Влада вбиває спрощену систему оподаткування сегмент за сегментом

Ніна Южаніна

Напередодні 1 жовтня, відколи податкова збиралася/збирається вивести інтернет-провайдерів, які працюють як ФОПи, на загальну систему оподаткування, ринок ніби зачаївся.

ДПС, розіславши представникам галузі «листи щастя» з попередженням про здійснення ними видів діяльності, нібито заборонених на спрощеній системі оподаткування (насправді ні), напевно, вважає свою місію виконаною. Вірніше, її інформаційну частину. Навіть жодного нового роз’яснення не видала.

Що буде далі?

Не складно здогадатися, адже ініціював виключення інтернет-провайдерів з ССО куратор ДПС – голова податкового комітету (Гетманцев – Ред.).

Тепер ще й надійшли звернення від двох авторитетних організацій про підтримку його «позиції щодо необхідності встановлення рівних правил ведення діяльності на ринку послуг доступу до інтернету та запобігання ухиленню від сплати податків шляхом використання».

Бо ж в оподаткуванні мають бути справедливість і рівні правила для всіх, – такий лейтмотив звернень.

Очевидно, ці листи підуть в роботу як додатковий аргумент проти інтернет-ФОПів.

ОСЬ ЯК ВИБУДОВУЄТЬСЯ І РЕАЛІЗУЄТЬСЯ ДУМКА ПРО ЗНИЩЕННЯ СПРОЩЕНОЇ СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ (ССО)!

На одному з нещодавніх заходів мені пощастило почути тези доповіді шановного Ігоря Бураковського (доктора економічних наук, голови правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій) про те, що з точки зору економічної теорії справедлива система полягає в масштабуванні бізнесу, коли розмір сплачуваних податків залежить від отриманих доходів.

Бо складається таке враження, що ОЦІ «РІВНІ ПРАВИЛА ВЕДЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ» скоро знищать підприємництво в Україні.

Як наслідок, економіка України стане високомонополізованою, адже умови податкового законодавства будуть спрямовані більшою мірою на підтримку великого бізнесу.

А монополізація, у свою чергу, знищить конкуренцію, без якої не може йти мова про ринкову економіку.

Нам таке майбутнє готують?!

Вже писала, але не зайве повторити: усвідомивши, що ССО не можна знищити одномоментно повністю, влада вбиває її точково – сегмент за сегментом, галузь за галуззю.

Наразі дійшли до інтернет-послуг.
Але навряд чи це кінець.

Автор