Брюссельські зустрічі команди Порошенка (фото)

Петро Порошенко

Радий привітати давнього друга України, депутата Європейського Парламенту Андріуса Кубілюса з пропозицією обійняти посаду Комісара ЄС з питань безпеки та космосу у новому складі Європейської Комісії (2024-2029).

Під час зустрічі ми обговорили бачення та перспективи створення дієвого Європейського оборонного союзу в умовах довготривалого протистояння з росією та її союзниками, а також фінансово-економічними можливостями ЄС.

Підтримка України у відсічі російської агресії має залишатись першочерговим безпековим пріоритетом Євросоюзу та західних союзників.

Також розповів Андріусу Кубілюсу про ситуацію на фронті, ключові потреби та виклики, які зараз стоять перед ЗСУ. У цій ситуації нам важливо розширювати та координувати програми військово-технічного співробітництва та спільного виробництва озброєнь.

Також відзначив, що фінансове навантаження на європейські країни на цілі безпеки на континенті неухильно зростають у контексті майбутніх виборів у США.

* * *

Радий зустрічі з Виконавчим Віце-Президентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом.

Висловив вдячність за його особистий внесок та незмінну підтримку України у зміцненні макроекономічної стабільності та поступової інтеграції до Європейського Союзу. Підкреслив важливість збереження пріоритетності «українського питання» у порядку денному нового складу Європейської Комісії.

Обговорили процедуру та умови виділення Євросоюзом подальших пакетів макрофінансової допомоги Україні, в тому числі за рахунок заморожених російських активів. Наголосив на необхідності збільшення бюджетних асигнувань ЄС на потреби фінансування оборонних потреб як України, так і Євросоюзу, а також важливості посиленого страхування бізнесу в умовах триваючої війни.

Детально обговорили хід реформ в Україні, зокрема у сфері публічних фінансів і державних закупівель.

Продовжимо працювати далі для забезпечення спільної перемоги та вступу України до ЄС!

* * *

Важлива зустріч з одним з важковаговиків європейських політиків, Президентом Європейської народної партії Manfred Weber.

Вплив політичної родини ЄНП на роботу інституцій ЄС і процес прийняття рішень зростає. Тому ми обговорили пріоритети роботи нових складів Європарламенту та Єврокомісії з акцентом на посилення допомоги Україні.

Під час розмови заручився повною політичною підтримкою керівництва ЄНП щодо збільшення макрофінансової та військової допомоги нашій державі. Також це стосується і високої динаміки переговорного процесу щодо вступу України до ЄС.

Із паном Вебером ми також обговорили бачення та хід реформування Європейського Союзу у контексті розширення, шляхи зміцнення політичної, безпекової, економічної стійкості ЄС у нових геополітичних реаліях.

* * *

Завжди відверта та дружня зустріч із депутатом Європарламенту, співдоповідачем з питань України Міхаелєм Ґалером.

У розмові привітав нещодавнє схвалення резолюції ЄП щодо фінансової та військової допомоги Україні. Важливо, що новий склад Європарламенту тримає у фокусі ситуацію в Україні та налаштований посилювати всебічну підтримку нашої держави. Також необхідно зберегти увагу до України у роботі нового складу Європейської Комісії.

Поінформував Міхаеля Галера про політичну ситуацію в Україні, зокрема щодо функціонування демократичних інститутів та верховенства права. Закликав європарламентарів й надалі сприяти високій динаміці переговорів про вступ України до ЄС.

* * *

Чудова зустріч з оновленою Групою друзів України в Європарламенті на чолі з давнім другом, депутатом ЄП Петрасом Ауштрявічусом.

Приємно вражений рівнем мобілізації прихильників України в стінах нового Європейського Парламенту. Серед них тепер все більше представників із країн Західної та Центральної Європи. Зараз близько сотні європарламентаріїв активно залучені до «українського досьє» та прагнуть допомогти нашій державі у ці складні часи. Така підтримка надзвичайно важлива.

Майже півтори години нашої розмови пролетіли як одна мить. Відверті дискусії, «мозкові штурми» практично з усіх питань порядку денного. Обговорили і ситуацію на фронті, і шляхи справедливого та реалістичного завершення війни, і потреби ЗСУ, і можливості європейського «оборонки», і способи покарання агресора. Також йшла мова про пріоритети повоєнного відновлення України й виклики для демократичної та економічної стійкості нашої держави, про перспективи вступу до ЄС та НАТО.

Україна повинна отримати підтверджену гарантію, що стане членом НАТО в перший день миру. Тільки такий механізм може втримати росію від нового нападу.

Щиро вдячний депутатам за підтримку нашої ініціативи зі схвалення саме резолюції щодо України як першої резолюції нового скликання законодавчого органу ЄС.

Безумовно, попереду ще багато роботи та викликів, але з таким рівнем підтримки та інтересу до України з боку європарламентарів, я переконаний, нам все вдасться.

Такі зустрічі надають впевненості: Україна переможе і стане членом об’єднаної європейської родини!

* * *

Радий зустрічі та знайомству з новопризначеним Головою Делегації Європарламенту у Парламентському комітеті асоціації Україна-ЄС Пеккою Товері.

Досвідчений системний професіонал із величезним військовим бекграундом глибоко розуміє виклики, перед якими постала України, та стратегічну важливість перемоги над російським агресором для тривалої безпеки на континенті.

Детально обговорили ситуацію на фронті, потреби ЗСУ і можливості Європейського Союзу для зміцнення військової стійкості України, а також перспективи прискорення переговорного процесу щодо вступу України до Європейського Союзу.

Наголосили на важливості поглиблення міжпарламентського діалогу між Україною та ЄС на принципах багатопартійного плюралізму та інклюзивності. Домовилися підтримувати контакти в межах діяльності Парламентського комітету асоціації.

* * *

У самому серці Європейського Союзу є маленький острівець українства — Ukrainian Civil Society Hub. Цей хаб об’єднав наших земляків, що зараз через війну перебувають у Брюсселі.

Хоч ким вони були до російського вторгнення, сьогодні вони волонтери та активісти, яким під силу перевернути ЄС догори дриґом та змусити думати про Україну, говорити про Україну і допомагати Україні. Вони організовують лекції, маніфестації та ламають російську пропаганду, яку наш ворог устиг укорінити в Європі.

Учора завітав до них в гості, коли хлопці та дівчата за донат на Збройні Сили частували традиційними українськими стравами всіх охочих.

Найцінніше, що можна отримати, перебуваючи в колі однодумців, — це емоції. Коли тебе оточують діти й дорослі, що вкладають свої сили в боротьбу за європейську Україну та перемогу над ворогом, це дає сил і наснаги працювати далі.

Хлопці та дівчата, ви круті! І робите правильну справу, тож не зупиняйтеся! 🙂


Іванна Климпуш-Цинцадзе

Були раді з колегинями зустрітися зі щирим другом України, євродепутатом від Литви Андрюсом Кубілюсом, який є номінантом на нову посаду в Єврокомісії — єврокомісара з питань оборони. Подякували за його роботу для допомоги Україні у Європарламенті попереднього скликання. Також за створену ним ініціативу United4Ukraine.

Говорили про виклики, які стоять перед Україною та ЄС. Важливо, що сьогодні Європейський союз і, зокрема, Президентка Єврокомісії усвідомлюють масштаби викликів перед Україною. Урсула фон дер Ляєн запропонувала створити посаду окремого комісара з питань оборони. Партнери розуміють пріоритети і хочуть, щоб європейські країни могли максимально ефективно працювати над закупівлею зброї, взаємодіяли з НАТО у спільному виробництві озброєння, не дублюючи функцій, але демонструючи максимальну ефективність.

Зараз починається підготовка Єврокомісією наступного бюджету ЄС, який запрацює з 2028-го року. Тому важливо вже працювати з країнами-членами, але водночас і з Єврокомісією щодо створення для України додаткового інструменту фінансової підтримки, який буде виходити за рамки того, що Європейський Союз пропонує для країн-кандидаток.

Також мали продуктивну розмову з керівником фракції Зелених в Європейському парламенті Басом Ейкхаутом із Нідерландів і головою Євронесту Сергеєм Лагодинським із Німеччини.

Попри наявну більшість у Європейському парламенті, попри велику підтримку, на жаль, кількісно ця коаліція, яка сьогодні підтримує Україну, зменшилася порівняно з попереднім скликанням. Тому важливо спільно працювати для утримання і нарощення цієї підтримки.

Говорили про військові, економічні і фінансові потреби України та необхідність продовження санкційного тиску на Росію. Окрему увагу приділили екоциду, який Росія здійснює в Україні. Нам спільно потрібно добиватися класифікації екоциду в міжнародному праві як окремого злочину. І держави, які його спричинили, мають нести пряму і серйозну відповідальність. Окрім цього, йшлося про рівність чоловіків і жінок, про справедливе гендерне представлення у всіх сферах, а також про те, що Україна після війни матиме необхідність максимально збільшувати залучення жінок до різних, зазвичай нетрадиційних для них ролей. Тут ми теж розраховуємо на підтримку і на подальшу взаємодію.

Запросили новообраних європарламентарів із групи партії Зелених якнайшвидше відвідати Україну. Сподіваємося, євродепутати приїдуть в Україну і матимуть додаткові аргументи для роботи зі своїми колегами й виборцями.


Ірина Геращенко

Не пізніше листопада Європейський парламент затвердить новий склад Єврокомісії. З 27 єврокомісарів 14 представлятимуть Європейську народну партію. Попри всю драматичність червневих виборів, ЕРР зберегла лідерство і сформувала найбільшу фракцію в Європарламенті.

На Політасамблеї ЕРР відбулася презентація нових кандидатів і їхніх програм та пріоритетів. Почалася Асамблея з виступу Петро Порошенко, який закликав ЄС до сміливих і безкомпромісних дій для поразки путіна; збільшити збройну підтримку України і сприяти євроатлантичній інтеграції. Разом з тим, ми усвідомлюємо наше домашнє завдання- Україна має бути демократичною!

Кілька єврокомісарів в своїх промовах посилалися на цей виступ Порошенка, наголошуючи на важливості посилити підтримку України, важку ситуацію в енергетиці та на фронті, де потрібно більше зброї. Ми були раді зустрітися з давніми друзями, які продовжили свій мандат, зокрема, єврокомісаром Валдісом Домбровскісом. Привітали Андреаса Кубіліуса з новою посадою в Єврокомісії – з питань оборони.

Мала можливість поспілкуватися з 5 новими єврокомісарками. Хорватка Дубравка Шуіца, шведка Джессіка Розвал, португалка Марі Луїза Альбукерке, фінка Хенна Віркунен, болгарка Єкатерина Захарієва є друзями України, вони вестимуть питання демократії, демографії, екології, інновацій, фінансів, міграцію. Обговорили нашу співпрацю в рамках євроінтеграції.

Вдячні колегам за підтримку України і чітке усвідомлення, що цю допомогу треба посилювати.

Автори
,