Санкції на часі. 05.09.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 05.09.2024.

1. Санкції США стримують головний російський проєкт ЗПГ в Арктиці.

– росія змушена зберігати газ із флагманського арктичного проєкту путіна. Це свідчить, що західні санкції відлякують покупців.
– Три судна завантажили скраплений природний газ на заводі «Арктик ЗПГ-2» з моменту початку вантажних робіт минулого місяця. Одне з суден, що належить компанії Everest Energy, схоже, розвантажилося на плавучому сховищі Saam FSU, що стоїть на якорі в затоці в Мурманській області.
– За словами аналітиків компанії Kpler, це переміщення «підкреслює проблеми, з якими стикається росія у пошуку покупців для свого підсанкційного ЗПГ». Дві інші партії також залишилися у російських чи європейських водах і не були доставлені до покупця.
– Проєкт «Арктик ЗПГ-2» замислювався як тотемний для кремля. Його повне виробництво мало скласти 1/5 частину від річного плану росії з виробництва ЗПГ в 100 млн тонн до 2030 року. Це мало більше ніж у 3 рази перевищити нинішній обсяг експорту.
– росія намагалася протистояти санкціям, зібравши тіньовий флот ЗПГ-перевізників, але США наприкінці серпня ввели санкції проти цих суден і керуючих компаній, що, на думку аналітиків і трейдерів, ймовірно, поки що відлякало потенційних покупців.
– Слідом за останніми санкціями США, влада мікронезійської держави Палау призупинила реєстрацію суден Pioneer, Asya Energy та Everest Energy.
– Через санкції США ймовірність того, що європейські країни чи країни-союзники Заходу імпортуватимуть продукцію з арктичного проєкту, невелика. Однак санкції навряд чи зможуть повністю запобігти попаданню ЗПГ до країн, які не входять до цієї групи.

2. “Газпром” відклав найбільші газові проєкти в Арктиці після рекордного в історії збитку.

– Рекордні збитки, західні технологічні санкції та відмова Китаю від нового контракту на російський газ зривають плани “Газпрому” щодо розробки арктичних родовищ.
– Великі проєкти російської газової монополії на арктичному шельфі, де знаходиться 20% російських запасів нафти і понад 70% газу, було вирішено відкласти.
– У Карському морі, де “Газпром” володіє 11 ліцензіями, компанія перенесла з 2029-2031 на 2033-2035 роки буріння свердловин на Ленінградській ділянці надр і на 4 роки відклала роботи на Обручівській ділянці: спочатку їх планували на 2029-2032 роки, а тепер – на 2033-2036 роки.
– Буріння на Невській ділянці замість 2032 року за новим графіком відбудеться 2036 року, а Морську ділянку вирішили виключити з плану зовсім. У Баренцевому морі, де «Газпром» ліцензує 7 ділянок, роботи також відкладаються на чотири роки — з 2031-2032 до 2035-2036 років. Йдеться про Ведмежу та Ферсманівську ділянки, де планували пробурити три свердловини.

3. Юаневі облігації залишилися одним із небагатьох доступних росії валютних інструментів інвестування коштів Фонду національного добробуту.

– За серпень збереження скоротилися на 111 млрд до 12,16 трлн руб. чи 6,4% ВВП.
– Фонд — це одна з головних російських «скарбниць». Його використовують як для підтримки великих російських проєктів, так і для покриття дефіциту бюджету, наприклад, минулого року на це пішла чверть ліквідних активів.
– І тому важливо, щоб фонд збільшувався грошима, адже в негативному сценарії ЦБ вже є попередження про можливе повне вичерпання ліквідної частини ФНБ у 2025 році.

4. Вартість морської доставки з Китаю до російського порту Владивосток у серпні підскочила більш ніж удвічі порівняно з травнем — до $4–4,5 тис. за контейнер, а залізничної — на 31% до $7,5–8 тис.

– Середній час очікування порожнього контейнера та вільного місця на судні зріс до 2,5 тижнів.
– Зростання вартості учасники ринку пов’язують із дефіцитом контейнерів, який виник через дисбаланс потоку імпортованих та експортованих вантажів між рф та КНР.
– Порожні контейнери накопичуються в росії та простоюють тижнями, очікуючи зворотного завантаження. На оборотність контейнерів також вплинуло падіння судноплавства у Червоному морі.

5. Один із найбільших у світі виробників повсякденних товарів йде з росії.

– Unilever продає свій бізнес у росії невідомому покупцю. Угода з відходу компанії з росії була схвалена урядом наприкінці серпня. Вартість російського бізнесу Unilever оцінюється в 30-35 млрд. рублів.
– Unilever виробляє харчову продукцію, косметику та побутову хімію. Корпорації належать такі бренди як Lipton, Knorr, “Золотий стандарт”, “Інмарко”, Dove, “Оксамитові ручки”, “Чиста лінія”, “Чорні перли”, Domestos, Axe та Rexona.
– Число співробітників компанії в рф перевищує 3 тис. осіб.
– Станом на 31 грудня Unilever мала в росії активи на суму 900 млн євро ($968,58 млн), включаючи чотири заводи.
– У 2022 році російський бізнес забезпечив 1,4% її загального обороту та 2% чистого прибутку.

6. США ввели санкції проти Маргарити Симоньян та звинуватили її співробітників у відмиванні грошей.

– США ввели санкції проти «РІА Новості», Russia Today та Маргарити Симоньян.
– Прокуратура США звинуватила «у відмиванні грошей і порушенні закону про іноземних агентів» двох співробітників Russia Today — Костянтина Калашнікова та Олену Афанасьєву.
– Мін’юст США звинуватив їх у справі про шахрайство на $10 млн, заявив генпрокурор США Меррік Гарланд.
– Вони причетні до створення та розповсюдження серед американської аудиторії контенту “з прихованими посланнями уряду росії”.

7. Міністерство фінансів США попередило інші країни про необхідність стеження за російськими банками, які відкривають закордонні філії, щоб уникнути фінансових санкцій, запроваджених після вторгнення в Україну.

– Іноземні банки самі можуть зіткнутися з санкціями США, якщо вони будуть вести справи з російськими компаніями, йдеться в попередженні Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США.
– Банки та їхні регулятори «повинні бути обережними» щодо нових філій або дочірніх компаній російських банків, включаючи банки, які ще не потрапили під санкції.
– «Росія продовжує переорієнтовувати всю свою економіку та державні ресурси для підтримки своїх військових зусиль, у тому числі через російські фінансові інституції», — йдеться в повідомленні, додаючи, що нові філії «слід розглядати як червоний прапор для спроб ухилення від російських санкцій».
– Цей крок підкреслює, як США та їх союзники прагнуть чинити новий тиск на іноземні фінансові установи, які росія використовувала, щоб обійти масштабні санкції, запроваджені після її вторгнення в Україну в 2022 році.
– Ця кампанія тиску прискорилася в червні, створюючи нові перешкоди для платежів через раніше дружні юрисдикції, включаючи Китай і Об’єднані Арабські Емірати.

8. Доходи росії від продажу нафти та газу у серпні зросли на 20% (до $8,7 млрд) порівняно з тим же місяцем минулого року.

– Це пояснюється зростанням цін на російську нафту марки Urals ($74 за барель) та збільшенням експорту газу.
– Росія адаптувалася до європейських санкцій, знайшла нових покупців своєї нафти та створила величезний тіньовий флот.
– Постачання газу до Китаю в липні трубопроводом «Сила Сибіру» також встановили історичний рекорд і значно перевищили контрактні зобов’язання.
– За розрахунками Bloomberg, експорт газу до Китаю зріс майже на 33% порівняно з минулим роком, досягнувши 2,8 млрд. куб. м.

9. Банки Туреччини закривають рахунки компаній за співпрацю з росією.

– Банки активно виявляють таких клієнтів і блокують їм перекази або зовсім закривають рахунки. Тому проблеми у взаєморозрахунках між двома країнами зберігаються.
– Турецькі банки стали зупиняти платежі з росії з кінця минулого року. Це сталося після виходу указу президента США Джо Байдена, який дозволив американському Мінфіну запроваджувати вторинні санкції проти іноземних банків за підтримку російського ВПК та операції з підсанкційними компаніями.
– На початку цього року турецькі банки почали закривати рахунки російським компаніям, а також згортати операції у лірах із росією.
– Спроби домовитися з Туреччиною про розблокування платежів не дали великого результату: кілька банків почали проводити грошові перекази за експорт до росії товарів чотирьох галузей: продуктів харчування, текстилю, одягу та взуття.
– Проте проблеми залишилися з ключовими для російського боку автомобільною та машинобудівною галузями. У результаті в першому кварталі поточного року турецький експорт до росії обвалився на 33,7% і практично повернувся на довоєнні рівні – $500-600 млн. на місяць.

10. рф збільшила експорт вугілля до Південної Кореї.

– У липні поточного року Південна Корея значно збільшила обсяг закупівлі вугілля з росії, досягнувши рекордних значень за останній рік.
– За даними місцевої статистичної служби, обсяг закупівель становив 2 млн. тонн кам’яного вугілля на суму $230 млн., що на 30 відсотків більше, ніж попередній місяць.
– Це стало можливим завдяки збільшенню постачання з російськими партнерами, тоді як імпорт вугілля з Австралії скоротився з $465 млн у червні, до $386 млн у липні.
– Закупівлі вугілля в липні вийшли на новий рівень, ставши найбільшими з серпня минулого року, коли Південна Корея витратила на придбання 2,3 млн. тонн вугілля з росії $313 млн.

Автор