Робоча поїздка Петра Порошенка на Миколаївщину та Херсонщину (фото, відео)

Порошенко привіз у Миколаїв обладнання для моніторингового центру «Ай-Петрі», але за вказівкою згори його не пустили на передачу техніки

Петро Порошенко під час поїздки на Південний напрямок привіз партію обладнання для моніторингового центру «Ай-Петрі СВ», який має забезпечувати повітряне прикриття для наших військових. Як розповів пʼятий Президент, подібні  проєкти вже реалізовані на інших напрямках – зокрема, на Донецькому і Запорізькому. Сьогодні мав стартувати такий проєкт у Миколаєві – однак за вказівкою згори Порошенка не пустили на обʼєкт.

«Ми вже в Україні, в Миколаєві, хоч ще позавчора мали важливі зустрічі в Брюсселі. Сьогодні тут має розпочатись робота моніторингового центру «Ай-Петрі» за участі Військово-Морських сил та корпусу морської піхоти. Прикриватимемо Південь — Миколаїв, Херсон та Одесу. Для виконання цієї задачі ми, за свій рахунок, привезли обладнання для моніторингового центру, щоб негайно запустити його координацію з комплексами протидії засобам технічної розвідки та РЛС. Але вперше за 2,5 роки нам наголосили, що обладнання беруть, а Порошенка не допускають. Це роблять представники Служби безпеки України. Беззаперечно, що це порушення закону, проте, перш за все, це порушення здорового глузду», – наголосив пʼятий Президент.

Таке враження, каже Порошенко, що в Україні існує дві Служби Безпеки: «одна, де працюють справжні герої, що знищують інфраструктурні та енергетичні центри на території російської федерації, а також беруть участь в унікальних військових операціях. Її офіс знаходиться на Володимирській. Друга, що уособлює собою найгірші традиції КГБ. Місце, де служать їхні нащадки. Її центр розташований на Банковій. І замість того, щоб захищати країну, вони готуються до виборів. Замість того, щоб забезпечувати єдність, вони розколюють суспільство: стежать за громадськими активістами, перешкоджають роботі журналістів та атакують опозицію».

«Звичайно, що ми не будемо штурмувати військову частину, а просто підпишемо акти передачі обладнання. Моніторинговий центр працюватиме, комплекси «Ай-Петрі» виконуватимуть своє бойове завдання, обладнання ми поставлятимемо. Але ті тилові щурі будуть нести відповідальність згідно закону», – переконаний пʼятий Президент.

У листопаді минулого року Петро Порошенко повідомив про інвестування 150 млн грн в розробку новітньої системи протидії засобам технічної розвідки, яку згодом назвали «Ай-Петрі СВ». Наразі фінансування проєкту перевищило 200 млн грн, на фронт передали вже чотири десятки комплексів.

«Це не тільки і не стільки РЕБ. Це вже кібербезпека, яка має унікальні властивості, розроблена фахівцями нашої команди – програмістами, інженерами. Сьогодні нічого подібного немає ні в Збройних Силах України, ні у противника. Але ми налагодили вже серійне виробництво. Ми за цей дуже короткий термін пройшли усі види випробувань Генерального штабу і поставили його на озброєння. Офіційно він був прийнятий», – повідомив Порошенко.

Джерело

 

Дивом вціліла під обстрілом: Порошенко привіз Тетяні Чорновол РЕБ, «Мавіки», «Цукорки» і 100 FPV-дронів

Петро Порошенко під час поїздки на південний напрямок передав у підрозділ 126-ї окремої бригади ТрО, де воює Тетяна Чорновол, партію FPV-дронів, а також купольний РЕБ, детектори дронів «Ванільний цукорок» та «Мавіки».

Нещодавно під час зміни екіпажів на ділянці фронту автівку Тетяни атакував ворожий дрон-камікадзе. Військових врятувало тільки те, що заряд у дрона був кумулятивний, а не осколковий – розповідає Тетяна. Автівку під безперервним вогнем таки не вдалося врятувати, але головне – що всі живі. Чорновол зауважує: РЕБ, який тільки недавно купили у підрозділ, чомусь не спрацював.

«Привезли їм купольний РЕБ для додаткового захисту, а також 100 FPV, 4 «Мавіки» та детектори дронів «Ванільний цукорок», – говорить Порошенко.

«Настільки вчасно, ви собі навіть не уявляєте. РЕБ багатоканальний, там є 300-та частота, на які зараз літає ворог. По-друге, «Мавіки». Кожен на вагу золота. Бо через дефіцит не ризикуємо далеко вглиб залітати, а треба», – говорить Чорновол.

Але Тетяна найбільше радіє, як завжди, якісним FPV-дронам. Каже: дуже часто доводиться техніку переробляти, бо ворог теж не дрімає і постійно змінює налаштування своїх РЕБ-засобів. А державні дрони, навіть якщо й потрапляють на фронт, зауважує Тетяна, на жаль, невідповідної якості і потребують суттєвої переробки. Інакше «навіть не пливуть», іронізує Чорновол. А ці «десятки» не тільки надійні, але й можуть працювати як «бомбери» – доставляють окупантам на голови вибухові «подарунки» і повертаються назад.

«Сотня ефпівішок. Причому це наша мрія – «десятки». Ми якраз думали: от би «десятки» нам, щоб повісити різні модулі управління, щоб повісити дві батареї. Бо зараз є дуже хороші боєприпаси, підпалюють – щоб повертатися. Ми вже, до речі, поверталися вашими дронами. Воно підпалило, ще й повернулося», – розповіла Чорновол.

«Тут є «Цукорки», вони вже працюють на низьких діапазонах. Налаштували так, щоб він показував тип ударного боєприпасу і рятував життя наших воїнів», – говорить Порошенко.

Він також передав допомогу бійцям херсонської 124-ї бригади Тероборони, яка захищає рідні землі. «Саме ці хлопці та дівчата тримали оборону на Антонівському мосту та в Бузковому гаю в Херсоні в перші дні російського вторгнення. А ще у їхніх лавах воює лідер херсонської «Солідарної Молоді» з позивним «Грибочок», – розповів пʼятий Президент.

Молодий захисник Сергій Сергєєв за ці майже три роки встиг попартизанити в окупованому місті і навіть допоміг ЗСУ знищити російську установку «Буратіно». «Друзі з молодіжки кличуть його не інакше як херсонським бандерівцем. Передали їм 100 FPV-дронів, 4 «Мавіки», 10 «Ванільних цукорків», – написав Порошенко у соцмережах.

На цьому ж напрямку працює 406-а окрема артилерійська бригада, що відзначилася під час визволення Харківщини, оборони Маріуполя та боїв за Миколаїв. «Богам війни» відвантажили 5 «Старлінків», 3 комплекси РЕБ та десяток «Ванільних цукорків». А Одеська військова академія отримала екскаватор для будівництва фортифікацій.

«Ми маємо налаштовуватись на те, що війна буде довгою – навіть якщо це буде не так. Тому маємо всі працювати», – говорить Тетяна Чорновол. «Робимо все для того, щоб не втратити Україну. І ставитись до цього треба дуже відповідально», – додає Петро Порошенко.

Джерело

 

У прифронтовому Херсоні відкрили український культурний центр – Фонд Порошенка надав грант для проєкту

У прифронтовому Херсоні відкрився український культурний центр. Як розповідає ініціаторка центру, волонтерка та активістка ГО «Справа Громад» Оксана Погомій, якщо ми не будемо читати свої книжки, не будемо підтримувати свою культуру – нас будуть змушувати до чужого.

Родина п’ятого Президента підтримала цю ідею, і проєкт українського центру в Херсоні отримав грант Фонду Порошенка. Під час поїздки на південний фронт Петро і Марина Порошенки заїхали у Херсон і поспілкувались з місцевими патріотами. Херсонський український культурний центр носить ім’я Олександра Меньшова — місцевого письменника, який шість місяців із родиною пробув в окупації, а коли вийшов, то став до лав ЗСУ. Героїчно загинув на Бахмутському напрямку. «Ми його знали особисто, ми дружили. Сашко – це наш херсонський письменник. Він написав книгу «Я, Фокс та окупація. Щоденник херсонця». Він мріяв, що коли війна закінчиться, буде відновлювати Херсон. Тепер ми будемо відновлювати місто з його ім’ям», – говорить Оксана Погомій.

«Коли Оксана Погомій прийшла до нас з ідеєю створення Херсонського українського культурного центру, ми з Мариною та «Фонд Порошенка» відразу її підтримали. Автентичні рушники, ляльки-мотанки, неперевершена бібліотека. Та справа не лише в речах, які тут зберігаються. Це осередок українства, який уже зібрав дослідників історії Херсону, майстринь та людей, які мріють повернутися у свій український Херсон. І їм буде куди повертатися», – зазначає Порошенко.

«Ми будемо нищити наших ворогів не тільки зброєю, а й українською культурою, українським словом, українськими книжками, українськими піснями і нашою любов’ю до рідної землі», – говорить Марина Порошенко. Спеціально на замовлення центру львівські майстрині відтворили українські автентичні однострої з Херсонщини 19-го – першої половини 20-го століття.

Порошенко зауважує: місто постійно здригається від обстрілів, тут у небі чатують ворожі безпілотники. Тому волонтерам передали детектори дронів «Ванільний цукорок». «Разом із книжками, комп’ютерами для центру ми привезли п’ять «Ванільних цукорків», з якими безпечніше розвозити херсонський хліб. Зараз цей «Цукорок» ідентифікує в цьому місці чотири об’єкта, які можливо створюють безпосередню небезпеку. Це умови, в яких живуть зараз херсонці. Проїжджаєш вулицями Херсона — серце стискається, місто порожнє. Вибухи не затихають. Багато людей виїхали, а команда «Європейської Солідарності» разом з нашою Оксаною Погомій і в таких складних умовах не опускають руки: працюють у сховищах, плетуть сітки, печуть найсмачніший хліб. Щодня роблять кроки, які допомагають нашим воїнам у нерівній боротьбі», – говорить Петро Порошенко.

Херсонська активістка Оксана Погомій теж пережила окупацію, навіть в умовах небезпеки допомагала містянам і зараз пече безкоштовний хліб для людей. У грудні 2-22 року в Херсоні почала працювати волонтерська пекарня, яку організували активісти ГО «Справа Громад». Техніку для пекарні – хлібопічки, генератор, систему очищення води – привіз Петро Порошенко.

5 червня 2023 року ворожий «приліт» завдав руйнувань приміщенню пекарні, а один з пароконвектоматів, в якому випікали хліб, сильно посікло осколками. «Плакати не будемо, руки опускати не будемо. Будемо думати як викручуватися. Хліб буде. Я радію, що всі живі. А все інше – зараз не важливо», – повідомила тоді херсонська активістка ГО «Справа Громад» Оксана Погомій. Кілька днів знадобилося, щоб знайти і привезти у Херсон нове обладнання, розповів тоді Порошенко.

«Справа Громад» у Херсоні перетворилась на великий гуманітарний хаб – сюди привозять продукти харчування, воду, засоби гігієни – все, що може знадобитися людям з постраждалих регіонів. Команда Порошенка в перші дні після підриву Каховської ГЕС організувала кілька гуманітарних конвоїв і привезла понад 150 тон допомоги, яку передали евакуйованим.

«Оксана Погомій та вся команда «Європейської Солідарності» роблять велику справу. Почуття, які ми разом пережили, — незабутні. Ми об’єднуємо свої зусилля в боротьбі, і це надихає рухатися вперед», – зазначає Порошенко.

Джерело

 

ГО “Справа Громад” – ми допомагаємо ЗСУ

Варіант через посилання (там далі потрібно буде ввести номер картки).

Окрема сторінка для глобального збору на проєкт лазне-пральних комплексів для всіх бригад ДШВ.

Переказ по Україні за допомогою мобільних застосунків:

ТІЛЬКИ ДЛЯ ПРИВАТ 24
5169 3305 3948 0845 (увага! нова картка!)

Для ІНШИХ банків:
5375 4115 0177 8331
Отримувач: Антоніна Бузіло

Або безготівковий переказ:
ГО Солідарна Справа Громад
IBAN рахунок: UA193052990000026002016226051
Код ЄДРПОУ/ІПН: 42992954

PayPal

Переказ на: wingman2006@mac.com
Тип переказу: Family/Friends

MoneyGram

Переказ на: ANTONINA BUZILO

Western Union

Переказ на: PAVLO MELNYKOV

SWIFT-перекази

Account owner: Solidarna Sprava Hromad
PLN – IBAN: PL48 1020 1068 0000 1802 0383 6525
CAD – IBAN: PL53 1020 1068 0000 1602 0383 6533
EUR – IBAN: PL58 1020 1068 0000 1402 0383 6541
USD – IBAN: PL64 1020 1068 0000 1902 0383 6673
Bank SWIFT Code: BPKOPLPW
Name of the Bank: Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski Spółka Akcyjna
Bank’s address: ul. Puławska 15, 02-515 Warsaw
Bank’s country: Poland

Криптовалюти

USDT (TRC20)
THXQSYA2s1bKRBgqQaPjgHqW77834GmuDX
USDT (ERC-20)
0x71DD643bbC2e7257b2Ac39A4D2DAAe51FFd3F45F
BTC (Bitcoin)
1NabqAsWe3zvs33ifQYnm3bwuciFbuSgTq
ETH (ERC20)
0x71DD643bbC2e7257b2Ac39A4D2DAAe51FFd3F45F

Автор