком експорт може виявитися меншим на 1 млн кубометрів (було 21,7 млн). Це пов’язано, зокрема, зі зниженням обсягів поставок до Китаю, який після заборони на імпорт до країн ЄС став основним покупцем пиломатеріалів із росії.
– У січні-серпні російські виробники поставили на китайський ринок 7,8 млн. кубометрів пиломатеріалів, що на 2% менше рік до року.
– Другим найбільшим імпортером російських пиломатеріалів за підсумками року залишиться Узбекистан.
– Третім ключовим ринком стануть країни Євразійського економічного союзу (ЄАЕС: Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан та росія). За ними слідує Туреччина.

2. Китайські компанії почали зупиняти постачання до росії фармакологічної сировини для виробництва ліків через санкції.

– Залежність російських виробників ліків від закордонної сировини сягає 80%. При цьому понад дві третини імпорту припадає на Китай та Індію.
– Частка російських субстанцій на російському ринку становить близько 8-10%.
– Китайські компанії вже вводять рестрикції щодо певних позицій.
– Ситуація з поставками в перспективі лише погіршуватиметься, при цьому в росії неможливо налагодити виробництво власної сировини без довгострокових преференцій з боку держави.

3. Поглиблення зв’язків між Іраном і росією неймовірно дестабілізує світ.

– Речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що поглиблення взаємодії між російською федерацією та Іраном дестабілізує ситуацію не тільки на Близькому Сході, а й в усьому світі.
– “Звісно, ми спостерігаємо поглиблення зв’язків між Іраном і росією. Така взаємодія неймовірно дестабілізує регіон, неймовірно дестабілізує світ”, – зазначив Міллер.
– Він також додав, що йдеться не лише про регіон Близького Сходу, а й про будь-яку частину світу, де діють Іран і росія.

4. Рада ЄС у вівторок, 8 жовтня, затвердила новий режим санкцій щодо росії за дестабілізацію проти ЄС та його держав-членів.

– Новий механізм дозволить ЄС спрямовувати санкції проти фізичних і юридичних осіб, залучених до дій і політики уряду російської федерації, які підривають фундаментальні цінності ЄС та його держав-членів, їхню безпеку, незалежність і цілісність, а також міжнародних організацій і третіх країн.
– Це рішення є частиною відповіді ЄС на кампанію гібридної діяльності росії, яка останнім часом посилилася за рахунок нових операцій на європейській території.
– Згідно з новим режимом, проти підсанкційних осіб застосовуватимуть заморозку активів, а громадянам і компаніям ЄС буде заборонено надавати їм кошти.
– Крім того, на фізичних осіб буде накладено заборону на поїздки, яка не дасть змоги їм в’їжджати або проїжджати транзитом через територію ЄС.

5. Велика Британія ввела санкції проти начальника військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС рф Ігоря Кириллова.

– “Війська радіологічного, хімічного та біологічного захисту та їх командир Ігор Кириллов потрапили під санкції через «широке використання засобів боротьби з масовими заворушеннями та численні повідомлення про використання токсичного задушливого агента хлорпікрину”, – йдеться в заяві Міністерства закордонних справ.
– Також, до списку санкцій потрапили: 27-й центральний науково-дослідний інститут Міністерства оборони росії, 33-й центральний науково-дослідний випробувальний інститут Міноборони рф, Радіологічні, хімічні та біологічні оборонні війська Міноборони рф.

6. Уряд Нідерландів розблокував більшість російських активів.

– Ймовірно, з дозволу міністерства закордонних справ місцеві банки у 2024 році розблокували понад 560 млн. євро. Це видно з документів, які міністр закордонних справ Каспар Велдкамп надіслав до парламенту.
– Якщо в січні 2024 року чиновники вважали заблокованими активи на 660 млн. євро, то до середини року цифра впала до 97,2 млн. євро.
– Дві третини заморожених коштів із усієї первісної суми або 430 млн євро припадали на дві російські компанії. Їхню назву видання не розкриває.
– Наприклад, 230 мільйонів євро конкретної компанії більше не потрібно було заморожувати, оскільки компанія була «формально віддалена» від російського власника через спеціальну конструкцію.

7. Євросоюз має вжити фінансових заходів, які сприятимуть чесній конкуренції європейських авіакомпаній з китайськими, заявила голова нідерландського перевізника KLM Мар’ян Рінтел.

– Вона зазначила, що з 2022 року повітряний простір росії закритий для літаків із ЄС, а це збільшує час польоту на дві-чотири години та ціни на квитки.
– В результаті китайські перевізники отримали «несправедливу» перевагу і використовують коротші північні маршрути до Європи та Північної Америки через російське небо.
– “Європа може принаймні подумати, як покласти край несправедливій конкуренції, зафіксувавши ціни або глянувши на ситуацію по-іншому”, – сказала Рінтел.

8. Російський підрозділ південнокорейського Woori Bank (Урі банк) зміг розблокувати 36 млн євро, які були заморожені в Європі протягом 28 місяців через санкції проти росії.

– Кошти зберігалися на рахунках у німецькому Commerzbank та були заморожені у червні 2022 року.
– В основному вони складалися із засобів корейських компаній, що працюють у росії, і навіть вкладів корейських фізичних осіб.
– Дозвіл на виведення цих активів Woori Bank Russia видав Німецький федеральний банк.

Автор