Санкції на часі. 30.09.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 30.09.2024.

1. Мінфін рф підвищив оцінку дефіциту бюджету росії в 2024 році до 3,3 трлн рублів, 1,7% ВВП.

– Мінфін рф прогнозує зростання видатків федерального бюджету у 2024 році ще майже на 6% вище щодо попередніх оцінок, внаслідок чого бюджетний дефіцит збільшиться до 3,3 трильйона рублів, або 1,7% ВВП, випливає з проєкту федерального бюджету на 2025 рік.
– Спочатку в законі про бюджет на цей рік Мінфін рф закладав витрати на рівні 36,66 трильйона рублів та дефіцит 1,6 трильйона рублів або 0,9% ВВП, проте на початку літа підвищив оцінки витрат до 37,18 трильйона рублів, а бюджетної дірки – до 2,12 трильйона рублів, 1,1% ВВП.
– Тепер Мінфін чекає, що витрати зростуть ще більше, ніж на 2 трильйони рублів – до 39,4 трильйони рублів.
– За попередньою оцінкою Мінфіну, за вісім місяців цього року дірка в бюджеті становила 331,4 мільярда рублів або 0,2% ВВП.
– У новому проєкті трирічного бюджету Мінфін заклав скорочення дефіциту наступного року до 1,17 трлн. рублів або 0,5% ВВП.
– Рік тому Мінфін планував знизити дефіцит на 2025 рік до 830,5 мільярда рублів або 0,4% ВВП.
– Після початку москвою війні в Україні та масштабного зростання військових видатків дефіцит федерального бюджету рф два роки поспіль перевищував 3 трильйони рублів, близько 2% ВВП, який влада покривала за рахунок внутрішніх запозичень і коштів Фонду національного добробуту.

2. У росії тільки 6-7% автосервісів здатні займатися ремонтом китайських авто.

– 2022 року цей показник був 2%.
– Серед причин повільного розвитку – відсутність каталогів, тим більше цифрових сервісів та інформації щодо автомобілів російською мовою; запасні частини для багатьох марок дорогі. Також на ситуацію впливає і дефіцит кваліфікованих працівників.

3. росія стала головним постачальником нафти до Китаю, випередивши Саудівську Аравію.

– У структурі російського експорту нафти та нафтопродуктів близько 45–50% тепер займає Китай – за ним першість.
– Ще приблизно 40% припадає на Індію. І лише близько 5% торік була частка Європи.
– У процесі переорієнтації експорту з Заходу на Схід росія знову стала головним постачальником нафти до Китаю, випередивши Саудівську Аравію.
– Наразі Ер-Ріяд готовий відмовитися від свого неофіційного орієнтиру ціни на нафту у 100 дол. за барель у рамках підготовки до збільшення видобутку. Країна більше не хоче поступатися часткою ринку конкурентам.
– Період бурхливого зростання експорту до Китаю з росії через переорієнтацію постачання нафти та вугілля з ринків так званих “недружніх” країн завершився.
– Зберегти свою частку ринку для росії тепер стане набагато складніше.

4. Киргизстан закрив канал транзитних платежів за товари з Європи та Китаю.

– З 25 вересня банки Киргизстану під час відправки платежів до Китаю та Європи вимагають від відправника підписати гарантійне зобов’язання, що товар протягом 60 днів прийде в республіку.
– З цього дня набула чинності ухвалена на початку вересня постанова правління Нацбанку Киргизстану, якою на рік вводиться заборона на оплату іноземними компаніями товарів, робіт та послуг за межами республіки без реального постачання придбаної продукції до країни. Виняток буде зроблено для деяких уповноважених держкомпаній, визначених урядом.
– У серпні в Бішкеку делегація американського Мінфіну вимагала від банків Киргизстану припинити надавати росії послуги з обходу санкцій, погрожуючи відключенням від доларових платежів та SWIFT.

5. Нафта дорожчає на тлі ескалації конфлікту на Близькому Сході.

– Ціни на нафту продовжили зростання сьогодні на тлі ескалації конфлікту на Близькому Сході, яка може зменшити постачання з ключових регіонів виробництва.
– Ф’ючерси на нафту Brent з постачанням у листопаді зросли на 51 цент або 0,71%, до $72,49 за барель.
– Ф’ючерси на нафту West Texas Intermediate США здорожчали на 43 центи, або 0,63%, до $68,61 за барель.

6. У Конгресі США закликали визнати росію постійною загрозою для глобальної безпеки.

– Гельсінська комісія — двопартійний комітет, що опікується підтримкою демократії та прав людини в пострадянських державах, закликає переглянути ставлення до росії, відмовившись від розгляду її як наддержави і найближчого суперника США тільки тому, що у неї є ядерна зброя.
– У доповіді комісії також представлено “дорожню карту” з мінімізації та стримування деструктивної поведінки рф. Її ключовим пунктом є забезпечення перемоги України, для чого Київ має отримати масштабну військову і гуманітарну допомогу, а ЗСУ — можливість бити далекобійною зброєю вглиб рф.
– Автори доповіді також рекомендують не ігнорувати ядерні загрози з боку росії, але радять вирішувати цю проблему “здоровим глуздом”.
– Крім того, вони виступають за повну взаємодію США з союзниками по всьому світу, особливо з країнами, які “знаходяться на передовій російської агресії, маніпуляцій та примусу”.

7. ЄС готує режим санкцій щодо гібридних загроз з боку росії.

– ЄС вирішив запровадити тематичний режим санкцій, який буде присвячений гібридним загрозам з боку росії. Про це у X (Twitter) написав редактор “Радіо Свобода” з питань Європи Рікард Джозвяк.
– За даними журналіста, посли ЄС 2 жовтня узгодять новий тематичний режим санкцій, орієнтований на російські гібридні загрози. Він буде формалізований наступного тижня.
– Також він повідомив, що спочатку хотіли запровадити загальний режим санкцій, але в результаті погодилися, що він буде зосереджений на російських загрозах.
– ЄС запровадив проти росії велику кількість санкцій у відповідь на її вторгнення в Україну. Ці санкції охоплюють різні сфери та спрямовані на те, щоб чинити економічний тиск на росію та змусити її припинити воєнні дії.
– Санкції охоплюють фінансовий, енергетичний, торгівельний, транспортний, візовий та персональний напрямки.

8. Норвегія планує побудувати паркан на кордоні з росією.

– Уряд Норвегії розглядає можливість будівництва паркану на кордоні з росією, заявила міністр юстиції Емілі Мель. Королівство може наслідувати приклад Фінляндії, яка вирішила звести 200-кілометровий бар’єр заввишки 3,5 метри на кордоні з росією після її вторгнення в Україну.
– Влада вивчає й інші заходи, які дозволять закрити кордон «у найкоротші терміни».
– Протяжність сухопутного держкордону між країнами становить 198 кілометрів.
– Наразі фізичний бар’єр є лише на 200 метрах. Його було створено після напливу біженців з боку росії у 2015 році.

9. Постачання нафтопродуктів із Індії досягли найвищого рівня з березня 2022 року.

– Причиною збільшення експорту нафтопродуктів з Індії є скорочення виробництва нафтопереробних продуктів в Європі, що призвело до сплеску попиту з боку закордонних покупців, зокрема країн Африки.
– У вересні постачання дизельного пального, бензину й авіагасу з четвертого за величиною нафтопереробного заводу в світі зросли до 1,5 млн барелів на день, що приблизно на 39% більше, ніж торік.
– Хоча Індія є великим імпортером сирої нафти, де нафтопереробні заводи здебільшого налаштовані на обслуговування внутрішнього споживання, приватні переробники також задовольняють значний попит на експортну нафту.
– Серед потоків із Індії експорт продукції до Африки досяг рекордних 380 000 барелів на добу.

Автор