Світ 16 червня. Результати дня

Вбивство депутата у Великій Британії, новий звіт правозахисників по Ефіопії, корупційна прірва у Бразилії, арешт у Мексиці, конфлікт навколо Гібралтару, централізація влади в Чечні, вихід ОАЕ з Ємену, відстріл терористів у Сирії та багато іншого.

Африка:

– Правозахисна організація «Human Rights Watch» опублікувала звіт, в якому звинуватила сили безпеки Ефіопії в убивстві близько 400 демонстрантів під час нещодавніх антиурядових акцій в місті Оромо.

– В ООН відзначили тенденцію до зростання кількості біженців з таких країн як Еритрея, Кот Д’Івуар, Сенегал, Сомалі, Гамбія та Нігерія через економічні та політичні негаразди.

– Десятеро людей загинули внаслідок теракту в місті Сірт у Лівії.

Америка:

– Американський режисер Стівен Спілберг заявив, що легендарний герой Харісона Форда – Індіана Джонс – не помре у кінці п’ятого фільму про відомого мандрівника. Прем’єра призначена на 2019 рік.

– Директор ЦРУ США Джон Бреннан заявив, що терористи «Ісламської держави» вправно адаптуються до умов війни на Близькому Сході, особливо – до антитерористичних операцій сил коаліції. Він відзначив, що завдяки посиленню повітряної кампанії сил коаліції та успіху урядових військ Сирії за підтримки РФ бойовики втратили значні території. Ключовими зараз вважаються битви за Фаллуджу в Іраку та Манбідж в Сирії.

– Бразильські ЗМІ опублікували нові матеріали, які свідчать про причетність тимчасового президента країни Мішеля Темера до корупційних схем в державній нафтовій компанії «Petrobras».

– У Мексиці поліція заарештувала Гектора «Ель Гуеро» Пальму – соратника відомого наркобарона Хоакіна Гусмана.

Азія:

– НАТО ухвалила рішення про збереження їх військових баз в Афганістані для підтримки сил США в регіоні.

Європа:

– У Середземному морі виявлено бортовий реєстратор пасажирського авіалайнера А321 єгипетських авіаліній, який зазнав катастрофи під час рейсу «Париж-Каїр» минулого місяця. На борту перебували 66 пасажирів.

– Троє російських футбольних вболівальника отримали від 1 до 2 років ув’язнення за організацію масових заворушень у французькому Марселі після відкриття «Євро-2016». Їм також буде заборонений в’їзд на територію країни.

– Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой висловив протест із приводу намірів його британського колеги Девіда Кемерона приїхати у Гібралтар в рамках кампанії проти виходу Великої Британії з ЄС. Як відомо, Іспанія вважає Гібралтар своєю територією. Гібралтар – самоврядна заморська територія Великої Британії у південній частині Піренейського півострова. Британці управляють ним з кінця XVIII століття. Іспанія цього суверенітету не визнає.

– Збірна Англії перемогла збірну Уельсу на чемпіонаті «Євро-2016» із рахунком 2:1.

– Парламент Чечні ухвалив рішення про саморозпуск. Вони заявили, що це зроблено «заради економії бюджету». Вибори у Чечні заплановані у 2018 році. До того законодавчі функції на себе перебере глава Чечні Рамзан Кадиров.

– У Великій Британії у містечку Бірстол неподалік Лідса 52-річний чоловік застрелив члена парламенту, депутата від Лейбористської партії Джо Кокс, коли вона виходила з приміщення міської ради. Вона отримала вогнепальне та кілька ножових поранень і померла у лікарні. Чоловіка затримали.

– Збірна Північної Ірландії з футболу перемогла збірну України із рахунком 2:0 на «Євро-2016».

Близький Схід:

– Росія та США оголосили про запровадження дводенного перемир’я у місті Алеппо в Сирії, щоб припинити загибель цивільних. Водночас, тривають бойової дії на південних околицях міста. Коаліція ісламістів на чолі із терористичною організацією «Джебхат Аль-Нусра» намагається витіснити урядові війська та відновити доступ до шляхів постачання.

– Голова Ради Безпеки автономного іракського регіону Курдистан Масрур Барзані заявив, що після завершення війни з «Ісламською державою», Ірак має бути поділений на три частини: сунітську, шиїтську та курдську, щоб запобігти міжусобним війнам в майбутньому.

– ОАЕ оголосили про вихід з війни в Ємені та припинення їх повітряної кампанії проти шиїтів. За понад рік участі у війні у складі Саудівської арабської коаліції Емірати втратили п’ять бойових гелікоптерів «Апач» та 119 військовослужбовців.

– 70 ісламістів були знищені у боях на півдні провінції Алеппо за минулу добу. Сирійські війська відбили напад бойовиків на чолі із «Джебхат Аль-Нусра» на свої позиції неподалік міста Хан-Туман. 12 сирійських військових та іракських бійців загинули.

– Курди та загони СДС зайняли селища Таль Рафіа та Яліхі біля стратегічного міста Манбідж в провінції Алеппо.

– У провінції Ідліб за минулу добу один за одним загинули п’ятеро командирів терористичного угруповання «Фронт Аль-Нусра». Серед них командир кулеметних з’єднань Аббас Аль-Ансарі, найбільш відомий та головний снайпер терористів Таан Фаур, командир угруповання «Файлак Аль-Рахман» Абу Алі Аль-Мухаджирін. Раніше, був викрадений один з лідерів колишньої ВСА полковник Абдуль Гані Свайед та командир батальйону «Ліва Аль-Іслям» Хайян Абу Халід. Опозиційні ЗМІ звинуватили у цьому сирійські спецслужби.

– На заході провінції Ракка повітряним ударом сирійської авіації був убитий «емір» терористів «Ісламської держави» на авіабазі «Табка» Ахмад Кафрума.

Автор